Filosofiasta ja lääketieteestä

Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.

Filosofiasta ja lääketieteestä

ViestiKirjoittaja Kiivipäärynä » 24 Heinä 2008, 14:52

Rupesin vain miettimään tällaista, kun lukion pian aloitan.

Onko uskovaisen sopivaa lukea filosofiaa? Enemmänkin kuin lukiotason filosofiaa. Voiko uskovainen tutkia tai opettaa filosofiaa? En tiedä, miksi juuri tuo aine tuli mieleeni, mutta, kuten sanoin, mietinpähän vain.

Entä onko vanhoillislestadiolaisia lääkäreitä? Voiko nainen käydä mieslääkärillä ja päin vastoin?

Kysymykseni voivat kyllä kuulostaa hassulta pohdinnalta, mutta toivottavasti joku jaksaa vastata. :)
Kiivipäärynä
 

ViestiKirjoittaja Emka » 24 Heinä 2008, 15:12

Valhoillislestadiolaisissa on kaiken alan ammattilaisia, siis myös lääkäreitä. Tuttava piirissäni on useitakin nai-että mieslääkäreitä. Professori tasoisiakin.

Naiset voivat käydä mieslääkärillä :D ja päin vastoin.

Toivon että joku pääkaupunkiseudulta ottaa sinuun yhteyttä ja pääset tutustumaan Ry;n toimintaan ja seuroihin.
Avatar
Emka
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1464
Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä

ViestiKirjoittaja Kiivipäärynä » 24 Heinä 2008, 15:37

Asia selvä! :) kiitos vastauksesta.
Kiivipäärynä
 

ViestiKirjoittaja Saunanaama » 24 Heinä 2008, 15:41

Opettajista suurin osahan on titteliltään filosofian maistereita. Kuten tittelistäkin voi päätellä, jonkin verran filosofiaa heidänkin on opittava, että maisterin paperit ansaitsevat. Ja lestadiolaisia on opettajina lukuisia, minäkin tunnen useita, vaikka tuttavapiirin koolla en voi kehuakaan.

Myös lääkäreinä on monia "meikäläisiä". Vieläpä hyvin arvostettuja alallaan ja muutenkin pidettyjä - osaavat kuulemma ymmärtää ja kuunnella potilaitaan! No, yleistystähän tämä on, mutta kuten huomaat, ei uskovaisuus oikeastaan aseta rajoja ammatinvalinnalle. Kovin montaa sellaista ammattia en keksi, joissa usko voisi tulla esteeksi, mutta toki niitäkin on.

Luehan sinä ihmeessä filosofiaa ja Raamattua suosittelen siihen oheen. Onnea ja siunausta sinne alkavalle lukiouralle!
Saunanaama
puuhakas
 
Viestit: 225
Liittynyt: 11 Huhti 2007, 14:29
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kiivipäärynä » 24 Heinä 2008, 15:56

Sitäkin tosiaan varmaan pitäisi lukea. :) Uskontoa ainakin ajattelin. Josko vaikka uskonnon ja filosofian opettajaksi joskus valmistuisi...
Kiivipäärynä
 

ViestiKirjoittaja nuusku » 24 Heinä 2008, 16:04

Itse pidän syystä tai toisesta kovasti Saarnaajan kirjasta, joka on Raamatussa, ja joskus on tullut ajatus, että olikohan hän kiinnostunut filosofiasta (??). On mielenkiintoista pohtia syntyjä syviä, itse harrastan sitä kotiolosuhteissaa vaikken enempi opiskelekaan.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Taavetti » 24 Heinä 2008, 16:10

Sisareni opisedeli filosofian maisteriksi, jos oikein muistan, mutta päätyi apteekkialalle, yksi tyttäristäni on filosofian maisteri.

Viime syksynä Reisjärven kansanopiston lyhytkurssilla meitä opetti eläkkeelle jäänyt lääketieteen ja kirurgian professori. Hän esitteli sydänkirurgian käytäntöihin keskittyvillä luennoillaan Oulun yliopiston logolla varustettuja heitinkalvoja ja digitaalista aineistoa. Oli tehnyt työaikanaan lukuisia sydänsiirtoja, esitteli meille sen tekniikkaa ja onnistumisen vaatimuksia, mutta myös erilaisiin leikkauksiin johtavia taudin kulkuja. Ammattiskaalaa siis on paljon, kun se aloitetaan meikäläisestä oppimattomasta ja katsotaan koko skaala ylipostojen huippuvirkoihin asti.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja mato » 24 Heinä 2008, 17:24

nuusku kirjoitti:Itse pidän syystä tai toisesta kovasti Saarnaajan kirjasta, joka on Raamatussa, ja joskus on tullut ajatus, että olikohan hän kiinnostunut filosofiasta (??). On mielenkiintoista pohtia syntyjä syviä, itse harrastan sitä kotiolosuhteissaa vaikken enempi opiskelekaan.


