Switch to full style
Tietokoneongelmat ja ohjeet foorumin käyttöön
Lähetä vastaus

Biblian rekisteri?

08 Touko 2016, 10:12

Tämän foorumin käyttäjät viittaavat usein Biblian rekisteriin.
Biblian minä tiedän, ja sitä suuresti arvostan.

Mutta mikä on tuo rekisteri?

Re: Biblian rekisteri?

08 Touko 2016, 12:33

Vanhojen Biblioiden alussa on useitakin rekistereitä, eräänlaisia hakemistoja eri asioihin. Foorumimme keskusteluissa, kun mainitaan rekisteri, tarkoitetaan kohtuullisen laajaa opillisten asioiden hakemistoa. En tiedä, onko niitä saatavilla mistään erillisinä tuotteina, vaan jos haluaa tutustua, joutuu etsimään käsiinsä jonkin vanhan Biblian näköispainoksen. Pienikokoisin sellainen taitaa olla Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen kustantama laitos. En tiedä, onko niitä vielä kustantajan varastossa, mutta vanhojen kirjojen kauppiailta varmasti löytyy.
Pienikokoisin Biblioihin ei ole rekistereitä painettu, sillä on haluttu rajoittaa niiden kokoa.

Re: Biblian rekisteri?

08 Touko 2016, 16:36

Tällainen sivusto löytyi:
http://kaino.kotus.fi/korpus/vks/meta/b ... ll_rdf.xml

Onko tämä sitä rekisteriä, johon täällä viitataan.

Re: Biblian rekisteri?

08 Touko 2016, 22:15

kalamos kirjoitti:Tällainen sivusto löytyi:
http://kaino.kotus.fi/korpus/vks/meta/b ... ll_rdf.xml

Onko tämä sitä rekisteriä, johon täällä viitataan.

Hyvä hakutuote löytyi, varmasti monella tavalla käyttökelpoinen. Keskusteluissa viitattuja rekistereitä en löytänyt pikaisella selauksella, voin katsoa uudelleen virkenpänä päivällä, kunhan ehdin ja jaksan.
Suosittelen kuitenkin lainaamaan jostakin varsinaisen vanhan Biblian, niiden alusta löytyy. Vanhat kirjat ovat painettu fraktuuralla, jos sen lukeminen on vaikeaa, löytyy ainakin SRK:n kustantamana uusilla kirjaimilla painettuja Biblioita. Niiden sisältö on yhtäpitävä vanhojen tekstien kanssa, ainoastaan ne ovat nykyihmiselle helpommin luettavia.

Re: Biblian rekisteri?

09 Touko 2016, 00:28

Ovatko ne rekisterit samoja kautta aikojen? Eli niihin ei ole tullut muutoksia? Silloinhan ne kannattaa digitoida.

Tuolla linkissä Bibliaksi on sanottu vuoden 1642 Raamattua. Minä olen tuntenut Biblian 1700-luvun Raamattuna.

Re: Biblian rekisteri?

09 Touko 2016, 07:41

1700 -uvun Raamattu taitaa olla uusin Biblia nimellä nimitetty, en muista varmaksi, vieläkö 1800 -luvun Ramatuilla oli sama nimi. Kaikilla vanhemmilla painoksilla nimi on ollut käytössä ja ovat siis kaikki Biblioita alkaen ensimmäisestä suomenkielisestä laitoksesta, jolla muistelen olleen nimenä Biblia, se on koko Pyhä Raamattu.
Rekistereiden digitointi olisi hyvä asia, mutta kuka sen ehtii ja haluaa tehdä? Sen vähän mitä olen vertaillut eri painosten rekistereitä, en ole niissä mainittavia eroja löytänyt. Samat rekisterit löytyvät siitäkin amerikkalaisten kustantamasta Raamatusta, jonka tunnemme Gustave Doren kuvituksista. Siitäkin on SRK kustantanut näköispainoksia.

Re: Biblian rekisteri?

09 Touko 2016, 13:09

Onko sillä rekisterillä tekijänoikeuksia? Mielestäni rekisterin digitointi tai saattaminen sähköiseen muotoon olisi kulttuuriteko.

Re: Biblian rekisteri?

09 Touko 2016, 13:42

Humilton kirjoitti:Onko sillä rekisterillä tekijänoikeuksia? Mielestäni rekisterin digitointi tai saattaminen sähköiseen muotoon olisi kulttuuriteko.

En tiedä onko, mutta luulen ettei ole.
Raamatun kokonaisuus on tietoni mukaan kenen tahansa julkaistavissa, mutta tekijänoikeus koskee kyllä monia uusia käännöksiä. Vanhat rekisterit eivät ole osia Raamatusta, mutta ovat Raamatun selitysteoksia. Niillä on ikää satoja vuosia, tietoni mukaan tekijänoikeudet eivät koske niin vanhoja julkaisuja.

Re: Biblian rekisteri?

09 Touko 2016, 15:31

Joku sanoi joskus että tuo meidän käyttämän Biblian rekisteri sekä siinä olevat eri kirjojen alkupuheet olisivat Lutherin kirjoittamia?

Re: Biblian rekisteri?

12 Touko 2016, 21:56

nuusku kirjoitti:Joku sanoi joskus että tuo meidän käyttämän Biblian rekisteri sekä siinä olevat eri kirjojen alkupuheet olisivat Lutherin kirjoittamia?
Alkupuheiden alkuperä on jo ainakin osittain hämärtynyt. Ne lienevät pääosin Lutherilta, mutta niitä on tiettävästi lisätty ruotsinkielisten ja suomenkielisten käännösten yhteydessä.

Re: Biblian rekisteri?

23 Touko 2016, 08:59

Biblia itsessään on valtavan hyvä käännös.
Me pienen pieni suomea ymmärtävä joukko olemme suorastaan erityisasemassa.
Sillä esimerkiksi edes KJV ei aina yllä samaan kuin Biblia.

Yksi erityispiirre Bibliassa on se,
että se kääntää saman alkutekstin sanan samalla käännösvastineella
muita käännöksiä uskollisemmin.
Tarkoitan sitä, että jos Jumala Sanassaan käyttää eri kohdissa yhtä ja samaa ilmaisua,
niin Biblia tekee samoin - uskollisemiin kuin muut käännökset.

Re: Biblian rekisteri?

23 Touko 2016, 18:43

Biblia on minustakin paras käännös sisällön ja sanoman suhteen. Muita käännöksiä käytän vain silloin, kun biblian vanha kieliasu haittaa ymmärtämistä.

Uudemmissa käännöksissä, varsinkin uusimmassa, on sisältö, paitsi käännetty, myös väännetty vastaamaan tämän ajan ihmisten ajatuksia ja maallistuneita käsityksiä. Hannes69 voi kertoa esimerkkejä tästä, joita joskus on näyttänyt minulle.

Yksi Hanneksen osoittama kohta, uusimmassa käännöksessä teki kuudennen käskyn tyhjäksi.

Re: Biblian rekisteri?

24 Touko 2016, 00:14

Uusi kirkkoraamattu (ukr) on käännetty käyttäen nk dynaamista käännösperiaatetta. Siinä yhtenä keskeisenä kohtana on ollut kääntää vanhaa Testamenttia kuin uutta ei olisikaan ja uutta Testamenttia kuin vanhaa ei olisikaan. Tällä on katkaistu keskeinen vanhan testamentin merkitys, ennustus Jeesuksesta. Muistamme Jeesuksen ensimmäisen julkisen saarnan jossa hän Jesajan profetiasta toteaa että nyt se on käynyt toteen.
Ukr myöskin kieltää useassa kohdassa ensimmäisen käskyn, samoin myös Jeesuksen neitseestäsyntymisen, kuten myöskin Jeesuksen lunastustyön täydellisyyden, kaikki keskeisiä Raamatun ilmoituksia. Voin laittaa joitakin esimerkkejä.

Yksijumalaisuus:

Kuin kaikkein korkein jakoi pakanat ja hajoitti ihmisten lapset, silloin hän laski kansain maan rajat, Israelin lasten luvun jälkeen.
5. Mooseksen kirja 32:8 FI1776

Kun Korkein jakoi kansoille maat, kun hän levitti ihmiset yli maan piirin, hän määräsi kansojen asuinsijat ja kullekin oman jumalan.
Deuteronomy 32:8 KR92


Asaphin Psalmi. Jumala seisoo Jumalan seurakunnassa: hän on tuomari Jumalain seassa.
Psalmit 82:1 FI1776


Asafin psalmi. Jumala astuu esiin jumalien kokouksessa ja julistaa jumalille tuomionsa:
Psalms 82:1 KR92
(voiko yksijumalaisessa maailmassa olla jumalien kokousta?)

Jeesuksen neitseestäsyntyminen

Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille, ja sinun siemenes ja hänen siemenensä välille; sen pitää rikki polkemaan sinun pääs, ja sinä olet pistävä häntä kantapäähän.
1. Mooseksen kirja 3:15 FI1776

Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.
Genesis 3:15 KR92
(vain yksi ihminen, Jeesus on syntynyt vaimon siemenestä, muut miehen siemenestä)

Kuudes käsky

Mutta jos joku luulee, ettei se sovi hänen neitseellensä, sittekuin hän jo naitavissa on, eikä saa toisin olla, niin tehkään, mitä hän tahtoo, ei hän syntiä tee; sallikaan hänen huolla.
1. Korinttilaiskirje 7:36 FI1776
(tuo tarkoittaa ettei ole pakko olla naimattomana, voi mennä naimisiin)

Joku ehkä arvelee menettelevänsä sopimattomasti morsiantaan kohtaan, kun hän tuntee tähän ylivoimaista halua eikä voi sille mitään. Hän saa kuitenkin tehdä niin kuin haluaa, se ei ole väärin, he voivat mennä naimisiin.
1 Corinthians 7:36 KR92
(tuo sanoo ettei esiaviollinen suhde ole väärin jos menee naimisiin myöhemmin)

Jotkin asiat on käännetty aivan päälaelleen.

Sentähden, sanoo Herra, täytyy myös teidän minua odottaa, siihenasti kuin minäkin aikanani nousen saaliille; kuin minä myös tuomitsen, ja kokoon pakanat, ja valtakunnat yhteen saatan ja vihani heidän päällensä vuodatan, ja kaiken minun vihani hirmuisuuden; sillä koko maan pitää minun kiivauteni tuli syömän.
Sefanja 3:8 FI1776
(Herran viha kohdistuu pakanoihin)

Sen tähden odottakaa minua – sanoo Herra – odottakaa sitä päivää, jolloin nousen syyttäjäksi. Olen päättänyt koota kansat, kutsun valtakunnat sinua vastaan vuodattaakseni hehkuvan vihani sinun päällesi. Vihani tuli on tuhoava koko maan.
Zephaniah 3:8 KR92
(Herran viha kohdistuu lupauksen kansaan)

Myös Pyhä Henki kielletään ukr n Vanhassa Testamentissa. Sana "Henki" kirjoitetaan siinä pelkästään pienellä alkukirjaimella, näin sen Jumalallinen olemus poistetaan.

Lunastustyön täydellisyys

Ja hänen annettiin pukea itsensä puhtaalla ja kiiltävällä kalliilla liinalla, joka kallis liina on pyhäin vanhurskaus.
Ilmestyskirja 19:8 FI1776
(Tuo vanhurskaus on Jeesuksen valmistama jonka pyhät omistavat)

hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku. Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja.
Revelation 19:8 KR92
(Vanhurskaus on ihmisten hyviä tekoja.


Tuossa niitä esimerkkejä on. Ristiriitoja, räikeitä sellaisia, löytyy käännösten välillä melkein 200 kpl.

Re: Biblian rekisteri?

24 Touko 2016, 01:32

Vielä pieni lisäys edelliseen. Paavalin kirjeessä titukselle tehdään selväksi se kuinka paljon ihminen voi omalla työllään auttaa ja vaikuttaa vanhurskauteensa ja samalla osoittaa ristiriidan tuossa Ilmestyskirjan 19. luvun kohdassa.

Mutta sittekuin Jumalan meidän Vapahtajamme hyvyys ja rakkaus ihmisille ilmestyi, Ei vanhurskauden töiden kautta, joita me tehneet olemme, vaan laupiutensa kautta hän meidät autuaaksi teki, uuden syntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, Jonka hän meidän päällemme, Jesuksen Kristuksen meidän Vapahtajamme kautta, runsaasti vuodattanut on:
Tituskirje 3:4-6 FI1776

Re: Biblian rekisteri?

25 Touko 2016, 10:07

Myös Luther on sanonut hyvistä töistämme niin osuvasti, että se voisi seisoa jopa raamatussa, ellei siinä olisi hänelle tyypillistä hienoa sarkasmia. Hän sanoi suunnilleen näin: "Meidän hyvätkin tekomme, vaikka ne nousisivat uskosta ja jalosta sydämestä, ovat loppujen lopuksi niin oman kunnian pyynnön ja vastapalveluksen vaatimuksen saastuttamia, ettei niistä jää Kristukselle muuta kuin anteeksi antamista."

Re: Biblian rekisteri?

25 Touko 2016, 16:25

Oon Lutherin kanssa samaa mieltä.

Eipä se velallisen asemaa paranna, että lahjoittaa muutaman penningin, sentin, tai killingin sille, jolle on velkaa 10000 leiviskää (talenttia).

Re: Biblian rekisteri?

26 Touko 2016, 15:27

kalamos kirjoitti:Biblia itsessään on valtavan hyvä käännös.
Me pienen pieni suomea ymmärtävä joukko olemme suorastaan erityisasemassa.
Sillä esimerkiksi edes KJV ei aina yllä samaan kuin Biblia.

Yksi erityispiirre Bibliassa on se,
että se kääntää saman alkutekstin sanan samalla käännösvastineella
muita käännöksiä uskollisemmin.
Tarkoitan sitä, että jos Jumala Sanassaan käyttää eri kohdissa yhtä ja samaa ilmaisua,
niin Biblia tekee samoin - uskollisemiin kuin muut käännökset.
En tunne Biblian käännöshistoriaa kovin tarkasti, mutta voin yhtyä näkemykseen sen selkeydestä. Arvelenpa, että Biblian selvä ilmaisu on suurempi syy sen sivuunjäämiseen kuin kieliasu. Aikamme ihminen ei halua kuulla eikä lukea synneistään, vaan mielistyy sellaiseen raamattuun, josta synnin tuomioita ja Jumalan vanhurskasta tahtoa on siivottu pois tavalla, jota mm. Hanneksen esiintuomat raamatunkohdat osoittavat. Voi tätä maata ja kansaa silloin, kun luetaan enää vuoden 1992 tai vieläkin väärennetympää raamattua!

Re: Biblian rekisteri?

26 Touko 2016, 20:32

2.tim.4:3 Sillä aika tulee, jona ei he voi terveellistä oppia kärsiä, vaan omain himoinsa jälkeen kokoovat itsellensä opettajat, että heidän korvansa syyhyvät,

UKR. 2.tim.4:3 Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. [

Re: Biblian rekisteri?

27 Touko 2016, 00:38

Kummallista, tuossa 2.tim.4:3 käännöksessä asia ei ole muuttunut :shock:
Liekö kääntäjä siltikään ymmärtänyt lukemaansa ja kirjoittamaansa?

Toisaalta käy sääliksi noita kääntäjiä (=vääntäjiä) kun pitäisi vääntää koko Raamattu halunsa mukaisesti, mutta silti joka toinen jae läpsäisee molemmille poskille...

Re: Biblian rekisteri?

27 Touko 2016, 12:55

Tulkoon vielä sanotuksi, että raamatun ilmoituksen muuttaminen on Pyhän Hengen pilkkaamista. Pyhä Henki pakenee lopullisesti niistä, jotka tekevät sitä tahallaan, eikä koskaan palaa nuhtelemaan heitä. Sama koskee niitä, jotka käyttävät väärennettyä raamattua tarkoituksenaan saarnata Jumalan sanan vastaisesti.

Ensimmäinen raamatunväärennös tehtiin v. 1938, kun ainakin vanhurskauttamisoppiin tehtiin muutos. Se yksistään oli niin suuri luopumus Jumalan sanasta ja nousu Pyhän Hengen autuuteen ohjaavaa työtä vastaan, että Jumala vihastui ja antoi Suomelle kurituksen, joka tunnetaan sotana.
Lähetä vastaus