Pääsiäisen ajankohta

Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.

Pääsiäisen ajankohta

ViestiKirjoittaja nuusku » 27 Maalis 2013, 05:45

Tämä aihe varmaan löytyisi googlettaen mutten heti löytänyt. Olen vuosia tiennyt, että pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Ja myös, että sen ajankohta perustuu vanhaan juutalaisten juhlaan.

Kysynkin, mikä syy, tarkoitus, symbolinen merkitys on sillä, että pääsiäinen on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Miksi se on juuri silloin? En tiedä, mutta asia on aina kiinnostanut.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Xoreon » 28 Maalis 2013, 01:11

Itse en ole koskaan aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, ennen kuin luin viestisi. Et kertonut viestissäsi miltä sivuilta kävit asiaa googlettamassa mutta itse löysin Wikipediasta heti vastauksen. Tässä on pikaisesti kopioituna aiheesta.

Wikipedia kirjoitti:Sanonta ”pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai” on vain viitteellinen, koska pääsiäisen ajankohta on alusta asti määräytynyt kirkollisten taulukoiden pohjalta eikä tähtitieteen perusteella. Lisäksi ajankohdan laskemiseen käytetään tiettyjä yksinkertaistettuja oletuksia.
Pääsiäisen ajankohdan laskemiseen on käytetty 19 vuoden mittaisia taulukoita, jotka määräävät, milloin kevään ensimmäinen täysikuu on – aikaisintaan kevätpäiväntasauksena 21.3. Tässä yhteydessä ajankohtaa laskettaessa käytettävät kevätpäiväntasaus ja täysikuu ovat muodollisia, taulukoituja päiviä, eivät todellisesti tähtitieteeseen pohjautuvia päiviä. Matematiikan kehityttyä riittävästi pystyttiin taulukoiden rinnalle kehittämään kaavat, joilla pääsiäisen ajankohta on käytännössä helpompi laskea. Ensimmäisen menetelmän julkaisi Carl Friedrich Gauss vuonna 1800.


Wikipedia kirjoitti:Pääsiäisen laskeminen tarkoittaa pääsiäisen ajankohdan määrittämistä kristillisessä kalenterissa. Varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Käytännössä ajankohdan määrittämiseen kuitenkin käytetään kauan sitten vahvistettuja laskusääntöjä, joiden vuoksi pääsiäinen ei joka vuosi ole samaan aikaan kaikissa maissa ja kaikissa kirkkokunnissa.


Lainauset sivuilta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3 ... laskeminen

Toivottavasti nämä vastasivat kysymyksiiisi. :smile:
Sillä ei ole merkitystä kuinka monta kertaa kaadut, vaan sillä että jaksat aina nousta ylös.
Xoreon
tutustunut
 
Viestit: 19
Liittynyt: 02 Maalis 2013, 01:33
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja nuusku » 28 Maalis 2013, 02:36

Xoreon kirjoitti:Toivottavasti nämä vastasivat kysymyksiiisi. :smile:

Kenties se sitten on pelkästään sattumalta näin tehty laskemisen helpottamiseksi. Kirjoitin viestin katsottuani hieman aiemmin täyttä kuuta joka näkyi kirkkaalla taivaalla, ja mieleeni tuli, että josko täysikuun jälkeisessä sunnuntaissa olisi jokin hengellinen vertaus. Kuuhan edustaa Raamatun vertauksissa lakia, joka pääsiäisenä täytettiin. Mutta ei tämä ole keskeinen kysymys tai sen tarkempaa analyysiä kai tarvitse. Tärkeämpää lienee hiljentyä pohtimaan varsinaista pääsiäisen ja sitä edeltävien päivien sanomaa, kuin niiden ajankohtia almanakassa.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33


Paluu Yleinen



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa