Opintopiiri

Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.

Opintopiiri

ViestiKirjoittaja Humilton » 26 Loka 2014, 11:11

Äsken tuli mieleen, että eikö Raamatun historiaan suuntautunut Raamattupiiri olisi hyvä idea tässä foorumissa. Sen vetäjäksi suosittelisin mies-nimimerkkiä laajan tietopohjan perusteella. Jotta se piiri toimisi, siellä ei saisi olla oppikiistoja, elämäntapakiistoja yms. Se olisi historiallisen tiedon lisäämiseksi tähtäävä piiri. Sille tulisi olla oma osasto täällä.

Tämän foorumin hengellisen viitekehyksen huomioonottaen kursseja on opistoissa. Mutta kun sinne pitäisi mennä. Ei ole aina mahdollistakaan päästä kun kalenterissa on muuta pakollista toimintaa. Ei tule kotia ne kurssit eikä niitä voi seurata silloin kun pystyy.

Mitä mieltä olette? Minä ainakin kaipaan sellaisia tietoa lisääviä juttuja.
Avatar
Humilton
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1126
Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja mies » 26 Loka 2014, 11:20

Itse ehdottaisin lisäksi "roskakori" osastoa, jonne voisi laittaa kaikki puolivalmiit ajatukset. Ties vaikka joku muu omistaisi sen toisen puolen.
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

ViestiKirjoittaja Jani_S » 26 Loka 2014, 13:26

.
Viimeksi muokannut Jani_S päivämäärä 15 Helmi 2016, 23:01, muokattu yhteensä 1 kerran
Jani_S
tosi ahkera
 
Viestit: 506
Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja Humilton » 26 Loka 2014, 14:05

Jani_S kirjoitti:Menisi jo kauemmaksi palstan tarkoituksesta. Suosittelen tällaisen kerhon sijaan esim. lukemaan Antti Filemon Puukon mainioita teoksia, joilla raamatunaikaiset asiat ja ihmiset tulevat tutummiksi. A. F. Puukko oli muuten edesmenneen Erkki Puukon sukulainen.


Mikä tämän palstan tarkoitus on? Ja mistä noita kirjoja saa? Antikvariaateista?
Avatar
Humilton
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1126
Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja mies » 26 Loka 2014, 22:11

Kun tarkastellaan raamatun historiaa, seuraavia seikkoja kannattanee huomioida. Suomenkielitä materiaalia ei ole helposti saatavilla, mutta Lutherin 1.Mooseksen kirjan
selitys pitäisi löytyä useasta kirjastosta. Luther oli mielestäni eräänlainen suodatin, joka luki lähestulkoon kaiken saatavilla olevan materiaalin, ja kätevästi poimi sieltä
niitä hyviä tulkintoja ja ajatuksia. Toki hänellä oli paljon omaakin tuotantoa, jota on runsaasti suomennettuna.

Ihan raamatullis-historialliselta kannalta löytyy erinomainen teos, englanniksi tosin, nimeltä "Archaeology and the Bible.". A.F. Puukon teokset myös ilmeisesti käsittelivät jonkin verran Ninivestä löydettyjä teoksia, jotka ovat tässäkin kaikki lueteltuna. Siellä on. mm. kirjanen, joka on ajateltu olevan Nooan tulvan ajalta, tai siitä kertovaa, ja siinä kerrotaan muistaakseni, että kuolleet ihmiset nousivat kuin tukit veden päälle - ja joidenkin hahmotelmien mukaan ihmisiä oli miljardeja, joten näky ei välttämättä ollut kovin mukava, jos oli totta ollenkaan.

Moniko tiesi, että Jeriko oli niin pieni, että mahtui kokonaisuudessaan Rooman kolosseumiin, ja että se lopuksi vielä poltettiin valloittamisen jälkeen? Tai mitkä olivat Mark.5:20 dekapoliksen 10 kaupunkia?

Tässä on tämä lähde, ja sen kirjoittaja on pitänyt raamatun totuuksia ensisijaisena - usealla tutkijalla se tahtoo mennä toisinpäin valitettavasti:
https://archive.org/stream/archaeologyb ... 7/mode/2up


Mutta Jeesuksen kuoleman jälkeen meillä on UT käännetynä suomeksikin. Lisäksi on ollut Origeneksen 6000 teosta, joista valtaosa taitaa olla kadonnut tai poltettu. Muitakin teoksia on, kuten Barnaban epistola, mutta määrällisesti taitaa Origeneksella olla eniten. Ottamatta kantaa oliko Origen uskovainen, kuin ei Lutherkaan häntä suopeasti katsellut, pitää ottaa huomioon, että hän kirjasi paljon ylös sitä, mitä tuolloin oli ja häntä ennen oli opetettu. Toisinsanoen siellä on poimintoja, joista uskova sielu iloitsee - ja olen ajatellut, että koska Origen syntyi n.185 jkr, niin tuolloin oli varmaankin itse Jeesuksen opettamaa opetusta paljon liikkeellä. Yksi Origenen ontuva selitys on Bileamista, ja vaikka Origen itse kertoi, ettei asia oikein avaudu, niin jostain syystä Ambrose ja oliko Augustine lainasivat ajatuksen, ja sitten itse asiassa Lutherkin teki niin - hänhän piti Ambrosea ja Augustinea uskovaisina. Kuitenkin VL opettajat ovat siitä puhtaasti saarnanneet, ja se on ollut iloa Pyhässä Hengessä.

Silläkin on syynsä, että Origeneksen teokset ovat jotkut säilyneet, ja että niitä on käännetty ymmärrätteville kielille. Apt.5 lainaten: "Jos tämä heidän ajamansa hanke on lähtöisin ihmisistä, se kukistuu itsestään." A.F. Puukon teokset ovat kadonneet pitkälti divarin nurkkiin. Wikin mukaan "Vanhoilliset eivät hyväksyneet Puukon ja muiden modernien tutkijoiden näkemystä siitä, että Mooseksen kirjat eivät olleet Mooseksen kirjoittamia", jos pitää paikkansa, en ihmettele, että näin on käynyt.

Kirkkoisät lukivat Origeneksen selityksiä, ja pyrkivät lainaamaan sieltä niitä iloa tuottavia tulkintoja. Myös he jalostivat ajatuksia ja toivat myös omiakin tulkintoja. Lyra otti mukaan juutalaisesta perinteestä hyviä tulkintoja, mutta Lutherin mukaan Lyra ei aina onnistunut. Lutherin 1.Mooseksen kirjan selitys pohjautuu paljolti Lyran kirjoittamaan. Juutalaisilla
oli paljon satuja matkassa, sellaisia nokkeluuksia, jotka eivät kirkastaneet Kristusta laisinkaan. Mutta Juutalaisessa perinteessä oli myös joitakin oikeita, histoasta juontuvia tulkintoja.
Olihan heillä joskus elävä usko. Lyrasta muistaakseni kerrotaan, että hänen teostensa lista oli 27 sivua pitkä.

Sitten tullaan SRK:n osastoon. Ensimmäisenä tulee mieleen Heikki Saaren "Abraham" -kirja, ja "Iisak & Jaakob" 1970-luvulta. Pikaisesti luin näitä, ja vaikka kirjoittajan nimi saattaisi aiheuttaa hämmennystä, niin selitysosasto oli hyvä. Kuitenkin siinä oli ehkä koottuna joitakin ajatuksia ja kohtia, mutta kattavia ne eivät olleet ollenkaan, ja mielestäni Lutherin selityksiä
ei oltu luettu pohjaksi ollenkaan. Tuohon aikaan materiaalia ei ehkä ollut helposti saatavilla ainakaan suomeksi, Lutherin 1.Mooseksen kirjan selitys oli käänetty vasta 2000-luvulla.
A.P perälä on sitä ilmestyskirjaa selittänyt. Varmaan muitakin selitysteoksia on, muttei ole sattunut kohdalleen. Yksittäisen raamatunkohdan selityksiä toki löytyy vanhoista SRK kirjoista paljon.

SRK:n kannattaisi julkaisuja digitoida ja laittaa vaikka Google storeen. Itse maksaisin jonkin verran juuri raamatunselityksistä.

Mutta aiheeseen: omasta mielestäni itselläni ei juuri ehkä olisi annettavaa raamattupiiriin, joka kohdistuisi historiaan; muistini on aika huono ja paljon on lukematta materiaalia. Mutta mittavan linkkikokoelman lukemisen arvoisiksi teoksiksi voisin valmistaa ja se on ollut ajatuksenakin.
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja mies » 26 Loka 2014, 22:21

mies kirjoitti:A.F. Puukon teokset myös ilmeisesti käsittelivät jonkin verran Ninivestä löydettyjä teoksia, jotka ovat tässäkin kaikki lueteltuna. Siellä on. mm. kirjanen, joka on ajateltu olevan Nooan tulvan ajalta, tai siitä kertovaa, ja siinä kerrotaan muistaakseni, että kuolleet ihmiset nousivat kuin tukit veden päälle


Lähde tuohon Ninivestä löytyneeseen kirjoitukseen:

https://archive.org/stream/archaeologyb ... 4/mode/2up
Kohta 135 "Like logs all were floating about" (niinkuin tukit ne kaikki kelluivat, ja sanalla ne tarkoitettaneen 134 kohtaa "mankind", ihmiskunta)
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja Humilton » 26 Loka 2014, 22:45

mies kirjoitti:Mutta mittavan linkkikokoelman lukemisen arvoisiksi teoksiksi voisin valmistaa ja se on ollut ajatuksenakin.


Erittäin hieno asia! Jos on mahdollista laittaa pieni sisältökuvaus kustakin linkistä (siis yhden tai kahden lauseen mittainen, olisi entistä hienompaa). Mitä tulee tuossa aiemmin sanottuun digitoimiseen, olen samaa mieltä. Ja foorumillahan on myös tehty digitointia. Ottakaa ne talteen. Ilmaisten foorumien pysyvyys on aina epävarmaa.
Avatar
Humilton
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1126
Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja mies » 02 Marras 2014, 14:15

Mitenköhän openlibrary & google digitoi kirjat? Veikaan että kirja puretaan, ja koko tuotos laitetaan kopiokoneentapaiseen laitteeseen, joka ottaa kuvan joka sivusta ja tekee (muualla) tarvittavan OCR:n. Kokeilemani OCR:t netissä julkaisivat ok laatua. Joissakin kirjoissa on tosin pyyhitty sormenkuva joka sivulla, eli manuaalistakin digitointia on suoritettu.

Sitähän vois kokeilla pyöräyttää SRK:n kirjan, vaikka H.Saaren kirjan e-muotoon ja tarjota sitä ilman eestä srk:n verkkokaupaan.
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

Re: Opintopiiri

ViestiKirjoittaja mies » 26 Huhti 2016, 15:19

mies kirjoitti:SRK:n kannattaisi julkaisuja digitoida ja laittaa vaikka Google storeen. Itse maksaisin jonkin verran juuri raamatunselityksistä.
...
Sitähän vois kokeilla pyöräyttää SRK:n kirjan, vaikka H.Saaren kirjan e-muotoon ja tarjota sitä ilman eestä srk:n verkkokaupaan.

Vaikuttaisi olevan ajankohtainen asia.

En osaa sanoa onko olemassa sellaista OCR laitetta, että kun kirjan nidos irroitetaan, niin homma hoituisi mekaanisesti ja automaattisesti. Eli sivut laitettaisiin vaan läjään niinkuin yliopiston kopiokoneeseen -> tuloksena e-kirja. Tällaisen lukulaitteen huomasin: http://gadgetsgo.com/ocr-optical-charac ... anner.html
Kameralla kun ottaa kuvia niin se on iso urakka eikä oikein tahdo softat pyörähtää.

Nuita kun vielä joku englanninkielitaitoinen, yksinäinen eläkeläinen kääntäisi englanniksi (tiedän yhden esimerkin), niin saisi kaksi kirjaa: suomenkielisen ja englanninkielisen. Kokeeksi vaikka joku "Profeettain jäljillä" tai A.P.n teos A ja O yms. Markkinat englanniksi ovat huomattavasti suuremmat, ja mainostus hoituu sillä, että tekee kirjasta esikatseltavan. Ihmiset hakevat erinäisiä raamatunselityksiä, ja löytävät esikatseltavan kirjan, jossa esikatselussa on esim. 10% koko teoksesta. Näin asiakaskuntaa saattaisi löytyä maailmalta paljonkin. Jos ei löydy, ei sitten hirveästi enempi kannattane käännellä teoksia. Vinkkinä ajatuksena (ei välttämättä mikään loistoidea ole..) Kiimingin suuntaan ;)
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00


Paluu Yleinen



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa