VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 17 Loka 2018, 12:24

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Sokeana syntynyt
ViestiLähetetty: 17 Helmi 2016, 12:52 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6902
Paikkakunta: Suomenselkä
Sokeana syntynyt

Joh. 9: 24 – 41
Tämän sunnuntain kaikkien vuosikertain teksteissä puhutaan parantamisihmeistä, joita Jeesus suoritti. Ylle merkityissä jakeissa kerrotaan, että hän oli lehtimajajuhlilla Jerusalemissa. Sillä matkalla tapahtui tämä voimateko. Hän paransi sokeana syntyneen miehen. Siellä niitä vieläkin samanlaisia parannusihmeitä tapahtuu, missä Jumalan kansaa on sanan ympärille kokoontunut ja missä Jeesus on joukossa. Sillä vielä tahtoo Herra Jeesus tänäkin päivänä sokeille näön antaa.
Se ihminen, joka suruttomuudessa elää, elää sokeana. Ei hän näe oman sydämensä syntiä eikä Kristuksen kirkkautta. Laestadius-rovasti aikoinaan sanoi, että ihminen on luonnostaan sokea niin kuin vastasyntynyt sudenpenikka. Niin kuin sudenpennulla on pienestä pitäen pedon mieli, mutta ei näköä, niin luonnollisella ihmiselläkin on synninteon mieli, mutta näkökykyä ei. Vasta Kristus kykenee sokeana syntyneen silmät avaamaan.
Ensi kerran ihminen oppii näkemään silloin, kun lain kirkkaus hänen sydäntänsä valaisee. Hämärässä huoneessa saa olla paljon pölyä ja tupakansavua, emmekä sitä huomaa. Mutta kevätpäivänä, kun kirkas aurinkonsäde suuntautuu ikkunasta sisään, näemme syntyneessä valokeilassa kaiken pölyn. Samoin on sydämen laita. Niin kauan kuin ihminen suruttomana elää, näyttää se puhtaalta. Vasta sitten, kun Jumalan lain kirkkaus pääsee tunnolle paistamaan, näkyy sydämen saasta.
Miten minkin kohdalla tuo lain kirkkaus leimahtanee. Miten kenenkin silmät Herra Jeesus avannee. Maallisen vaelluksensa aikana Hän teki sokeita näkeviksi eri tavoilla. Yhdeltä Hän kysyi: "Uskotko, että voin sen tehdä". Kun tämä myönsi uskovansa, sanoi Jeesus: "Tapahtukoon sinulle uskosi mukaan." Toisen silmiä Hän kosketti kädellään. Tälle tekstin miehelle Hän teki syljestä ja savesta tahtaan, pani sen hänen silmiinsä ja käski mennä peseytymään Siiloan lammikossa.
Eri tavoin Herra vieläkin avaa sokeain silmiä lakinsa kirkkautta näkemään. Yhdeltä Hän riistää läheisen omaisen. Toisen heittää kuoleman kynnyksille ja kutsuu sieltä takaisin. Kolmannen kauniit tulevaisuuden suunnitelmat särkee. Lieneekö kenenkään silmiä avannut sen ankaran ajan kautta, jota elämme. Lieneekö ketään saanut kyselemään: "Enhän vain minä synneilläni ole vetämässä vanhurskasta vihaa maani ja kansani ylle." Lieneekö ketään saanut Aabrahamin ja Refidimin vuorella seisovan Mooseksen kanssa esirukoustaistelua käymään. Useimpien silmät kai sittenkin lienee saanut avata siellä, missä Jeesus ja Hänen kansansa ovat koolla olleet, oli se sitten kirkossa, seuroissa tai muualla.
Silloin Herra on saanut ihmisessä ensimmäisen armotyön tehdä, kun on saanut hänen silmänsä niin auki, että hän on omat syntinsä tullut näkemään. Sillä se ihmisen täytyy nähdä, mikä häntä on erottamassa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa. Yhdellä se on yhtä, toisella toista. Kenellä se on ahneuden syntiä, kenellä kunnianhimon, kenellä juoppouden, kenellä turhamaisuuden, kenellä ylpeyden, kenellä kerskauksen, kenellä huoruuden, kenellä epärehellisyyden, kenellä lepopäivän rikkomisen tai jonkin muun. Mikä synti sinua lienee Jumalasta erottamassa. Mikä lieneekin, kaiken sen takana on epäusko, elävästä Jumalasta pois kääntynyt mieli, joka etsii omaa kunniaa, omaa hyötyä, omaa nautintoa. Sen kun ihminen näkee, silloin Jumala on saanut ensimmäisen armotyönsä tehdä. Silloin ihminen toivoo näkevänsä vielä enemmän.
Ei ketään ole tehnyt autuaaksi yksin se, että hän on syntinsä nähnyt. Ihminen saa tuijottaa silmänsä uudelleen sokeiksi saastaisen sydämensä pimeyteen. Ei sieltä elämää löydy. Herran täytyy vielä toisella tavalla silmät avata. Hänen täytyy saada katse kääntymään ihmisestä Kristukseen. Jo Johannes Kastaja, se suuri lainsaarnaaja ja synnin synniksi sanoja, osoitti Jordanin rantaa kulkevaa yksinäistä miestä ja sanoi: "Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin". Viime vuosisadalla elänyt iäisyysmatkamies veisasi:
”Miks' vaivaat sä itseäs orjuudellas
ja aina vain katselet puutoksiass,
kun Jumalan karitsaa katsella saa,
myös sinua verellään puhdistavaa".
Herra tahtoo avata sokean silmät, niin että hän näkee anteeksiantamuksen armon, joka on Jeesuksen veressä. Silloin Hän on saanut toisen ja suurimman armotyönsä tehdä. Mutta silloin ihminen on oppinut myös näkemään Kristuksen valtakunnan: niitten ihmisten yhteyden, jotka ovat samasta armosta osalliset. Kalliisti sanoi hiippakuntamme vanha piispa: "Paljon ja monenlaista Jumala on luonut, mutta yhtä Hän ei ole luonut: yksinäistä kristittyä". Ja Jeesus neuvoo: "Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan, niin kaikki muu teille sen ohessa annetaan."
Vielä kolmannella tavalla Herra tahtoo sokean silmät avata: avata näkemään kaiken sen ajallisen ja hengellisen hädän, mitä meidän keskellämme niin paljon on, näkemään sitä varten, että auttavan käden ojentaisimme. Ei sillä, missä Herran Henki on saanut sydämiä uudistaa, voida välinpitämättömin mielin katsella lähimmäisten ajallistakaan hätää. Ja siellä on myös sitä mieltä, mikä näkönsä saaneella, että uskalletaan pilkkaavan, parjaavan ja vikovan maailman edessä Kristusta tunnustaa, Hänen evankeliumiansa esillä pitää ja vielä vihamiehiltä kysyä: ”Tahdottekin tekin tulla Hänen opetuslapsiksensa?"
Hannes Leinonen
Siionin Lähetyslehti 1943, sivut 280 – 281

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia