VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 18 Tammi 2019, 08:18

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 30 Maalis 2011, 07:54 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6936
Paikkakunta: Suomenselkä
"Siionin tytär, kuule nyt..."


Otsikosta voisi tulla siihen johtopäätökseen, että kysymyksessä ovat vain Siionin tyttäret, mutta kun jatkamme otsikkoamme, niin kuuluu edelleen: "...mitä ylkäsi on sanonut." Hän käskee sinun valvomaan ja pyyhkimään silmistä unen pois." Matteuksen evankeliumissa Vapahtaja sanoo taivaan valtakunnan olevan kymmenen neitseen kaltaisen, ja Hän sanoo, että näissä neitseissä on viisi taitavaa ja viisi tyhmää, ja kaikki nämä tulivat uneliaiksi Hänen tulemisensa edellä.

Kysyisin itseltä ja sinulta lukijani, pyrkiikö uneliaisuus jo uuvuttamaan silmiämme? Ja vastaus sydämessä on, ettei nyt enää kannata pitää seuroja, kun uskottomat eivät käy sanankuulossa, lukuun ottamatta muutamia harvoja. Kehotus sanan kautta kuuluu näin: "Tehkää työtä niin kauan kuin päivä on, sillä tulee yö, jolloin ei kenkään voi enää työtä tehdä." Ja vielä varoitetaan, että saarnatkaa niin kauan kuin kaupungit ovat autioina ja huoneet kylmillä."

Katsomme Vapahtajamme Jeesuksen antaman sanan valossa sielun arvoa. Hän sanoo näin: Ei koko maailma tavaroineen eikä kunnioineen voi vastata yhden ihmisen sielun autuutta. Mitä se auttaisi, vaikka voittaisi kaiken tämän, ja sielu hukkuisi iankaikkiseen kadotukseen. Josta Jumalan sana sanoo, että siellä on tuliasumus ja paljon puita, jonka asumuksen Herran Henki on sytyttävä niin kuin jonkin tulikivisen virran viimeisenä päivänä. Heidän vaivansa savu käy ylös iankaikkisesta iankaikkiseen. Siellä pitää oleman itku ja hammasten kiristys.

Nyt kun ajattelemme näitä edellä mainittuja asioita, niin Vapahtajamme Jeesus, Jumalan Poika ei tullut tähän maailmaan vanhurskaita kutsumaan vaan, syntisiä parannukseen. Vielä Vapahtaja sanoo, etteivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. On myös kirjoitettu, että vaikka syntisi olisivat veriruskeat, niin ne pitää lumivalkeiksi tuleman, ja vaikka ne olisivat ruusunkaltaiset, niin ne pitää tuleman pehmeäksi kuin villa. Miksi näin? Vapahtajamme kuoleman haudasta ylös noustuaan tulee Jerusalemissa opetuslastensa keskelle ja sanoo: "Rauha olkoon teille." Sitten Hän puhaltaa Pyhän Hengen ja sanoo: Ottakaa Pyhä Henki..." Ja näin Pyhän Hengen saaneina opetuslapset lähtivät saarnaamaan evankeliumia, ja jotka näiden sanat uskoivat, saivat taas Pyhän Hengen. Näin ovat vieläkin asiat samalla tavalla, että Jumalan valtakunnasta saarnataan Pyhän Hengen voimalla sanaa, ja jotka tämän ja uskovat omalle kohdalleen, ja ottavat synninpäästön kätten päälle panemisen kautta, silloin silmät aukenevat ja Jumalan valtakunta alkaa näkyä rakkaana, ja kalliina matkan teko Jumalan valtakunnan lasten kanssa. Ei painu enää uni silmiä. Pistävän ruusun kaltaiset synnit tulivat pehmeän villan tuntuisiksi. Mikä tämän vaikuttaa?

Kun otimme evankeliumin vastaan Jumalan lapsilta niin kuin itse Jumalalta, niin putosi ikään kuin kymmenen tuhannen leiviskän paino pois päältä. Olemmeko sitten saaneet aina tehdä matkaa kevein mielin? Veljeni ja sisareni, on käynyt niin, että aina matkan varrella on tahtonut karttua kuormaa, ja vieläpä tarttuu syntiäkin. Nämä on käsketty panna pois, koska ne hidastuttavat matkaa ja tekevät silmät uneliaiksi. Tämän tärkeän asian vuoksi emme saa väsyä emmekä lakata kilvoittelemasta, vaikka kuinka tuntuisi uuvuttavan, sillä sielumme elää vain Jumalan sanan uskomisen kautta, jota sanaa Jumalan huoneesta saarnataan.

Johannes näki Patmos -luodossa suuren kansanjoukon, jota ei yksikään taitanut lukea, ei Johanneskaan. Yksi vähimmistä kysyi, keitä nuo olivat. Johannes vastaa ja sanoo: "Sinäpä Herra sen tiedät." Hän vastaa ja sanoo: "Nämä ovat ne, jotka ovat suuresta vaivasta tulleet ja ovat vaatteensa Karitsan veressä valaisseet. Sen tähden ovat he mahdolliset."

Kysyisin teiltä, veljeni ja sisareni, hävettääkö teitä käydä verisen lipun alle, kun matka on onnistunut huonosti, ja saa tuntea, että Isä on laskenut ` ruokapöydän niin alas, että siitä ylettyy ottamaan sielun ravintoa. Meillä on vapaus käydä aina pyhään ja saada uskollemme vahvistusta Jeesuksen veren kautta. Niin, kuule sinä heikko elämäntien kulkija, joka olet joukon jälkimmäinen, saat uskoa ja sinulle annetaan kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä aivan iloon, rauhaan ja vapauteen asti.

Minä laitimmainen ja joukon jälkimmäinen tässä elämän purressa, pyydän lasten esirukouksia ja kaikkia puutoksiani anteeksi. Muistakaa esirukouksissanne minua perheeni kanssa.

Heikki Lohilahti
Päivämies 5.5.1965

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 03 Marras 2013, 12:34 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6936
Paikkakunta: Suomenselkä
Muutamia piirteitä kristillisyydestä
Taivalkoskella kertoilee Heikki Lohilahti


Taivalkosken Tyräjärven yläpäässä on Huttu niminen talo, johon tällä puolen pitäjää tiedetään ensimmäiseksi tulleen elävän uskon. Ennen tätä oli talossa jo; vietetty hurskasta elämää. Sunnuntaisin luettiin tekstit ja veisattiin virsiä. Minulle on kerrottu, että taloon oli otettu "ruotilainen", jota kutsuttiin Saari Kaijaksi.

Kerran pohjoisesta saapui siihen sitten 2 puhujamiestä pyytäen talosta lupaa saada pitää seuroja. Isännät kysyivät: "Mitä seuroja". "Me pidämme niitä seuroja, joissa puhutaan Jumalan sanaa." Isännät lupasivat' koska hekin harrastivat Jumalan sanaa. Seurat pidettiin ja "ruotilainen", Saari~Kaija käsitti elävän uskon. Seurojen päätyttyä pyysivät puhujat lupaa saada joskus toistekin tulla pitämään seuroja. Isännät alkoivat keskustella asiasta, että vaikkapa saivat tuon Saari-Kaijan vietellyksi, niin me olemme sen verran Jumalan sanan pohjalla, niin eivät ne meitä käännä. Ja antoivat luvan tulla toistekin.

Mentyään keväällä pajaan Kannan Paavasti,seppänä ja Hutun pappa lietsojana. Lämmitettyään ensimmäisen viikatteen takoakseen sitä, meni lietsojana ollut Hutun pappa ulos omille asioilleen. Hän tulee äkkiä takaisin pajaan ja sanoo: "Tule kuuntelemaan ulos, kun avaruudesta kuuluu kaunis veisuu. "He kuuntelivat yhdessä veisuuta, joka laskeusi talon päälle viipyen siinä hetken ja lähti nousemaan jälleen avaruuteen. Papat kyselivät keskenään: Mikä tuo kaunis veisuu oli? Saari-Kaija oli huonona sairaana. Lähdettiin rakennukseen katsomaan. Kaija oli juuri sillä hetkellä kuollut. Papat päättelivät, että Kaijan lähtö oli iloinen ja Kaija lähti taivaaseen. Tämä järkytti pappoja niin, että tulivat kysyvälle mielelle ja käsittivätkin myöhemmin elävän uskon. Tämä on Taivalkosken Tyräjärvellä ensimmäinen paikka, jossa tiedetään ensimmäiseksi saarnatun elävää evankeliumia.

Mitä lapsuudestani itse muistan, isäni oli asetettu Jumalan sanan puhujaksi, samoin Jaakko Mikkola, Paavo Hulkkonen ja Olli Seppänen sekä Hutun ukko, kaikki taivalkoskelaisia. Näistä oli joku isällä kaverina puhumassa seuroissa, jotka pidettiin Korvuan järvellä Metsäkylällä. Seurat olivat v. 1904. Oli kaunis, tyyni kesäinen ilta. Seuratalo oli Suomussalmen puolella. Vaikka me asuimme Taivalkosken puolella, oli talojen välillä vain runsas kilomeri. Tästä kulki pitäjänraja, mutta ei Jumalan valtakunnan raja. Jäi mieleen eräs mukava asia. Olimme lapset äidin kanssa kotona. Kotiaskareitten vuoksi emme päässeet seuroihin. Kun kuului Jumalan lasten laulu ja kiitos järven yli, tuli äiti liikutuksiin ja sanoi: "Kuuluu se minullekin taivaan muuttolintujen ääni, vaikka olenkin sidottu kotiaskareiden vuoksi kotiin." Näissä seuroissa seuratalon isäntä sai parannuksen armon. Samana kesänä elokuussa hän jo kuoli. Hänestä jäi ihana muisto ja todistus siitä, että hänen sielunsa kelpasi Jumalalle. Nämä olivat minun vanhimmat seuramuistoni. Olin silloin viidennellä vuodella.

Isäni kuljetti minua paljon mukanaan seuroissa. Kuulin kun nämä puhujat keskustelivat siitä, kun oli tullut käyttöön uusi katekismus vanhan, pitkän katekismuksen tilalle. Samoin puuhattiin uutta Raamatun käännöstä, josta he päättelivät jo silloin, että tämä on ensimmäinen askel pyhäin leirin piiritykseen, kun nuorta kansaa ruvetaan näin kuljettamaan pois alkuperäisen Kristuksen opin pohjalta. Ja muistan, kun papat tuumasivat, että Jumalan sanasta ei saa ottaa pois eikä siihen saa mitään lisätä.

Kristillisyys Taivalkoskella on siten lisääntynyt siitä. Suuret herätyksen ajat ovat olleet täällä vuosien 36 – 37 paikkeilla. Parannuksen tekijöitä oli seuroissa aina useita. Siionin tyttäret ja pojat peseskelivät vaatteitansa Karitsan veressä. Näin saimme sitten rauhassa tehdä työtä vuoteen 52 – 53 saakka, jolloin alkoivat kylmät tuulet puhaltamaan, uskomme joutui koettelemusten alle. Tämä eriseuran tuuli ns. kososlaisuus, sai suuren jalansijan Taivalkoskella, erikoisesti täällä Jokijärvellä. Hajaannus oli niin suuri, että vain muutama jäi tälle vanhalle pohjalle, josta on edellä kerrottu ja pitäytyy Jumalan sanaan. Erikoisesti tämä tuotti suurta murhetta, ei vaan meille, mutta koko Siionille. Nämä, jotka ennen olivat samassa hengessä, ovat tulleet nyt vikoviksi ja vihaisiksi. Oikein sääli tulee, kun ovat jättäneet Jumalan valtakunnan ja lähteneet vikovalle tielle. Kunpa osaisivat sen syntinä hyljätä niin kuin Kosonenkin kuolinvuoteellaan sitten teki. Veli Juho Suikkari on minulle siitä kertonut ollessaan itse paikan päällä. Ei ole varaa tästä valtakunnasta lähteä, sillä sanoohan Pietari: "Herra, kenen tykö me menisimme, sillä sinulla on iankaikkisen elämän sana."

Päivämies 15.9.1965

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 16 Joulu 2013, 10:07 
Poissa
tosi ahkera
Avatar

Liittynyt: 04 Kesä 2011, 00:46
Viestit: 522
Mukavaa luettavaa.

_________________
Ilpo


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 31 Maalis 2015, 21:24 
Poissa
tutustunut

Liittynyt: 14 Maalis 2015, 17:17
Viestit: 36
Löytyykö muita Heikki Lohilahden kirjoituksia tai muisteluksia hänestä?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 01 Huhti 2015, 08:32 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6936
Paikkakunta: Suomenselkä
käpy kirjoitti:
Löytyykö muita Heikki Lohilahden kirjoituksia tai muisteluksia hänestä?

Olen koonnut eri kirjoittajien tekstejä omien otsikoidensa alle, jotakin saattaa löytyä myös Kirkkovuosi osiosta. Varmaa se ei ole, mutta kannattaa laittaa nimi hakusanaksi. Muisteluksia voin kysyä vaimoltani, mutta varmaa ei ole hänenkään muistamisensa.

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 19 Marras 2018, 15:23 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6936
Paikkakunta: Suomenselkä
Jumala vahvistaa

Efes. 3: 14 – 21.
Paavali, Herran valittu ase kirjoittaa Efeson seurakunnan Jumalan lapsille neuvon ja opetuksen sanoja, niin kuin oikean opettajan velvollisuuksiin kuuluu pitää laumasta vaaria.
Hartain mielin Paavali sanoo: "Sen tähden kumarran minä polveni meidän Herran Jeesuksen Kristuksen Isän puoleen, joka kaikkein oikia Isä on, jotka taivaassa ja maassa lapsiksi kutsutaan, että hän antaisi teille voimaa kunniansa rikkauden jälkeen, että te hänen henkensä kautta väkeviksi tulisitte."
Kalliisti neuvoo tämä hukkumaton Jumalan sana meitä tomun lapsia rukoilemaan toinen toistemme edestä, mutta ennen kaikkea juuri niiden, jotka evankeliumia Jumalan armosta julistavat vielä tämän syntisen ja nurjan sukukunnan keskellä. Kuinka harvoin me muistamme lähestyä taivaallista Isäämme rukouksella, että, rakas Isä, pidä sinä rakkautesi armosiipien suojassa se ja sekin Jumalan lapsi. Etenkin niiden edestä meidän tulisi rukoilla, jotka Jumala on juuri saanut lapsekseen siunata. Mutta, että vielä ymmärtäisimme itse kukin omakohtaisesti tuon kaikkivaltiaan Jumalan armotalouden. Tätä Paavali tahtoo muistuttaa meille jokaiselle, ei ainoastaan Efeson Jumalan lapsille. Emme ole velkapäät kerskumaan tässäkään asiassa.
Usein tahdomme haeskella itsestämme jotakin Jumalalle kelpaavaa, ja kun emme löydä, silloin tahtoo suru ja tuska painaa meidät maahan. Sielunvihollinen hyppää hirttonuoran kanssa, jolla hän tahtoo kokonaan sammuttaa meidän elämämme Jumalassa. Älä katsele, ystäväni, omaa itseäsi, älä haeskelekaan jotakin autuutesi syyksi ja pitimeksi. Katsele uskossa sitä kalleutta, jonka Jeesus meille ansionsa kautta valmisti. Ystäväni, siellä ja yksinomaan siellä on meidän autuutemme syy.
Rakas Isä vahvistakoon jokaista meitä sisällisessä ihmisessä ymmärtämään suuren salaisuuden Kristuksessa ja selkeästi ymmärtämään, että me olemmekin vain Kristuksen täydellisyyden tähden taivaskelpoisia uskomme kautta.
Vielä neuvoo Herran apostoli meitä käsittämään Kristuksen rakkauden. Voi mimua poloista, kuinka usein tunnen itseni kylmäksi. Näin huudahtaa moni matkaystävä minun kanssani. Liha ja veri ei siihen rakkauteen taivu. Se on salattua rakkautta, sydämen sisimmäistä rakkautta. Kuolematon sielumme ikävöi meissä tomun lapsissa Kristusta. Kristuksen rakkaus asuu ainoastaan puhtaassa sydämessä, josta kaikki synti ja saasta on Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi annettu ja anteeksi saatu.
Kiitos, Isä rakas, siitä suuresta armostasi, että sinä laskit tänne maanpäälle seurakuntasi, jossa me joka päivä saamme kuulla anteeksi antavan evankeliumisi ihanan saarnan. He saavat yhden voiton toisen jälkeen, että tunnettaisiin oikea Jumala Israelissa, Ps. 84: 8. Ystäväni, sinä, joka olet vuosikymmeniä raahustanut elämän kaidalla tiellä, sinä olet kokenut nuo psalmin sanat ja olet tullut vakuuttuneeksi, että olet juuri siinä autuaaksi tekevässä seurakunnassa. Miksi? Sen tähden että, rakas Isä on aina vastannut suloisella rauhalla hätääntyneelle lapselle. Ole siunattu, rakas matkaystäväni, taivaallisella siunauksella aina ja yhä uudestaan ja uudestaan.
Hänelle olkoon kunnia seurakunnassa, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, kaikkiin aikoihin iankaikkisesta niin iankaikkiseen! Amen.
Heikki Mikkola.
1949 Siionin Lähetyslehti sivut 222, 223

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Heikki Lohilahti
ViestiLähetetty: 14 Joulu 2018, 03:15 
Poissa
kiinnostunut

Liittynyt: 25 Marras 2018, 04:52
Viestit: 1
Mielenkiintoisia tarinoita! PDT_Armataz_01_37


Taavetti on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo 14 Joulu 2018, 03:15


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia