Mitä mieltä evoluutiosta?

Yleistä vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää keskustelua.

Mitä mieltä evoluutiosta?

Täysin huijausta.
12
32%
Osaksi totta, osaksi ei.
14
37%
pääpiirteissään ihan ok.
12
32%
 
Ääniä yhteensä : 38

ViestiKirjoittaja mies » 06 Kesä 2013, 09:26

Kerron nyt erään lentävän lauseen, jonka alkuperäistä kirjoittajaa ei ole tiedossa. Betelgeuse on Orionin toiseksi kirkkain tähti.

Se kuuluu näin:

"It so happens that the distance from the earth to one of our brightest stars, the not-too-distant star Betelgeuse (pronounced Beatle-juice), is approximately 520 light-years. Betelgeuse is the bright orange-red star in the winter constellation Orion. 520 light-years is a far-piece! Consider this: the light that left this star at the time that Martin Luther posted his 95 theses to the chapel door at Wittenberg beginning the Protestant Reformation on October 31, 1517, has not yet reached the earth. In fact this light will not reach the earth for many more years, until about the year 2037. That’s probably not even in my lifetime. If you are a young person, it might get here in your lifetime. But don’t blink, or you’ll miss it!!"

->

"Asia on niin, että etäisyys maahan yhdestä kirkkaimmasta tähdestä, ei niin kaukaisesta tähti Betelgeuse:sta, on noin 520 valovuotta. Betelgeuse on kirkas orassin-punainen tähti talven tähtikuvio Orionissa. 520 vuotta on kauan! Huomioi tämä: valo, joka lähti Martti Lutherin aikaan kun hän laittoi 95 teesiään kappelin oveen Wittenberg:ssä Lokakuun 31, 1517, ei ole vielä tullut maahan. Itse asiassa tämä valo ei tule maahan moneen vuoteen,
vasta noin vuonna 2037. Tämä ei ole ehkä edes oman elämäni aikana. Jos olet nuori ihminen, se saattaa tulla sinun elinaikanasi. Mutta älä räpäytä silmääsi, tai missaat sen!"


En olisi muutoin tätä kirjoitanut, mutta vuosi 2037 on aika lähellä tuota 2040:stä. Älkää toki tätä kovin vakavasti ottako.
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

ViestiKirjoittaja ihminen » 17 Heinä 2013, 19:36

hannu kirjoitti:Olen kuullut mm. tilastotieteilijä James Gallup (?) suusta lähteneenä seuraavan totuuden: "Pystyn osoittamaan tilastollisesti Jumalan olemassa olon. Kuinka suuri todennäköisyys olisi siinä, että silmän kehittyessä mikään ei olisi mennyt pieleen." Erittäin pieni! ehkä jotain 0,00000001%. Luonnollinen ja järjen mukainen selitys on tähän että jokin on ohjannut asioiden kulkua.

Entä sama todennäköisyys koko ihmistä luotaessa?


Oletetaan olento, jolla on silmän esiaste. Seuraavassa sukupolvessa esiintyy kahta mutaatiota: toinen erottaa liikkeen paremmin ja toinen huonommin. Huonommin liikkeen erottava olento joutuu useammin saaliiksi ja tuottaa vähemmän jälkeläisiä. Näin silmä, jonka liikenäkö on parempi, osoittautuu luonnonvalinnalla paremmaksi ja se tuottaa jälkeläisiä, joilla on samat silmän ominaisuudet ja joilla on näin parempi kyky jäädä eloon. Ennen pitkää huonommin liikkeen erottava mutaatio kuolee sukupuuttoon.

Toista sama usealla eri ominaisuudella, ja saat silmän, joka on yksi monesta miljoonasta vaihtoehdosta - se millä on parhaat edellytykset selviytyä.

Tätä tarkoittaa luonnonvalinta.
ihminen
tutustunut
 
Viestit: 27
Liittynyt: 06 Tammi 2013, 19:32

ViestiKirjoittaja Ilpo » 17 Heinä 2013, 22:34

Evoluutio on kiistämätön tosi asia siinä mielessä, että luonnossa vahvin menestyy ja lisääntyy, heikko sortuu elontiellä ja joutuu muiden saaliiksi. Esim. Susilauma ahdistaa poroja, jolloin todennäköisimmin hitain yksilö jää susien saaliiksi. Nopeammat ja vahvemmat pääsevät pakoon ja lisääntyvät, tuottaen todennäköisesti itsensä kaltaisia nopeita ja vahvoja jälkeläisiä. Näin luonnonvalinta ilmeisestikin jalostaa monia lajeja.

Tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että lajiensynty-teorian mukainen evoluutio-oppi olisi totta. Sellaisena kuin minä sen muistan, se selittää koko elämän alun maapallolla sattumien summaksi, eli tarvittavien ainesosien kohdatessa edullisissa olosuhteissa syntyi ensimmäinen elävä solu ja elävä organismi. Tästä sattuman sanelemasta alkueliöstä ovat sitten kehittynyt kaikki elämä maanpäälle, erityen mutaatioiden, sattumien ja luonnonvalinnan seurauksena erilaisiksi eliöiksi ja kasveiksi.

Tuollainen teoria kaatuu omaan mahdottomuuteensa, jos sitä tutkitaan rehellisen tieteellisesti. Jos vähän laidasta yritän miettiä sen mahdottomuutta ohittaen elämän syntymisen alkupisteen, eli lähdetään siitä, että ensimmäinen eliö on jo olemassa. Sen kehittymistä alkuvaiheessa tuskin ohjasi luonnonvalinta, kyse olisi siis ollut mutaatioista. Mutaatiot muuttavat soluja ja edelleen elollisen organismin ominaisuuksia vielä tänäkin päivänä. Suurin osa mutaatioista on epäedullisia, eli hyödyttömiä tai haitallisia. Pienen pieni murto-osa niistä on edullisia, ja voidaan olettaa, että edullinen mutaatio säilyy laijin sisällä ja saattaa syrjäyttää aiemmat "versiot". Siihen että kaikki elollinen on kehittynyt tällaiseksi tarvitaan äkkiä laskien n. 10 potenssiin 673 000 000 000 000 erilaista mutaatiota, joista arviolta 10 potenssiin 15000 000 on ollut edullisia mutaatiota (luvut eivät välttämättä ole aivan tarkkoja :) mutta antavat kuvaa siitä, missä sfääreissä liikutaan). Kun huomioidaan, minkä verran luonnossa mutaatioita tapahtuu, tarvittaisiin tuollaisen mutaatio-määrän tapahtumiseen AIKA PITKÄ AIKA. Liian pitkä.

Yksinkertaisesti sanoen lajiensynty-teorian toteutumisen todennäköisyys on nolla.

Alussa loi Jumala maan ja taivaan....
24 Ja Jumala sanoi: tuottakoon maa eläimet lajinsa jälkeen, karjan, madot ja pedot maalle lajinsa jälkeen. Ja tapahtui niin.
25 Ja jumala teki pedot maalle lajinsa jälkeen, ja karjan lajinsa jälkeen, ja kaikkinaiset matelevaiset maalla lajinsa jälkeen. Ja Jumala näki sen hyväksi.
26 Ja Jumala sanoi: tehkäämme ihminen meidän kuvaksemme, meidän muotomme jälkeen: ja he vallitkaan kalat meressä, ja taivaan linnut, ja karjan ja koko maan, ja kaikki, jotka maalla matelevat.
27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän sen loi: mieheksi ja vaimoksi loi hän heitä.
31 Ja Jumala katsoi kaikkia, kuin hän tehnyt oli, ja katso, ne olivat sangen hyvät. Ja tuli ehtoosta ja aamusta se kuudes päivä.
Ilpo
Ilpo
ahertaja
 
Viestit: 552
Liittynyt: 04 Kesä 2011, 00:46

ViestiKirjoittaja nuusku » 18 Heinä 2013, 01:23

Ilpo kirjoitti:Kun huomioidaan, minkä verran luonnossa mutaatioita tapahtuu, tarvittaisiin tuollaisen mutaatio-määrän tapahtumiseen AIKA PITKÄ AIKA. Liian pitkä.

Niin varmasti on. Minä taasen olen miettinyt, että vaikka evoluutio olisi ollut Jumalan ohjaamaa, niin minkä vuoksi Jumalan olisi välttämättä pitänyt pyörittää "ihmisetöntä maailmaa" miljardit vuodet. Jos minä olisin Jumala, niin olisi kyllästyttävää pyörittää tyhjää maailmankaikkeutta vuosimiljardeja, kun kuitenkin Raamatun mukaan koko maailman ja universumin luomisen tarkoitus oli tehdä ihmiselle kaunis asuinpaikka.

Hiiliajoituksilla saadaan iät vanhaksi. Mutta minkä takia Jumala olisi oletusarvoisesti luonut kaikki uutena? Miksi Jumala ei olisi voinut luoda kiviä jo valmiiksi vanhoina, hämätäkseen tutkijoita? Miksi Jumala ei olisi voinut luoda dinosauruksen fossiileita valmiiksi fossiileiksi niiden koskaan elämättä?

Raamattu kertoo jossain kohtaa VT:ssä, kuinka Jumala pysäytti ajan (muistaakseni) yhden vuorokauden ajaksi. Miksi Jumala ei olisi voinut kiihdyttää ajankulua niin että jos me ihmiset olisimme olleet katsomassa, niin 24 tunnin aikana maailmanhistoria olisi vilissyt silmissämme aivan kuin videonauhurin tuhatkertaisena kuvakelauksena, alkueläimistä ihmisen luomiseen.

Saimaannorppa on biologien mukaan ollut vuosimiljoonia eristettynä Saimaassa, vaikka Nooan arkissa oli kaikki maapallon pelastuvat eliölajit ja se seilasi vasta muutama tuhatvuosi sitten. Miksi Jumala ei olisi voinut sen jälkeen vain "heitellä" mukavia eläimiä sinne tänne ja tehdä niistä biologien kiusaksi perimältään vanhoja, ilman minkäänlaista evoluutiota.

Onhan Jumala tehnyt muutakin "jäynää" jotta uskominen jäisi uskon eikä tiedon asiaksi. Esim. Jeesuksen selkeää hautakammiota tai käärinliinoja ei ole löydetty, eikä mitään muuta konkreettista esineistöä, pelkkiä kirjoituksia, muttei mitään kouriintuntuvaa, kosketeltavaa esinettä todistukseksi. Jotta uskominen jäisi uskon asiaksi. Jospa maailman luomisessa on sama keppostelumeininki, että Jumala testaa, haluaako ihminen uskoa siihen, että Jumala voi luoda universumin vaikka sekunnissa, vai pitääkö ihminen Jumalaa vain puolitehoisena, että Jumala voi luoda kaiken, mutta tarvitsee siihen hyvin paljon aikaa jotta ehtii sen tehdä.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja ihminen » 18 Heinä 2013, 12:41

Ilpo kirjoitti:eli lähdetään siitä, että ensimmäinen eliö on jo olemassa. Sen kehittymistä alkuvaiheessa tuskin ohjasi luonnonvalinta, kyse olisi siis ollut mutaatioista.


Miksi ei voisi olla kyse luonnonvalinnasta? Ensimmäisen organismin olemassaoloon tarvitaan mm. vettä ja aurinkoa, riippumatta onko se kasvi vai "eläin". Aurinko hoitaa luonnonvalinnalla pois pelistä ne, joilla on huono ultraviolettisäteilyn sietokyky, noin esimerkiksi.

En ole varma väitätkö edelleen että "nykyisen silmän" todennäköisyys on pieni ja siksi evoluutio ei voi olla totta, mutta kaiken varalta havainnollistan asiaa: kuvittele labyrintti, jonka käytävät joko laskevat tai nousevat. Labyrintin alkupäähän lasketaan vettä, joka "luonnonvalinnalla" valitsee jokaisesta haarasta laskevan reitin. Paikka, johon vesi viimeiseksi pysähtyy, on yksi monesta pysähtymispaikasta. Jos ei tiedä käytävien laskuista ja nousuista, saattaa näyttää että paikka on epätodennäköinen ja siksi reitin täytyy olla älykkään suunnittelun tulosta. Se on kuitenkin "evolutiivinen" välttämättömyys, sillä vesi ei juokse ylöspäin.

Ilpo kirjoitti:Kun huomioidaan, minkä verran luonnossa mutaatioita tapahtuu, tarvittaisiin tuollaisen mutaatio-määrän tapahtumiseen AIKA PITKÄ AIKA. Liian pitkä.



Luvut ovat hatusta heitettyjä, mutaatioiden lukumäärä ei sinänsä kerro niihin kuluvaa aikaa, ja et esitä oletusta minkä ikäinen universumi on. Argumenttisi on kelvoton.

Tarkennus: en kyseenalaista uskoa siihen että Jumala loi ja niin edelleen. Uskon niin itsekin. Voit sanoa evoluution olevan epätotta, koska uskot että Jumala loi. Se on usko-argumentti, ja siksi se on pätevä. Sen sijaan jos, kuten viestissäsi kerrot, tutkit evoluutiota tieteelliseltä pohjalta, sinun on käytettävä aukottomia argumentteja.
ihminen
tutustunut
 
Viestit: 27
Liittynyt: 06 Tammi 2013, 19:32

ViestiKirjoittaja O.M » 18 Heinä 2013, 15:13

Tämä evoluutioasia on vaikea juttu. Lapsena ahdistuin, kun se tuntui yhtä todelta kuin Raamatun luomiskertomus. Teini-iässä kykenin sitten yhteensovittamaan molemmat tavalla, joka tyydytti itseäni: ajattelin, että ehkäpä evoluutio onkin ollut Jumalan luomistapa. Nuorena keskusteluissa ikätoverieni kanssa havaitsin, että monet muutkin ikäpolveni uskovaiset ajattelivat samalla tavalla.

Olen havainnut, että osa uskovaisista ajattelee tavallani, osa näkee evoluution ylitsepääsemättömäksi esteeksi uskolleen. Ajattelen, että jos kokee evoluutioteorian vievän pois uskosta, niin kyllä se kannattaa silloin mieluummin kieltää kuin asettaa itseään tieten tahtoen vaaraan. Itse en näe evoluutiota välttämättä uhaksi elävälle uskolle. Perusteet olen esittänyt jo v. 2006 aiemmin tässä viestiketjussa. Tunnustan, että evoluutioteorialla voidaan tehdä Jumala tarpeettomaksi.

Fossiileista: pidän mahdollisena, että Jumala on luonut fossiilit suoraan fossiileiksi. Silti minusta tuntuu todennäköisemmältä ja järkeen käyvämmältä, että ne todella ovat muinoin eläneiden eläinten kivettyneitä jäänteitä.
"Mua, Jeesus, auta valvomaan
ja tätä aina muistamaan:
on lyhyt ihmiselämä
ja iäisyys on edessä.
Jo askel riittää siirtämään
tulevaan, toiseen elämään."

Virsi 538:4.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

ViestiKirjoittaja Ilpo » 22 Heinä 2013, 09:10

Evoluutioteoria ei kestä rehellistä, tosi asioihin perustuva tieteellistä tutkimista.
Raamattu kertoo, että Jumala on luonut maailman ja kaiken mitä siinä on ja kaikki on tyhjästä tehty. Evoluutioteoria kertoo, että maailman kaikkeus syntyi räjähdyksessä ja elämä sattuman seurauksena. Edelleen evoluutioteorian mukaan kaiken kehittymistä tähän pisteeseen, missä nyt olemme, on ohjanneet sattuma ja luonnon lait.
Täysin auki jää se, miten aine ja avaruus saivat alkunsa. Jos ei ole ainetta, eikä avaruutta, mikään ei voinut räjähtää missään.
Kaiken kaikkiaan, uskon kannalta on turvallista pitää kiinni luomiskertomuksesta, niinkuin kaikesta Jumalan sanasta. Se varjelee turhilta järjen kiusauksilta. Ja antaa vastauksen, siihen, miten kaikki on saanut alkunsa: Kaikki on Jumalan sanalla luotu ja kaikki on tyhjästä tehty. Jumala on tehnyt kaiken, viisaasti.
Ilpo
Ilpo
ahertaja
 
Viestit: 552
Liittynyt: 04 Kesä 2011, 00:46

ViestiKirjoittaja Jani_S » 22 Heinä 2013, 11:26

Maailman täytyy olla hirvittävän vanha jo sen vuoksi, että sielunvihollinen lankesi enkelin tehtävästään ja joutui alas taivaasta. Jumala varmasti yritti taivutella häntä ja hänen myötäilijöitään takaisin muiden enkelien kuuliaiseen seuraan. Kukapa tietää, kuinka kauan Jumala sitä yritti, mutta uskoakseni ihmisymmärryksellä mitaten käsittämättömän kauan, ehkäpä miljoonia tai miljardeja vuosia. Lopulta hän kuitenkin joutui sulkemaan langenneet enkelinsä taivaasta lopullisesti ja ajamaan heidät tänne alas, jotta taivaassa säilyisi rauha. Tämä kaikki tapahtui luullakseni silloin, kun maa oli autio ja tyhjä.
Jani_S
tosi ahkera
 
Viestit: 506
Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24

ViestiKirjoittaja O.M » 22 Heinä 2013, 11:48

On syytä huomata, että Big Bang- eli alkuräjähdysteoria ja evoluutioteoria ovat kaksi eri teoriaa ja käsittelevät eri tieteenaloja. Big Bang on teoria maailmankaikkeuden synnystä, joka on lähinnä tähtitieteen ja astrofysiikan aluetta. Evoluutio on teoria elämän kehityksestä eli se on biologian alaa. Elämän synty niin kuin se evoluutioteorian alkuoletuksen mukaan on tapahtunut, lienee jotain poikkitieteellistä: kemiaa, biokemiaa ja biologiaa.

Erkki Reinikainen kirjoitti teoksessaan Näin on kirjoitettu (1986), että Jumalan luomispäivät voivat tarkoittaa pitempiäkin ajanjaksoja kuin meidän tuntemamme vuorokaudet.

Aurinko luotiin vasta neljäntenä päivänä: ”Ja Jumala sanoi: tulkoon valkeudet taivaan vahvuuteen, eroittamaan päivää ja yötä: ja olkoon merkeiksi, ja ajoiksi, ja päiviksi ja vuosiksi. Ja olkoon valkeudeksi taivaan vahvuudessa, paistamaan maan päälle. Ja tapahtui niin. Ja Jumala teki kaksi suurta valkeutta: suuremman valkeuden päivää hallitsemaan, ja vähemmän valkeuden yötä hallitsemaan, ja tähdet. Ja Jumala pani ne taivaan vahvuuteen, paistamaan maan päälle. Ja hallitsemaan päivää ja yötä, ja eroittamaan valkeutta ja pimeyttä. Ja Jumala näki sen hyväksi. Ja tuli ehtoosta ja aamusta naljäs päivä.” (1. Moos. 1:14–19.)

Kolme ja osin neljäskin ensimmäisistä luomispäivistä eivät ole voineet perustua maan pyörähdysliikkeeseen perustuviin valoisien ja pimeiden vuorokaudenaikojen vaihteluihin. Jos ne ovat olleet 24 tunnin vuorokausia, ne eivät joka tapauksessa ole voineet olla sellaisia päiviä, joissa olisi ollut auringonnousu ja auringonlasku. Jos taas ensimmäiset luomispäivät ovat olleet jotain muita ajanjaksoja kuin 24 tunnin vuorokausia, on mielestäni luontevaa ajatella, että myös auringon luomista seuraavat luomispäivät olisivat olleet muita ajanjaksoja kuin meidän tuntemamme 24 tunnin vuorokaudet. Toisaalla Raamatussa todetaan, että "yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä". (2. Piet.3:8. Ps. 90:4.) On huomattavaa, että Raamatun kirjoittamisen aikaan nolla ei käsittääkseni ollut käytössä heprealaisessa lukujärjestelmässä. Suuret luvut kuten vuosimiljardit olisivat menneet ihmisiltä ”yli hilseen”, kun ne meinaavat mennä meiltä nykyihmisiltäkin, jotka sentään olemme suuriin lukuihin tottuneita. Jumalan osoittama tie on sellainen, ”ettei tyhmäkään eksy” (Jes. 35:8). Siksi Jumalan on Pyhän Henkensä kautta pitänyt ilmaista luomisensa heprealaisille tutuilla käsitteillä, kuten päivä. Nollaa edellyttävät vuosimiljardit eivät olisi olleet heille ymmärrettäviä käsitteitä. Huomattakoon, että olen em. perusteluista huolimatta avoin myös käsitykselle, että luomispäivät olisivatkin konkreettisesti olleet 24 tunnin vuorokausia.

Miten Big Bang soveltuu yhteen kristinuskon tai ylipäätään Jumala-uskon kanssa? Itse ajattelen, että Jumala on kaikkivaltiaana voinut luoda maailmankaikkeuden ihan millä tavalla hyvänsä. Minusta on täysin mahdollista, että Jumala on luonut luonnonlait, posauttanut alkuräjähdyksen ja kaikessa sen jälkeen tapahtuneessa maailmankaikkeuden laajenemisessa on ollut ja on mukana Jumalan näkymättömän käden ohjaus. Jumala loi ajan ja tilan maailmankaikkeuden alussa. On vaikeaa käsittää, mitä on ”aika” ennen aikaa ja mikä on ”tila”, johon maailmankaikkeuden sanotaan laajenevan. Kaikkivaltiaalle Jumalalle ei kuitenkaan ole mahdotonta luoda aikaa sinne, missä ei aikaa ole, ja tilaa sinne, missä ei tilaa ole. Uuden tilan syntyminen maailmankaikkeuden laajenemisessa voidaan nähdä Jumalan yhä jatkuvana luomistyönä.

Evoluutioon Reinikaisella sen sijaan oli kielteinen kanta mainitussa teoksessaan. Omasta mielestäni evoluutioteoria ei sulje pois mahdollisuutta, että Jumala olisi näkymättömän käden ohjauksellaan evoluutiota työvälineenään käyttäen luonut ihmisen. Yhtenä tämän ajattelun ongelmakohdista on pidetty sitä, että milloin eläimestä sitten tuli ihminen. Vastaus on, että siinä vaiheessa, kun Jumala asetti sielun ihmisen kantamuotoon, syntyi ihminen, joka on sielullinen iankaikkisuusolento.

Ihmisteorioita toki tulee ja menee, tarkentuu ja hylätään jopa kokonaan. Siksi pidän mahdollisena, että Jumala on luonut kaikki eläimet ja ihmiset suoraan sellaisiksi kuin ne ovat. Fossiilit, radiohiiliajoitus tms. olisivat vain ”näköharhoja”.
"Mua, Jeesus, auta valvomaan
ja tätä aina muistamaan:
on lyhyt ihmiselämä
ja iäisyys on edessä.
Jo askel riittää siirtämään
tulevaan, toiseen elämään."

Virsi 538:4.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

ViestiKirjoittaja Ilpo » 22 Heinä 2013, 12:07

Oot oikeessa: alkuräjähdys teoria selittää maailmankaikkeuden syntyä ja evoluutioteoria elämän ja elollisen syntyä. Ne on kaksi eri asiaa, tavallaan kaksi perättäistä tapahtumaketjua.
Oleellista on, että molemmat pyrkivät tarjoamaan ihmiselle keinon selittäää kaiken olevaisen olemassa olo niin, ettei Jumalaa tarvita.
Ilpo
Ilpo
ahertaja
 
Viestit: 552
Liittynyt: 04 Kesä 2011, 00:46

ViestiKirjoittaja ihminen » 22 Heinä 2013, 15:48

O.M kirjoitti hyvin. Kiitos ja kumarrus.
ihminen
tutustunut
 
Viestit: 27
Liittynyt: 06 Tammi 2013, 19:32

ViestiKirjoittaja O.M » 23 Heinä 2013, 11:20

Ilpo kirjoitti:Oleellista on, että molemmat pyrkivät tarjoamaan ihmiselle keinon selittäää kaiken olevaisen olemassa olo niin, ettei Jumalaa tarvita.


Noinkin voi ajatella.

Itse ajattelen, että aistihavainnoin Jumalan olemassaoloa ei voi todistaa eikä kieltää. Jos uskoo Jumalaan, voi nähdä Jumalan kädenjäljen kaikkialla luonnossa. Jos ei usko, ei näe sitä missään.

Ns. mikroevoluutiota eli lajin ominaisuuksien muuntumista olen havainnut elämäni aikana paljonkin. Karjanjalostuksessa on hyödynnytty mikroevoluutiota. Paitsi että lajin ja rodun sisäisiin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa, myös esim. uusia koirarotuja voidaan luoda risteyttämällä olemassa olevia koirarotuja keskenään. Sen sijaan ns. makroevoluutiota eli lajin muuntumista toiseksi lajiksi ei ole kyetty osoittamaan. Jotain eri lajien sukulaissuhteista kertoo kuitenkin se, että hevonen ja aasi - kaksi eri lajia - voivat lisääntyä keskenään ja saada lisääntymiskyvyttömän jälkeläisen, muulin. Entäpä jos joskus tapahtuisikin mutaatio, jossa syntyisi lisääntymiskykyinen muuli? Syntyisikö silloin uusi laji?

Aiemmin eläneet sukupolvet eivät ole evoluutioon uskoneet, se on faktaa. Mutta maailmanhistorian aikana suurin osa ihmisistä, myös uskovaisista, lienee uskonut auringon kiertävän maata. Nykyisin suurin osa ihmisistä (myös uskovaisista) uskoo asian olevan toisinpäin.

Seuraavan raamatunkohdan perusteella auringon voisi ajatella kiertävän maata:

"Silloin puhui Joosua Herralle, sinä päivänä, jona Herra antoi amorilaiset israelilaisten valtaan, ja sanoi Israelin silmien edessä: "Aurinko, seiso alallasi Gibeonissa, ja kuu Aijalonin laaksossa". Niin aurinko seisoi alallansa, ja kuu pysyi paikallansa, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen. Niinhän on kirjoitettuna "Oikeamielisen kirjassa". Niin aurinko pysyi paikallansa keskitaivaalla päiväkauden, kiirehtimättä laskemaan. Eikä ole ollut sen päivän vertaista, ei ennen eikä jälkeen, jona Herra näin kuuli ihmisen ääntä; sillä Herra soti Israelin puolesta." (Joos. 10:12-14.)

Martti Lutherin sanotaan torjuneen aurinkokeskisen maailmankäsityksen juuri tuohon raamatunkohtaan perustuen. Luther perusti näkemyksensä siihen, että siinä sanotaan nimenomaan auringon pysyneen paikallaan eikä maan pyörähdysliikkeen pysähtyneen. Kuitenkin, lopputulos olisi sama silloinkin, jos maan pyörähdysliike pysähtyisi: aurinko näyttäisi pysyvän paikallaan taivaalla.

Katolinen kirkko puolestaan poltti v. 1600 Giordano Brunon roviolla kerettiläisyydestä tämän opetettua aurinkokeskistä maailmankäsitystä. Galileo Galilein katolinen kirkko julisti pannaan v. 1633 samasta syystä. Panna purettiin vasta v. 1992.

Kristinuskon historiassa on ollut vähäisessä määrin myös uskoa maan litteyteen, joskin aiemmin luultua vähemmän. Aiheesta lisää täällä: http://p3.foorumi.info/vlfoorumi/viewtopic.php?t=4504

Erityisesti kirjaimellisesti luettujen raamatunkohtien pohjalta noussut heliosentrisen maailmankuvan vastustus on asia, minkä vuoksi varoisin harrastamasta uskon ja tieteen vastakkainasettelua nykyisinkään puhututtavissa kysymyksissä. Uskonnollinen usko on pysyvää, tiede pyrkii nojaamaan kulloinkin käytettävissä olevaan parhaaseen mahdolliseen tietoon. En siksi lue Raamattua luonnontieteiden oppikirjana, vaan Pyhän Hengen kautta kirjoitettuna teoksena, jonka punaisena lankana on Jumalan pelastussuunnitelma syntiinlangenneelle ihmiselle.
"Mua, Jeesus, auta valvomaan
ja tätä aina muistamaan:
on lyhyt ihmiselämä
ja iäisyys on edessä.
Jo askel riittää siirtämään
tulevaan, toiseen elämään."

Virsi 538:4.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

Minun uskoni

ViestiKirjoittaja Jaakkoo » 23 Heinä 2013, 14:01

Minä en näe evoluutiota ja luomiskertomusta toisiaan täydellisesti pois sulkevana. Alkuräjähdyksestä en sano mitään, kun tiedemiehetkin siitä keskenään väittelevät.

Mutta on tarvittu alulle paneva voima ja se on Jumala.

Evoluutio tapahtuu ja tiedekin selostaa maailman synnyn kuten Luomiskertomuksessa, toki on eriäväisyyksiä mutta tiedehän on erehtyväinen. Ihmisellä on halu löytää uteliaalle mielelleen vastauksia ja siten on evoluutiota selvitetty mutta evoluutio on Jumalan luomus ja sitä emme koskaan tieteen keinoin tule käsittämään kokonaan. Jumala on viisaudessaan luonut evoluution jota koko ajan edelleen tapahtuu Jumalan toimesta.


----
Näin sivulauseena sanon, että tämä asia ei ole päällimmäisiä kysymyksiä minulle. Mielestäni koulussa annetaan oppi sekä evoluutiosta ja Luomiskertomuksesta ja yksilö saa muodostaa oman käsityksensä mihin uskoo. Amerikassa ollaan tässäkin asiassa hakoteillä, kun aikaa käytetään tämän asian puimiseen mm. koulujen opetuksessa.
Jaakkoo
kiinnostunut
 
Viestit: 1
Liittynyt: 23 Heinä 2013, 13:18

Edellinen

Paluu Yleinen



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron