Kuka oli Erkki Vuornos?

Muistoja menneiltä ajoilta sekä
Vanhoja säilyttämisen arvoisiksi harkittuja keskusteluja foorumillamme.

Kuka oli Erkki Vuornos?

ViestiKirjoittaja PJN2 » 20 Marras 2011, 22:18

Taavetti on vaivojaan säästämättä tuonut arkistofoorumiin muuten vaikeasti tavoitettavia kirjoituksia. Suurkiitos Taavetille!

Ketjussa "Heikki Koukkari: Ihmeellinen ja kallisarvoinen on Kristuksen..."
viewtopic.php?f=21&t=3517&p=49796&hilit=Erkki+Vuornos#p4979
löytyy Heikki Koukkarin artikkeli "Seurakuntaopistahan on nytkin kysymys!" (Siionin Lähetyslehti huhtikuu 1961).

Kirjoituksessa Koukkari kuvailee Oulun hiippakunnan pappeinkokouksen kulkua v. 1937. Täältä löysin seuraavan sitaatin:

Erkki Vuornos, silloinen Utsjoen kirkkoherra: "Olisi iloista, jos olisi niin kuin Tapaninen sanoi, ettei kadotustuomiota lausuta ulkopuolella oleville. Maallikkopiireissä tämä sana ei pidä paikkaansa. Kannatan sitä, että laestadiolaisveljet rohkeasti puhuisivat omiensa joukossa totuuden sanan suoraan."


Rauhan sanan nettisivuilla
http://www.lyrs.fi/sana.php?sivu=laestadius&id=vuollo_mauno_003 kerrotaan, että Erkki Vuornos lukeutuu herännäisiin ja että

Vuornos oli kirkkoherrana 1925-1930. Hän oli hyvin myönteinen herätykselle. Hänelle Eero Anttila lausuu: "Te, rovasti Vuornos, muistatte ne ajat (1929). Olitte nuori pappi, mutta ymmärsimme, että Teidän sydämenne oli palava Herran työhön. Te tunsitte tarvitsevanne niitä seurakuntalaisia, jotka avustavat tässä työssä. Olen niistä yksi, jonka pakotitte rukoustenpitäjäksi, edelläveisaajaksi ja vieläpä puhumaan Jumalan Sanaa. Te otitte pyhärukoukset uudelleen käytäntöön." (Eero Anttila, Muonion kirkon 150-vuotishistoriikki).


Esikoislestadiolaisella sivustolla
http://el.mangusti.com/aineisto/MangustiWebPublisher?main=Ajankohtaista&sub=open&title=Ajankohtaista on linkki "Vuornoksen saarnoja Lahdesta vuosilta 1982 ja 1983 kuunneltavissa”.

Vielä pari tiedon murusta:
Seurakunnan perheneuvonta käynnistyi Lahdessa 1949. Liikkeellepanijoina oli mm. pappi Erkki Vuornos.
Vuornos, Erkki Pietari Birth : 16 June 1898

Olen kiinnostunut asiasta, koska kyseessä on ilmeisesti rippi-isäni. Pääsin ripille Lahdessa v. 1965 ja rippi-isän nimi oli varmasti Vuornos. Etunimestä en ole varma, koska en löytänyt rippitodistustani. Muistan hänet vain leppoisena ikämiehenä, joka ei onneksemme katkismusläksyjä kuulustellut. Ikätietojen ja muiden vihjeiden varassa päättelen, että kyse on juuri mainitusta Erkki Vuornoksesta.

Jos hän v. 1929 "lukeutui herännäisiin" (mitä tämä sitten tarkoittaakaan), niin mihin hän lukeutui v. 1937 pappeinkokouksessa puhuessaan "lestadiolaisveljistään"? Mikä on linkki rauhansanalaisuuteen, vai onko sitä lainkaan? Oliko hän koskaan vanhoillislestadiolainen? Oliko hän esikoislestadiolainen ja mistä alkaen (tuntuu, että viimeisinä vuosinaan oli)? Olenko saanut ensimmäisen ehtoolliseni esikoislestadiolaiselta papilta? Ainakin tulisi todistetuksi, että myös esikoisten joukossa on pappeja.

Muistan, että Lahdessa esikoisuus oli 60-luvulla oikeastaan ainoa lestadiolaisuuden muoto. Heillä oli komea vanha puinen "rukoushuone" mäen päällä, ja SRK:lla vain pieni kyltti "Rauhanyhdistys" läheisen kerrostalon ovipielessä. Miten lienevät "voimasuhteet" nykyisin?

Heikki Koukkarin kirjoituksen mukaan Erkki Vuornos liittyy (ainakin mutkan kautta) lestadiolaisuuden historiaan. Löytyisikö Taavetin pohjattomista arkistoista jälleen tarkentavaa tietoa - siis vain jos asia häntä kiinnostaa. Olisin jälleen hyvin kiitollinen.
PJN2
perehtynyt
 
Viestit: 68
Liittynyt: 06 Marras 2011, 01:40

ViestiKirjoittaja Taavetti » 20 Marras 2011, 22:36

Eipä taida löytyä, eikä tietovarastoni ole pohjaton, pieniä tiedon murusia vain tallentelen. Toki saattaa jossakin lehtipinossani olla muutakin tietoa, vaikka melkoisesti epäilen ettei ole. Jotenkin tutulta tuo papin nimi vaikuttaa, en osaa sanoa, mistä nimi on tutuksi tullut, enkä sitä, tietääkö tai löytääkö joku muu foorumimme kirjoittaja niitä tietoja. Itselläni ei ole aikaa etsiä, ei ainakaan pikaisesti. Vuornos saattoi olla heränneitä, siis körttiläisiä, mutta kohtuuden todennäköisesti uusheränneitä, joka on vanhoillisista aikoinaan erkaantunut ryhmä.

Tietoni mukaan esikoisten joukossa on taannoisina vuosina ollut vain yksi pappi, joka hänkin jätti esikoisuuden heidän hakkaavan saarnatapansa ja pappeihin kohdistuneen arvostelunsa vuoksi, jonka hän käsitti kohdistuvan itseensä. Myöhemmin tämä Aulis Zidbeck hakeutui tutustumaan Ouluun SRK:n toimistolle ja käsitti sillä reissulla elävän uskon. Pian sen jälkeen SRK julkaisi hänen kymmeniä vuosia vanhemmista kirjoitustensa pohjalta muokkaaman kirjan Juhani Raattamasta. Kirjan alussa hän kertoo lyhyesti oman historiansa, josta muistelemani tiedot ovat peräisin.

Nykyisestä Esikoisten pappistilanteesta en ole tietoinen, mutta he käyttänevät jossakin määrin uusheränneiden pappeja, ja ennen muuta kulloisenkin seurakunnan papistoa.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja PJN2 » 21 Marras 2011, 23:58

Kiitos, Taavetti!

Kyllähän se Erkki Vuornos on varmaan ollut körttiläinen koko ikänsä. Luultavasti esikoiset ovat pyytäneet häntä saarnaamaan jo hänen ollessaan virassa. Saarnaamista hän on jatkanut ehkä kuolemaansa saakka. Ilmeisesti saarnoja on pidetty vaikuttavina, koska 80-luvun äänitteitä on siirretty nettiinkin.

Siis rippi-isäni olikin körtti, esikoisuuteen hän tuskin koskaan kääntyi.

Niistä esikoisten papeista yritin löytää lisätietoa.

Ensimmäinen oli Aulis Zidbäck, Lahdessa v. 1928 liikkeeseen liittynyt, kuten totesitkin.
Muita varmoja ovat:
Veikko Kari, pappi Lahdessa 1940-luvulla
Matti Aaltonen, tuli Euran kappalaiseksi v. 1985

Lisäksi epäselviä, nettikeskusteluissa vain nimikirjaimilla mainitut:
HL, JK, TV, ML, OP, RB on vielä Tuuloksessa kirkkoherrana, MA on Auran Prunkkalassa

Pappien vähäinen määrä kai johtuu siitä, että teologiaa on liikkeen sisältä vaikea lähteä lukemaan vastoin saarnaajien tukea.
...
PJN2
perehtynyt
 
Viestit: 68
Liittynyt: 06 Marras 2011, 01:40

ViestiKirjoittaja PJN2 » 22 Marras 2011, 00:21

Vielä yksi kysymys Taavetille (vaikka ei otsikkoon liitykään).
Jossain kirjoitat:
Erkanemisista ja niiden syistä on keskusteltu tämän foorumin Opillisessa osastossa otsikolla: Mitä on lakihenkisyys? Siellä on laajahkoja katkelmia eri muistelmista, eikä niitä kannata tähän uudelleen kirjoittaa. Kehotan lukemaan sieltä, jos on kiinnostusta.

Tämä varmaan viittaa foorumiin ennen "remonttia". Mistähän nuo mielenkiintoiset tekstit nyt löytyvät?
PJN2
perehtynyt
 
Viestit: 68
Liittynyt: 06 Marras 2011, 01:40

ViestiKirjoittaja Taavetti » 22 Marras 2011, 03:17

PJN2 kirjoitti:Vielä yksi kysymys Taavetille (vaikka ei otsikkoon liitykään).
Jossain kirjoitat:
Erkanemisista ja niiden syistä on keskusteltu tämän foorumin Opillisessa osastossa otsikolla: Mitä on lakihenkisyys? Siellä on laajahkoja katkelmia eri muistelmista, eikä niitä kannata tähän uudelleen kirjoittaa. Kehotan lukemaan sieltä, jos on kiinnostusta.

Tämä varmaan viittaa foorumiin ennen "remonttia". Mistähän nuo mielenkiintoiset tekstit nyt löytyvät?

Joitakin vanhoja ketjuja on ainakin tähän arkistofoorumiin siirrettyinä, noista vanhimmista saattaisi löytyä. Sivun yläosassa on hakutoiminto, sitä käyttäen sopivilla hakusanoilla myös pitäisi löytyä.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Jani_S » 22 Marras 2011, 09:55

PJN2 kirjoitti:Niistä esikoisten papeista yritin löytää lisätietoa.

Ensimmäinen oli Aulis Zidbäck, Lahdessa v. 1928 liikkeeseen liittynyt, kuten totesitkin.

Zidbeckin lyhyttä esikoislestadiolaista kautta voidaan mielestäni pitää vain harha-askeleena tunnonrauhan etsimisen tiellä, samoin kuin Wäinö Havaksen liittymistä ensin uusheränneisiin. Zidbeck kertoo kirjassaan "Ole vapaa vapaaksi ostettu lauma - Juhani Raattamaa, opettaja ja sielunhoitaja", että hänen toimintansa esikoislestadiolaisten keskuudessa kesti vain noin neljä vuotta. Kertomansa mukaan hän jätti esikoisuuden huomattuaan siellä vallitsevan kireän lakihengen ja häneen kohdistuneen julkisen panettelun.

Olen ymmärtänyt Zidbeckin kertomuksista, että esikoislestadiolaisuus onnistui kaikessa armottomuudessaan, huolimatta muutamista "rakkauden saarnaajista", jättämään hänen etsivään sydämeen suuren epävarmuuden siitä, oliko Laestadiuksen ja Raattamaan aloittama evankeliumin julistus sittenkään aidosta sydämen uskosta lähtevää. Varmuuden tähän kysymykseen hän sai vasta liityttyään vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, ei kuitenkaan vain lähtemällä toimintaan mukaan, kuten oli tehnyt liittyessään esikoisuuteen, vaan tekemällä parannuksen ja uskomalla myös harhailunsa esikoislestadiolaisten eriseurassa syntinä anteeksi.
Jani_S
tosi ahkera
 
Viestit: 506
Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24

ViestiKirjoittaja doncamillo » 16 Tammi 2013, 15:35

Rovasti Erkki Vuonos kuului esikoislestadiolaisiin kuolemaansa asti. En tiedä milloin hän liittyi, enkä kuolinvuottakaan muista, mutta olen itse ollut paikalla hänen saarnatessaan esikoislestadiolaisten seuroissa joskus 70-80-luvulla. Hän oli siis yksi niistä muutamasta, jotka ovat olleet sekä Suomen ev.lut. kirkon pappeja että esikoislestadiolaisten saarnaajia. Hänen lisäkseen tällaisia on historian saatossa ollut ainakin kaksi muuta. Mahdollisesti kolme, jos Zidbeckin sallittiin saarnata, mutta en tiedä, mikä hänen tilanteensa oli. Esikoislestadiolaisuuden piirissä on ollut muitakin pappeja, mutta he ovat saaneet saarnata ainoastaan kirkossa, eivät koskaan esikoislestadiolaisten seuroissa. Esikoislestadiolaisuudessa on hyvin tarkkaa, kuka saa saarnata. Liikkeen ulkopuolinen ei voi tehdä niin koskaan, vaikka olisi pappikin (jonkun lyhyen tervehdyspuheen voi saada esittää), eivätkä liikkeeseen kuuluvatkaan saa saarnata kuin ainoastaan valtakunnallisen saarnaajien kokouksen valtuuttamina.
doncamillo
 

ViestiKirjoittaja Taavetti » 16 Tammi 2013, 16:07

Oman kertomansa mukaan Zidbeck vetäytyi esikoisten joukosta omasta aloitteestaan. Perusteiksi hän kertoi toisaalta useimpien esikoispuhujien "hakkaava" saarnatyylin, toisaalta useiden erään lahtelaisen puhujan saarnoissaan viljelemät ja vihjailut papeista, jotka yrittävät liittyä mukaan ilman todellista synninsurua ja katumusta vain saadakseen korjata kristillisyyttä. (esikoisuutta) Siihen kyllästyneenä kertoi lopulta vetäytyneensä sivuun kymmeniksi vuosiksi, kunnes pyytämällään tutustumismatkalla Ouluun, SRK:n toimistossa kiinnitti huomionsa esittelijöiden ystävällisyyteen ja huumoriin. Sen tutustumisen lopuksi kertoi Zidbeck haluavansa uskoa esittelijöiden kanssa samalla tavalla, johon pyyntöön he vastasivat siunaamalla liikuttuneina vierastaan syntien päästön evankeliumilla.

Erkki Vuornoksesta en ole ollut tietoinen, en vieläkään tiedä muuta kuin tässä keskustelussa on luettavissa.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

Re: Kuka oli Erkki Vuornos?

ViestiKirjoittaja Taavetti » 09 Marras 2017, 21:40

Lukiessani uutta kirjaa: Evankeliumin ihmeitä, tuli eteen Erkki Vuornos niminen pappi, hän oli silloin, 1920 -luvulla Muonion kirkkoherra. En ole varma, oliko sama mies mistä tässä ketjussa on ollut kyse. Joka tapauksessa kyseinen kirkkoherra kirjoitti varsin myönteisesti silloin Muoniossa valinneista voimallisista herätyksistä. Siitä on vain lyhyt maininta lyhyessä kappaleessa, eikä siitä tiedä Vuornoksen myöhempiä vaiheita.

Paitsi körttiläinen, on Vuornos saattanut olla myös uusherännyt, heränneitähän hekin olivat omalla tavallaan.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä


Paluu Arkistofoorumi



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron