VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 17 Loka 2018, 13:20

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 05 Loka 2016, 11:47 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6902
Paikkakunta: Suomenselkä
Arvid Kalliokosken muistelmia
kristillisyyden kevätajoista
Perhossa ja ympäristössä


ENNEN KUIN olin syntynytkään, viime vuosisadan loppupuolella, pidettiin Perhossa Jumalan lasten seuroja. Kivijärvellä oli uskovainen pappi Krank,jota käytiin ahkerasti kuulemassa, samoin Pauli Heidemannia. Äitini kävi päiväseltään kävelemällä Klvijärvellä pieni lapsi sylissään. Matkaa kotoani kertyi silloisia teitä edestakaisin noin 80 km. Palatessaan äiti toi vielä helmassaan sianpossun, joka oli aivan musta, lienee ollut metsäsian sukua. Lapsi, jonka äiti oli joutunut ottamaan mukaansa, oliksi vanhempieni ensimmäinen lapsi.
Hyvä oli ollut tuokin seuramatka, koska sitä usein äitini muisteli vielä vuosikymmenien kuluttua. Ensimmäiset seurat, jotka muistan, olivat kotonani Humalajoella 12. päivänä joulukuuta 1906. Näissä seuroissa oli puhujana Pikku– Jaakko, Jaakko Pääkkönen. Tekstinä oli tuhlaajapojan vertaus. Äitini antoi käskyn minulle viedä seurasanaa naapureihin ja kylälle. Kun olin vielä epäuskoinen, niin rietas antoi tehtäväkseni samalla houkutella kylän uskottomia poikia, että he tulisivat häiritsemään seuroja.
KUN SITTEN seuroja pidettiin, me poikajoukon kanssa talon toisessa päässä hypimme ja pidimme kovaa jyskettä. Vaikka meitä käytiin kieltämässäkin ja käskettiin olla ihmisiksi seurojen aikana, ei kielloista ollut apua. Viimein tuli Antti-veljeni, joka oli jo täysi mies. Vaikka hänkään ei ollut vielä uskomassa silloin, hän otti minua niskasta kiinni ja talutti seuratupaan, painoi seurapenkkiin istumaan jä sanoi: "Kuuntele sinäkin, mitä puhutaan, eläkä ole noin jumalaton.
KUN KUUNTELIN Pikku-Jaakon selitystä tuhlaajapojasta, minusta alkoi tuntua, että minä olen juuri tuo vertauksen poika. Kyyneleet alkoivat tippua silmistäni ja sen muutkin huomasivat. Silloin Peltokankaan Liisa, Perholaisen saarnaajan, Aabraham Peltokankaan emäntä, joka istui vierelläni, kysyi minulta "Mikä sinua vaivaa?”
Vastasin, että olen niin suuri syntinen, ettei kukaan ole minun vertaiseni. Rakkaasti hän kehotti parannukseen ja sanoi, että läpsi rakas, kaikki synnit on lupa uskoa anteeksi ja kun lupasin uskoa, hän saarnasi synninpäästön kalliin evankeliumin Jeesuksen nimessä ja veressä.
TÄSTÄ käsitin sielulleni rauhan ja sain niin suuren voiman ja rohkeuden, että samana iltana kehotin omavanhurskasta naapurin emäntää parannukseen. Armon tuntemisen aikaa kesti rippikouluikään saakka, jolloin alkoivat väkevät nuoruuden kiusaukset ja taistelut.
Nuoruuteni aikana seuroja pidettiin runsaasti. Sinäkin talvena, kun sain parannuksen armon, pidettiin seuroja, yhteen jaksoon neljäkymmentä päivää. Puhujina näissä ja myöhemminkin pidetyissä seuroissa olivat oman paikkakunnan puhujien lisäksi Antti Kroosi Laihialta, Matti Suo Jyväskylästä, Matti Kuula Vaasasta, Mikko Jakola Sievistä, Jaakko Lehtiniemi Nivalasta Akseli Lepistö Kristiinasta ja Aadolf Suoraniemi Kuusamosta. Seuroja pidettiin eri kylillä isoimmissa taloissa, sillä ei suuri seuraväki mahtunut kaikkiin taloihin.
PUHUJAT noudettiin lähimmiltä rautatieasemilta, Kauhavalta ja Kokkolasta. Perhon vanhin seuratalo on Erkkilä, korkealla kankaalla (Mäkikylässä.) Kerran, kun Erkkilässä oli seurat, ja niin yksi kylän isäntä tuli kesken seurojen hakemaan vasta parannuksen tehnyttä tytärtään pois seuroista. Kesken puheen kiivas isä tarttui lastaan tukkaan ja lähti viemään tätä ulos. Puhuja, Mikko Jakola Sievistä, sanoi: "Nyt teet sellaisen työn, kun uskovaisen tyttäresi viet pois, että vanhurskauden aurinko ei ikinä sinulle koita." Ja niin valitettavasti kävikin, että isäntä kuoli parannuksen tekemättömänä. Tyttö piti uskon, vaikka häntä kotona kristillisyyden tähden vaivattiin. Kun kylällä oli seuroja, hänet pantiin kamariin ja ovi lukittiin, ettei hän päässyt seuroihin. Vanhalla iällään, pitkän kilvoituksen jälkeen, nuoruuden keväässä parannuksen tehnyt sisar on päässyt vanhurskasten lepoon.
LIUKOSSA pidettiin seuroja Alapihassa,Sivulassa ja Syrjälässä. Näissä kolmessa talossa asuivat veljekset Aabram, Eljias ja Oskari Kuusjärvellä Vihtori Kuusijärvellä ja Josua Vasalammilla, Möttösessä Heikki Lampelalla (Vilho Lampelan synnyinkodissa). Sen ajan pirttiseuroissa vallitsi lämmin rakkauden henki. Ajallisen puutteen keskellä ei aina luonnollista leipää ollut liiaksi, mutta sitä kalliimpana pidettiin armon leipä, jota lahjaksi jaettiin rikkaan Isän armopöydältä nälkäisten ravinnoksi. Kiitosäänet kaikuivat vanhurskasten majoista. Synnistä tehtiin parannusta. Jumalan lasten välisiä asioita korjattiin kaulasta pitäen, sydämistä saakka pyydettiin, ja annettiin anteeksi.
Epäuskoisia, joita tuli aina paljon seuroihin, rakkaudella puhuteltiin ja kehotettiin parannukseen. Silloin ei tuntunut kenelläkään olevan kiirettä, vaikka seuroja pidettiin viikkokaupalla. Perholaiset ovat aina olleet ahkeria seuroissa kävijöitä myös toisilla paikkakunnilla. Erikoisesti Kivijärvellä ja Kinnulassa on käyty alkuherätyksen ajoista asti. Ensimmäisiin Kinnulan kesäseuroihin vuonna 1920 lähti Perhosta jalkaisin yli viisikymmentä henkeä halki sydänmaitten ja matkaa kertyi yli neljäkymmentä kilometriä yhteen suuntaan.
TÄSTÄ MATKASTA Arvid Kalliokoski muisteli: aamulla kokoonnuttiin Kuusjärvelle, josta sitten pitkänä jonona eväskontit mukana lähdettiin kapeaa kinttupolkua kävellen kohti Kinnulaa. Kun lähestyttiin Kinnulaa, siellä oli mies aitaa korjaamassa. Huomatessaan väenpaljouden lähestyvän, hän säikähti ja lähti juoksemaan pakoon. Mies ei tiennyt seuroista mitään, vaan luuli, että hautausmaan väki on lähtenyt liikkeelle. Minä juoksin perässä ja huusin: älä pelkää, me olemme eläviä ihmisiä.
Seuraavana aamuna alkoi seurat Nissilä -nimisessä talossa (nykyisessä Kinnulan museossa). Näistä Kinnulan ensimmäisistä suurista kesäseuroista oli uutinen Siionin Lähetyslehdessä samana vuonna heinäkuun numerossa: "Niin vietettiin juhlaseuroja Kinnulan Kirkonkylässä Nissilässä v.k. 5-8 päivinä: Seuraväkeä oli kokoontunut tämän erämaaseurakunnan kirkolle noin tuhat henkeä, paitsi Kinnulasta, oli myös naapuriseurakunnista Reisjärveltä, Perhosta, Toholammilta ja Kivijärveltä. Saarnaajia oli useita armonsanaa jakamassa, kuten Joel Koivuniemi, Jaakko Korkeakangas (Pikku-Jaakko) Perhosta, Jalmari Paananen ja kansakoulunopettaja. Toivo Rytökorpi Kivijärveltä ja kansakoulunopettaja
Erkki Lindholm Kinnulasta. Sateen vuoksi pirtti oli sullottu niin täyteen, että ihmisiä pyörtyi kuumuudesta. Saarnaajat saivat puhua vesisateessa: Pyydettiin kirkkoa seurapaikaksi, mutta sitä ei annettu. Tyhjänä se seistä törötti — kuten muulloinkin. Moititaan, ettei ihmiset tule kirkkoon, ja kun niitä tulisi tuhatlukuinen joukko, ei niitä sinne päästetä sisälle."
NÄISSä SEUROISSA tiettävästi Jalmari Paananen vanhempi puhui ensimmäisen kerran
kotikylänsä ulkopuolella. Vaimonså Emma kielsi Jalmaria sanoen: "Älä mää häpäsemään ihteäs." Arkana, mutta kuuliaisena nöyrä palvelija viimein meni puhumaan. Ja niin kävi, että Jumalan Henki täytti Jalmarin suun. Emmakin ymmärsi, että nyt puhuu Jumala eikä Jalmari. Seuraväen keskuudessa syttyivät voimalliset kiitokset. Läntän emäntäkin tuli syntiseksi ja alkoi kerjätä anteeksi sitä, että hän on kieltänyt miestään menemästä puhumaan, kun Jumalan lapset pyytävät ja nyt Jumala puhuu Jalmarin suun kautta. Seurapenkille nousten hänkin yletyin käsin kiitti Jumalaa ja tätä liikutusta kesti yli puoli tuntia.
Näissä seuroissa puhalsi helluntai-tuuli. Silloin oli ihana kristillisyyden kevätaika näillä mailla.
Yrjö Koskimäki
Päivämies 23.10.1974
(Arvid Kalliokoski)

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia