Switch to full style
Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.
Lähetä vastaus

Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 02:51

Rauhanyhdistyksen Raamattuillassa puhuttiin siitä, että VT:ssä on viittauksia vain itseensä (kuinkas muutenkaan kun sen kirjoitusvaiheessa ei UT:tä ole vielä ollut) ja UT:ssä koko Raamattuun. Muualle ei ole viittauksia. Minä jäin miettimään, että olisi jännittävää nähdä graafisena kaaviona viittaukset. Onko sellaista tehty? Ei se muuten olisi mahdoton tehdä nykyisillä tietokoneilla kotioloissa. Ensin on skannattava koko Raamatun teksti ja poimia viittaukset. Sitten pitää tehdä graafinen kaavio viittauksista. Hieno olisi 3D kaavio, jossa voisi lennellä lentokoneella perspektiivistä toiseen.

Eihän ole ihan hullu idea? :lol:

Joku voisi jopa analysoida viittauksia kaavion perusteella. Viittaukset muihin kuin samaan kirjaan osoittaa, että niillä on yhteyksiä.

Re: Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 02:57

Yksi analysoinnin kohde tulee mieleen. Onko joihinkin Raamatun jakeisiin erityisen paljon viittauksia? Nehän olisivat silloin keskeisiä Raamatun kokonaisuuden muodostumisessa. Myös tärkeät lauseet (jotka ovat lihavoituja joissakin Raamatuissa) on myös mielenkiintoinen analysoinnin kohde näiden viittausten suhteessa.

Re: Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 12:49

Itseänikin on alkanut kiinnostamaan nämä viitaukset. Bibliassa olevat ovat kaiketi suurimmaksi osaksi Lutherin jäljiltä?
Mutta 1992 käännöksessä osa viittauksista on jätetty pois, lisätty viittauksia tai jopa laitettu uusia.
Olisi mielenkiintoista tietää millä perusteella nuo uudet viittaukset on valittu uuteen käännökseen ja miksi vanhoja on jätetty pois.

Re: Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 13:06

Olen ymmärtänyt, että viittaukset tarkoittavat sisältöjä, yleensä samaa sisältöä. Ne ilmaisevat viittausten laatijan käsityksiä samanlaisista ja/tai samaa tarkoittavista kirjoituksista. Tarkemmin en loe niitä pohtinut enkä tarkistellut, mutta joskus kirjoittaessani olen käyttänyt, jos on tuntunut aiheelliselta.

Re: Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 15:42

Pitkätukka kirjoitti:Bibliassa olevat ovat kaiketi suurimmaksi osaksi Lutherin jäljiltä? Mutta 1992 käännöksessä osa viittauksista on jätetty pois, lisätty viittauksia tai jopa laitettu uusia. Olisi mielenkiintoista tietää millä perusteella nuo uudet viittaukset on valittu uuteen käännökseen ja miksi vanhoja on jätetty pois.


Mielenkiintoista! Minä olen luullut, että ne viittaukset on tehty silloin kun Raamattua on kirjoitettu (UT muistaakseni noin 200 jKr.). Rekisteriraamatun esipuheessa ihastellaan, miten yhtäpitävän kokonaisuuden koko Raamattu muodostaa. Nämä viittaukset ovat oleellinen osa tuota kokonaisuutta.

Re: Raamatun viittaukset

04 Helmi 2018, 15:45

Taavetti kirjoitti:Tarkemmin en loe niitä pohtinut enkä tarkistellut, mutta joskus kirjoittaessani olen käyttänyt, jos on tuntunut aiheelliselta.


Minulle niistä on ollut hyötyä se, että saa kiinni asiayhteydestä. Jonkun tekstin voi ymmärtää monella tavalla. Viittaus vahvistaa yhden käsityksen olevan se "oikea". Sellainen, jota Raamatun kirjoittaja on tarkoittanut. Joskus viittauksissa on lisätietoa viittaavaan paikkaan. Tai on sellainen merkitys, että siitä samasta asiasta on puhuttu tuon toisen asian yhteydessä. Jne.

Re: Raamatun viittaukset

05 Helmi 2018, 09:19

Humilton kirjoitti:Rauhanyhdistyksen Raamattuillassa puhuttiin siitä, että VT:ssä on viittauksia vain itseensä (kuinkas muutenkaan kun sen kirjoitusvaiheessa ei UT:tä ole vielä ollut) ja UT:ssä koko Raamattuun. Muualle ei ole viittauksia.


Tuossa lienee tullut virhe tai ajatuskatkos. Esim. 1Moos.1:1:stä on viite Hepr. 11:3, eli uuteen testamenttiin.

Nuita on valmiina tuollaisia havainnollistavia viitetyökaluja, esim. https://www.openbible.info/labs/cross-references/

Re: Raamatun viittaukset

05 Helmi 2018, 22:03

mies kirjoitti:Nuita on valmiina tuollaisia havainnollistavia viitetyökaluja, esim. https://www.openbible.info/labs/cross-references/


No niin. Hyvin usein saa huomata, että joku on jo ajatellut samaa asiaa aiemmin. PDT_Armataz_01_29
Lähetä vastaus