Sama täällä. Saarnaaja todellakin (ainakin mielestäni) pohtii filosofisia tutkaillessaan tämän maailman katoavuutta ja ajallisuutta. Ei tarvitse lukea välttämättä Raamattua, jotta huomaisi kuinka turhaa ja ohimenevää tämä ihmiselämä olisi ilman iankaikkisen elämän mahdollisuutta. Saarnaajalla oli kuitenkin uskon näköala tähän kaikkeen ajallisen viisautensa lisäksi.

Lääkärin ammatti ei minunkaan mielestäni ole mitenkään sopimaton uskovaiselle, tosin senkin ammattikunnan "kärkipaikoilla" omatunto voi sulkea moniakin mahdollisuuksia pois (taitaa tämä seikka päteä lukuisiin muihinkin ammatteihin). Sillä siellä monet kysymykset ovat vaikeita jopa tämän maailman ihmisille, saati sitten Jumalaa pelkääville. On myös hyvä käydä neuvonpitoon muiden uskovaisten kanssa, jos eteen tulee hankala tilanne.
mato
tosi pirteä
 
Viestit: 314
Liittynyt: 19 Maalis 2008, 22:09

ViestiKirjoittaja clementsdotter » 24 Heinä 2008, 20:56

Saunanaamalle tiedoksi: opettajat eivät suinkaan ole pääosin filosofian vaan kasvatustieteen maistereita.
clementsdotter
 

ViestiKirjoittaja Saunanaama » 25 Heinä 2008, 12:31

clementsdotter kirjoitti:Saunanaamalle tiedoksi: opettajat eivät suinkaan ole pääosin filosofian vaan kasvatustieteen maistereita.


Klementin tytär puhuu asiaa. Näin varmasti on, jos oikein tilastoja tutkitaan ja ilmoittamasi tieto pätee eritoten alakouluissa. Minä taidan olla jo niin kouluelämästä vieraantunut, että muistelin lähinnä tuntemieni lehtorien ja erikoisaineiden opettajien tutkintoja, jotka ovat yleensä joka filosofian maistereita, lisensiaatteja tai tohtoreita.

Piti oikein tarkistaa, että esimerkiksi entisen lukioni sivuilla, joilla mainitaan kaikkien koulun opettajien tittelit, on 85%:sesti jokaisella nimensä perässä lyhenne "FM". Minun ajoistani moni on jo jäänyt ansaitulle eläkkeelle, mutta silti näyttää olevan sama tilanne. Luinpa vielä tällaisenkin tiedon Wikipediasta: Huomionarvoinen seikka on, että filosofian maisterit eivät useimmissa tapauksessa ole opiskelleet lainkaan filosofiaa ja suuri osa filosofian pääaineopiskelijoista valmistuu yhteiskuntatieteiden tai valtiotieteen maisteriksi. Mielenkiintoista; Samalla logiikalla lääkätieteen lisensiaatiksi voisi tulla vaikkapa konetekniikkaa lukemalla!
Saunanaama
puuhakas
 
Viestit: 225
Liittynyt: 11 Huhti 2007, 14:29
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja O.M » 30 Heinä 2008, 21:44

Kyllähän filosofiaa voi opiskella siinä missä muutakin, mutta kannattaa olla varuillaan, ettei sekoita filosofisilla jorinoilla päätään niin, että uskon näköala pääsee hämärtymään. Itse olen opiskellut filosofiaa muutaman opintoviikon ja harrastukseksi lueskellut enemmänkin. Mielestäni filosofian tai tieteen keinoin ei kyetä löytämään vastauksia niihin oleellisiin kysymyksiin, joihin uskonnot pyrkivät vastaamaan, mm. mitä ihmiselle tapahtuu kuoleman jälkeen, voiko ihminen tulla autuaaksi/pelastua, miten ko. pelastuminen tapahtuu jne. Moraalifilosofia pyrkii vastaamaan kysymyksiin, miten ihmisen tulee elää, mutta se tekee sen ilman uskonnollisia dogmeja.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00


Paluu Yleinen



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron