Kiljuva jalopeura

Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.

Kiljuva jalopeura

ViestiKirjoittaja hepa » 07 Touko 2009, 12:41

Hauska sana tuo Biblian "kiljuva jalopeura", sehän on käännetty 1992 raamatussa "ärjyvä leijona"´

Mistähän tuo kiljuva jalopeura - sana on tullut. Eihän leijona ole peuraeläin.

Miten tuo on alkukielen teksteissä, puhutaanko siellä leijonasta.


Ps. 22:13
Kitansa avasivat he minua vastaan, niinkuin raateleva ja kiljuva jalopeura.
Sananl. 28:15
Jumalatoin päämies, joka köyhää kansaa hallitsee, on kiljuva jalopeura ja ahne karhu.
Hes. 22:25
Prophetat, jotka siellä ovat, ovat vannoneet heitänsä yhteen, niinkuin kiljuva jalopeura, kuin se saaliin saa; he syövät sieluja, tempaavat tavaran ja rahan, ja tekevät sinne paljon leskiä.
1. Piet. 5:8
Olkaat raittiit, valvokaat; sillä teidän vihollisenne perkele käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, ja etsii, kenen hän nielis.

Viitsiskö joku lukeneempi vastata
Avatar
hepa
tähtiahkera
 
Viestit: 877
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Paikkakunta: Oulunseutu

ViestiKirjoittaja nuusku » 07 Touko 2009, 12:52

Vanha kunnon Google näyttää antavan tietoja asiasta, tässä tuli heti laajempi artikkeli ko. sanaa koskien: http://www.tsv.fi/TTAPAHT/007/hakkinen.htm

En ole kyllä itte perehtynyt ajatuksen vertaa asian taustoihin, mutta se vaan tuli nyt pohtiessa mieleen, että ainakin kun se sana on suomen kieleen aikanaan keksitty (eihän se vain bibliaa koske vaan se on ollut normaali suomen kielen sana) niin on mahdollista, ettei sanan suomentaja ole voinut henkilökohtaisesti nähdä leijonaa tai edes kuvaa siitä, vaan on joutunut 'sokkona' arvioimaan, millaisesta eläimestä oikein mahtaisi olla kysymys.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

Re: Kiljuva jalopeura

ViestiKirjoittaja O.M » 07 Touko 2009, 13:33

Olen pohdiskellut samaa kuin Hepa. Nuuskun antamassa linkissä asia taidetaan selittääkin:

"Esimerkiksi T. I. Itkonen toteaa teoksessaan Suomen lappalaiset II (1948: 359 - 360), että tähtikuvioiden nimiä saamelaisten parissa tunnetaan vain harvoja. Silti sarva eli hirvi on vahvasti esillä: Ajomies, Capella ja Perseus on 'hirvi' tai 'hirven sarvikilpi', Kassiopeia on 'hirvensarvet', Kaksoset on 'hirvenhiihtäjät'. Tätä kautta voisi olla mahdollista ymmärtää, miksi suomalaiset ovat antaneet Leijonan tähtikuviolle ja tätä vastaavalle horoskooppimerkille niin kummalliselta näyttävän nimen kuin jalopeura. Kuten kansanrunoista näkyy, jalopeura-sanaa on vanhastaan käytetty hirven toisintosanana, ja kuten Rapolakin varovasti arvelee, sana on voinut kauankin olla kansanomaisessa käytössä todellisen sorkkaeläimen nimityksenä. Yhtä hyvin sitä on voitu käyttää myös samanhahmoisen tähtikuvion nimenä.

Raamattu sisältää niin paljon tietoa todellisesta leijonasta ja leijonaan liittyvästä symboliikasta, että sen perusteella suomenkielistä nimitystä jalopeura olisi mahdotonta motivoida. Todennäköisempää on, että jalopeura on tullut 'leijonaa' vastaavaksi nimitykseksi jo siinä vaiheessa, kun tällaista todellista tietoa ei vielä ole ollut ja ainoa keino havainnollistaa vierasperäisen leo-käsitteen sisältöä on ollut horoskooppisymboli tai tähtikuvio, jotka eivät ole antaneet mitään selvää osviittaa eläimen todellisesta ulkonäöstä tai luonteesta."


Eli ilmeisesti Välimeren alueen kansat ovat nähneet leijonan samassa kohdassa tähtitaivasta, missä saamelaiset ovat nähneet peuraeläimen. Niinpä tähtitaivaan jalopeura on assosioitunut mielessä Raamatun leijonaan ja tuloksena on ollut, että leijona on käännetty jalopeuraksi.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

Sanan alkuperä

ViestiKirjoittaja Jänes » 07 Touko 2009, 18:59

Hauska sana tuo Biblian "kiljuva jalopeura", sehän on käännetty 1992 raamatussa "ärjyvä leijona"´

Mistähän tuo kiljuva jalopeura - sana on tullut. Eihän leijona ole peuraeläin.


Mikael Agricola kehitti jalopeura- sanan kuvaamaan leijonaa Raamattua kääntäesnänsä, koska suomen kielestä ei sillen vielä sanaa löytynyt.

"Lohikäärme ja jalopeura (leijona) ovat tunnettuja esimerkkejä fiktiivisen kuuloisista eläimistä joita Agricola joutui keksimään. Mitäpä ”leijona” olisi viestinyt sen ajan lukijalle tuon eläimen ominaisuuksista?" Niin lukoo tuollakin sivuilla: http://yle.fi/agricola/index.php?id=6

Eli jellonahan se.
”Kristus on meidän rauhamme "(Ef. 2:14).
Avatar
Jänes
kiinnostunut
 
Viestit: 5
Liittynyt: 29 Huhti 2009, 23:43


Paluu Yleinen



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa