VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 22 Tammi 2019, 07:23

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Suurten voittojen eettisyys
ViestiLähetetty: 05 Tammi 2018, 09:37 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1078
Eräs ulkomaalainen yritys kasvattaa ja myy kannabista. Yhtiön pörssikurssi on noussut viime syksynä 1100 %. Mietitään sijoittamiskysymystä. Onko eettistä sijoittaa tuollaiseen yritykseen? Tai peräti onko se Raamatun valossa oikein? Vai onko sijoitus sijoitus ja se on firman oma asia, miten tuotot saadaan?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 09 Tammi 2018, 01:17 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 474
Ei ole missään nimessä eettistä eikä varsinkaan raamatunmukaista. Ainakin kuudes ja kahdeksas käsky rikkoutuvat tuollaisessa hommassa.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 10 Tammi 2018, 17:29 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1078
Jani_S kirjoitti:
Ainakin kuudes ja kahdeksas käsky rikkoutuvat tuollaisessa hommassa.


Millä tavalla?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 11 Tammi 2018, 15:29 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 474
Mitähän käskykirjaa lienen lukenut? Tarkoitin viidettä ja seitsemättä käskyä.

Viides käsky: Älä tapa

Viidennen käskyn selitys Lutherin mukaan:

Tämä käsky tähdentää siis sitä, ettei kenellekään saa tehdä mitään pahaa minkään ilkityön vuoksi, oli se sitten miten ansaittua tahansa, sillä tappa­misen ollessa kiellettyä on kielletty myös kaikki tappamiseen mahdollisesti johtavat syyt. Sillä vaikka moni ei tapakaan, hän kuitenkin kiroilee ja toi­vottaa lähimmäiselleen sellaista mikä, jos se toteutuisi, lopettaisi lyhyeen hänen juoksunsa. Koska tällainen toiseen kohdistuva kärsimättömyys on piintynyt jokaisen luontoon ja on yleinen käytäntö, Jumala tahtoo raivata juuriaan myöten pois ne syyt, joiden vuoksi sydän katkeroituu lähimmäi­seen.

Jumala haluaa totuttaa meitä pitämään tätä käskyä koko ajan peilinä sil­miemme edessä, ottamaan huomioon hänen tahtonsa sekä jättämään kärsi­mämme vääryyden hänen haltuunsa luottavaisin sydämin ja hänen nimeään avuksi huutaen.

Koko asian ydin on sen vuoksi ensiksi: Ketään ei saa vahingoittaa kätten teoin eikä myöskään käydä puhein yllyttämään tai neuvomaan sellaiseen. Ei saa myöskään käyttää eikä suvaita minkäänlaista menettelyä, joka luok­kaa toista. Ja vihdoin, ketään kohtaan ei saa sydämessään kantaa vihaa eikä kenellekään toivottaa suuttumuksen tai kaunan vuoksi pahaa. Ei siis pidä syyllistyä kenenkään ruumiin tai sielun vahingoittamiseen. Tämä käsky kieltää sinua vahingoittamasta myös sellaista, joka toivoo tai aiheuttaa sinulle pahaa. Onhan pahan tekeminen sellaiselle, joka suhtautuu sinuun hyvänsuovasti tai tekee sinulle hyvää, suorastaan perkeleellistä, ei enää inhimillistä.

Toiseksi: Tätä käskyä ei riko ainoastaan se, joka tekee pahaa, vaan myös se, joka ei tee lähimmäiselleen hyvää, ei estä eikä torju häntä kohtaavaa pahaa, ei suojele eikä pelasta häntä kärsimyksistä ja vammoista, vaikka voisi niin tehdä.Seitsemäs käsky: Älä varasta

Seitsemännen käskyn selitys Lutherin mukaan:

Oman itsesi ja aviopuolisosi jälkeen on sinua lähinnä ajallinen omaisuus. Myös sitä Jumala tahtoo varjella. Hän on antanut käskyn, ettei kukaan saa riistää lähimmäiseltään hänen omaisuuttaan eikä kajota siihen.

Varastaminen on näet juuri sitä, että toinen ottaa toisen omaa vääryydellä haltuunsa. Sitä on lyhyesti sanoen kaikki ja kaikenlaisissa liiketoimissa lähimmäisen kustannuksella saavutettu etu. Tämä on todella yleinen ja laajalle levinnyt pahe, mutta niin vähän siihen on kiinnitetty huomiota ja sitä pidetty silmällä, että se on riistäytynyt suoranaiseksi tulvaksi. Jos pi­täisi hirttää kaikki ne, jotka ovat varkaita, vaikka eivät itseään sellaisina pidä, maailma kyllä nopeasti autioituisi ja kohta olisi pulaa sekä pyöve­leistä että hirsipuista.

Koska tämä käsky sulkee piiriinsä laajoja asioita, sitä täytyy kansalle opettaa hyvin painokkaasti. Siksi on joka ainoan tiedettävä, että jos hiu­kankin vahingoittaa lähimmäistään, kaventaen lähimmäisensä etuuksia ja menettelee kaupassa tai jossakin muussa liiketoimessa petollisesti ja kava­lasti, hän syyllistyy syntiin.

Kiteytämme vielä lyhyesti tämänkin käskyn sisällön, jota on kaikki mah­dollinen toisen omaisuuden ja tavaran hävittäminen, viivästyttäminen ja pidättäminen. Eikä se vielä riitä, että tuollainen evätään ja että sitä ei sal­lita, vaan sitä on käytävä ehkäisemään ja torjumaan. Toiseksi siinä käske­tään lisäämään lähimmäisen omaisuutta ja korjaamaan sen vahinkoja. Jos hän kärsii, häntä on autettava, hänelle on annettava ja lainattava, mitä hän tarvitsee, olipa hän sitten ystävä tai vihollinen. Jos joku etsii ja kaipaa hy­viä tekoja, jotka olisivat Jumalalle erityisen mieluisia ja otollisia, niin tässä niitä on tarjolla yltäkyllin. Jumala on ylenpalttisessa armossa liittänyt nii­hin suuren siunauksen.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 11 Tammi 2018, 17:30 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1078
Hyvä selitys, kelpaa. Vielä toivoisi selvityksen siitä, miten ne liittyvät sijoittajaan. "Pieni" epätarkkuus oli; 6. ja 8. käsky olikin 5. ja 7. käsky. :roll:


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 12 Tammi 2018, 00:21 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 474
Humilton kirjoitti:
Hyvä selitys, kelpaa. Vielä toivoisi selvityksen siitä, miten ne liittyvät sijoittajaan.
Ne liittyvät kuvailemaasi sijoittamiseen sillä tavalla, että jos joku tietoisesti panee rahansa kasvamaan korkoa toiminnasta, joka vahingoittaa lähimmäisen terveyttä ja voi aiheuttaa hänen kuolemansa, hän elää synnissä eikä siinä tilassa voi periä iankaikkista elämää.

Joku voi nyt viisastella, että mm. autokauppakin pitäisi lopettaa, jos kerran ei saa vaarantaa lähimmäisen terveyttä ja henkeä. On kuitenkin selvä ja oleellinen ero huumeella ja autolla, enkä lähde sitä eroa tässä selittämään sen enempää kuin toteamalla, että kun joku on nauttinut tarpeeksi paljon huumeita, niin vain nopea auto, mieluiten sairasauto, jolla pääsee äkkiä hoitoon, voi olla hänen ainoa pelastuksensa.

Lainaa:
"Pieni" epätarkkuus oli; 6. ja 8. käsky olikin 5. ja 7. käsky. :roll:
Näin oli. Olen kai tulossa vanhaksi.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 12 Tammi 2018, 00:26 
Poissa
Ylläpitäjä

Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33
Viestit: 2001
Avauksesta puuttuu tieto siitä, mihin tarkoitukseen yritys kasvattaa ja myy kannabista. Onko kysymyksessä lääkinnällinen vai viihteellinen käyttö. Ainettahan voidaan käyttää niihin molempiin. Lisäksi tieto siitä, onko se yrityksen pää- vai sivutoimialaa.

Kannabiksen vapautuminen eri valtioissa nostanee kyseisten viihdealan firmojen osakkeita. Poltan itse tupakkaa ja epäuskoisena olen kokeillut myös kannabista, joten omakohtaisella kokemuksella muistan, että kyseinen "pilvi" muuntaa ihmisen persoonallisuutta siinä määrin, että se altistaa synnin tekemiseen niin, että jo sen polttamista voitaneen pitää syntinä, sillä se aikaansaa voimakasta huolettomuutta ja euforiaa sekä tosiseikoista piittamattomuutta, mikä on omiaan kadottamaan ihmiseltä synnintunnon ja -hädän.

Mielestäni viihdekäyttöön tehtävän kannabiksen valmistajaa voisi sen vuoksi verrata viinafirmaan. Onko se sitten eri asia ostaa firman osake kuin ostaa firman lopputuotetta ja käydä lopputuotteella kauppaa itse sitä käyttämättä? Myymällä osakkeen se katoaa klikkauksella pois saldostasi, myymällä lopputuotteen näet kauppakumppanisi kasvot, onko sillä muuta eroa?

Ei liity suoraan tähän, muta olen muistellut, miten 1970-suhtauduttiin tilanteeseen, jossa uskovainen olisi myynyt oman televisionsa pois rahaa vastaan, jottei enää joutuisi itse sitä katsomaan. Ettei mene kallis laite roskiin. Onko oikeus tehdä synnillä bisnestä osallistumatta lopputuotteen käyttön itse, korjaamalla siitä välistä vaihtorahat vain?

_________________
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re:
ViestiLähetetty: 12 Tammi 2018, 19:59 
Poissa
tutustunut

Liittynyt: 18 Helmi 2014, 10:38
Viestit: 20
Uskon, että myös kannabiksen nk. lääkekäyttö on vahingollista. Mielestäni ei tunnu oikealta sijoittaa kannabista tuottavaan yritykseen, ja kannabista tuottavaan yritykseen sijoittaminen suuren voiton toivossa kuulostaisi mielestäni ahneudelta.

Room. 13:10 Rakkaus ei tee pahaa lähimmäiselle. Sentähden on rakkaus lain täyttämys

Luuk. 12:15 Ja hän sanoi heille: katsokaat ja kavahtakaat ahneutta

Ef. 5:3 Mutta haureutta ja minkäänlaista saastaisuutta tai ahneutta älköön edes mainittako teidän keskuudessanne - niinkuin pyhien sopii -

Ef. 5:5 Sillä sen te tiedätte ja tunnette, ettei yhdelläkään haureellisella eikä saastaisella eikä ahneella - sillä hän on epäjumalanpalvelija - ole perintöosaa Kristuksen ja Elohimin valtakunnassa

Kol. 3:5 Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta

Heb. 13:5 Teidän menonne olkoon ilman ahneutta, ja tyytyvät niihin, mitkä teillä on;


Viimeksi muokannut sinitiainen päivämäärä 12 Tammi 2018, 20:00, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 12 Tammi 2018, 19:59 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1078
nuusku kirjoitti:
Avauksesta puuttuu tieto siitä, mihin tarkoitukseen yritys kasvattaa ja myy kannabista. Onko kysymyksessä lääkinnällinen vai viihteellinen käyttö.


Sitäpä ei sijoitussivustot sano. Epäilen, etteivät he asiakkaitansa valikoi.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 12 Tammi 2018, 20:02 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1078
Sitä pyydän muodollisesti anteeksi, että olen penännyt perusteluja asioihin, jotka ovat minun(kin) mielestä epäeettisiä. Halusin vain tietää, mitä oikeasti ajattelette.

Nykyaikana tulee eteen tilanteita, joissa ei aina ymmärrä, mikä on oikein. Tuossa edellisessä kysymyksessä olen saanut kahdenlaisia vastauksia ihmisiltä.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia