VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 23 Loka 2018, 19:35

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 19 Syys 2010, 13:38 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6911
Paikkakunta: Suomenselkä
Vainiot vaalenevat


Valitsemiensa kahdentoista seurassa lähti Herra Jeesus, kuten esillä olevassa sanassa kerrotaan, kulkemaan kyliin ja kaupunkeihin. Tällaisella matkallaan Galileaan oli hänen, kuten edellä tekstissä on kerrottu, kuljettava Samarian kautta. Sillä taipaleella oli tuokin Jaakobin lähde, jossa
Jeesuksen inhimillisyys esittäytyy matkakertomuksen sanoissa: "...hän väsyi ja istahti lähteen äärelle. Inhimillisenä vaeltajana Jeesuskin väsyi.

Tuolla samalla kaivolla hän sai avata tuntemisensa salaisuutta myös samarialaiselle vaimolle. Siinä sukeusivat myös hänen opetuslastensa ja hänen välille syvät keskustelut jumalanvaltakunnasta.
Te sanotte:..."vielä neljä kuukautta, ja niin on elonaika!" Minä sanon teille: "Nostakaa silmänne ylös, ja katsokaa vainioita, sillä ne ovat valjenneet leikattaviksi!

Tällä sanallaan Herra Jeesus koskettelee tärkeää asiaa. Vielä likempänä, kuin te elämän menoonne tottuneina olette oppineet kuvittelemaan, on suuri elonaika. On siksi mitä tärkeintä kuulla tuo kehotus: "Nostakaa silmänne, ylös!"
Hän tahtoo sanoa: Päät ylös ja silmät auki, sillä ajan illan ilma on raskasta ja sumuista. Elonaika on jo käsillä. Nyt kypsyttää Elon Herra viljaansa leikattavaksi. Mutta nyt kypsyttää myöskin vihamies itsellensä viljaa. Vainiot vaalenevat!

Avosilmin on vaellettava, että Mestarin veriset jäljet näkyisivät, ja se mistä valtakunnan asiassa on ennen muuta kysymys, nimittäin omasta mieskohtaisesta pelastumisesta. Kiinni painunut silmä ja maahan kääntynyt katse eivät näe tuonpuoleisuutta tässä ajallisuudessa. Silloin kristillisyyskään ei uskalla Elon Herraan, joka taivaasta puhuen antaa kastettaan ja kasvuaan valtakuntansa peltoon. Kristillisyydessä pannaan silloin ihminen jumalaksi, tartutaan johonkin persoonaan, jonka valkeuden pitäisi pystyä korvaamaan Jumalan kaikkivaltiasta valoa ja voimaa.
Itse asiassa tällä lihan korottamisella poljetaan koko kristillisyys maahan. Jumalalle ei tässä touhussa jää tilaa.

Se on surkea tila, kun vihollinen saa näin eksyttäen ruveta kypsyttämään jumalanlapsista viljaa itselleen. Monille näin on käynyt, ovat kulkeutuneet niin kauas, etteivät ehdi neljässäkään kuukaudessa takaisin. Jumalan armolasten valtakuntaan, eivät ehdi, kun silmiin on saatettu valheen sankalasit.
Meille on, veljet ja sisaret, tarpeen alati muistaa, että Elon Herralla on oma aikataulunsa, jota Hän toteuttaa oman valtakuntansa elämässä. Hän hoitaa Siioninsa peltoa taivaastaan. Ja "Hänen on valta ja voima ja kunnia iankaikkisesti, Amen."

Siksi on pelto Hänen. Se on Jumalan valtakunta, ei ihmisten. Hurja on se saarnaajan yritys, jossa laumaa kootaan heikon ihmispersoonan matkaan. Tuollaisen työ on raatelijan työtä, ja se koituu kerran Karitsan verellä lunastettujen sielujen ikuiseksi turmioksi.
Pää pystyyn ja silmät auki, veljet ja sisaret Siionissa. Perkeleen työt ja juonet on syytä nähdä vaaroina oikealle ja vasemmalle. Vainiot vaalenevat. Elon päivä on käsillä jo. Kypsyttäköön se Verinen Vanhin meitä pyhällä tulellaan, että kun valkeat leikkaajat tulevat, niin tulemme korjatuksi Isän aittaan taivaassa.
Tuo pyhä tuli synnin näyttää synniksemme. Ja juuri sitä syntiä meille nytkin Hänen pyhässä nimessään ja veressään annetaan anteeksi. Veren korjaajina pysymme Elämän tiellä.

Pekka Laatikainen
Rantsila, Savaloja
Päivämies 20.1.1955

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 02 Kesä 2011, 19:09 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6911
Paikkakunta: Suomenselkä
Saarnaaja Johan Pietari Laatikainen


Johan Pietari (Pekka) Laatikainen oli syntynyt Oulussa 7.8.1888. Hänen vanhempansa olivat kotoisin Rantsilasta, mutta olivat joksikin aikaa tulleet asumaan Ouluun, jossa asuivat Torikatu 9.ssä Pekan syntyessä. Isä oli Juho Pekanpoika Laatikainen ja äiti oli Maria, - os. Uusitalo. Pekan ollessa kolmannella ikävuodella, muuttivat he Rantsilan Mankilan kylään, jossa Juho sai omistukseensa kolmannen osan Varvarin tilasta. Isän kuollessa v. 1914, oli tilalla karjaa, 6 lehmää. Pekka solmi avioliiton Ruusa Mankisenmaan kanssa 9.7.1910. Ensimmäinen lapsi oli tyttö, Iida Aleksandra, joka kuoli toisella vuodella ja kohta sen jälkeen he muuttivat Savalojalle Pukinmäkeen. Myöhemmin he ostivat Ojalan, jossa oli aikaisemmin asunut ruusintekijä Kekkonen. Tässä asuessa heille syntyi yksi poika ja kolme tytärtä. Pekka oli ammatiltaan suutari siihen saakka, kunnes sai kutsun Jumalan elopellolle saarnaajan tehtävään. Kolmekymmentäviisi vuotta Laatikainen kulki eri puolilla saarnamatkoilla, ja kuoli Oulun Lääninsairaalassa 18.11.1955.

Pekka Laatikainen oli lapsuudesta lähtien lukenut Raamattua ja hyvämuistisena tiesi siitä paljon. Nuoruus kului kaltaistensa tavalla uskottomana. Hän oli solakka vartaloltaan ja tummatukkainen, sekä luonteeltaan jotenkin leikillinen. Niinpä kerrankin, kaverit tapaavat Pekan meijerin rantteelta halkoja hakkaamassa keskiyöllä. Aikoi näet huomenna paistaa hirvenlihoja. Jostain Hirvi-Reetasta oli tämä tempaus „aiheutunut." Uskoton hän oli vielä Savalojalle muutettuaan, ja käsitti parannuksen armon v. 1917. Pekan vaimolla oli myös hyvä lauluääni ja seuratilaisuuksissa he kävivät kuuntelemassa puheita ja lauluseuroissa laulamassa. Joskus Pekka selitti saarnoja kuultuaan, että minä olisin sen ja sen Raamatun paikan niin ja niin selittänyt. Parannuksen teon muistellaan tapahtuneen Lehdon pirtissä. Paikallisia puhujia siellä olivat Matti Lehto, joka asui Lamminperällä Turulassa ja Albert Äijälä. Lehto usein tuli neuvottelemaan puhujien kutsumisesta ja seurojen järjestelystä. Hänen isänsä Aapeli Lehto oli myös ollut puhuja, joka ensi kerran heräsi jo Niilo Laurilan ollessa Savalojalla, mutta silloin ei vielä päästy oikeaan uskonkäsitykseen.

Uskovaisilla oli tapana kokoontuessa esittää miehiä vuorotellen saarnaajaksi. Pekka Näppä arveli, että mikä hän on toisille saarnaamaan, ja kieltäytyi jatkamasta. Pekka Laatikaisella kävi toisin. Ensimmäisen puheensa hän piti v. 1920, ja kohta alettiin kuljettamaan laajemmaltikin saarnaajana. Rauhanyhdistys perustettiin Savalojalle v. 1926. Johan Äijälä ja Pekka Näppä valtuutettiin Luohualta ostamaan kehällä olevan navettarakennuksen seurahuoneeksi. Seinät olivat koottuna ikkunain yläosan tasalle, kun jo talossa pidettiin seuroja. Pekka Laatikainen oli Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja. Useimmiten hänen saarnatoverina oli Erkki Kela Oulunsalosta. Joonas Timlinin kanssa hän myös teki lähetysmatkoja, molemmat olivat silloin nuoria puhujia. Kerran Timlin tuli kävellen Rantsilasta Savalojalle ja esitti Pekalle, että tehdään koko lähetysmatka kävelemällä. "Minusta kyllä kaverin saat, kun sinussa lie miestä kävelemään," vastasi Pekka. "Apostolin kyydillä" kulkien he matkasivat Pulkkilan ja Paavolan seurakunnissa. Lienevät muistaneet matkallaan entistä Joonasta, jolla oli huono arpaonni. Sangin Antti Oulusta lähetti heidät matkalle Pattijoelle sillä varauksella, etteivät tule liian aikaisin takaisin. Mukana oli kankaasta neulottu pussi, johon kolehtitulot pantiin. Siinäkö ne nyt villat ovat", tuumi Sangi poikien palattua lähetysmatkalta. Laatikainen oli semmonen "paimenpoika", että ajoi pyörällä päivässä Rantsilasta Yli-Iihin seuroja pitämään. Silloin elettiin sotavuosia, joista oli ennustettu, että "paljon kyydillä kuljetaan, eikä kyytejä makseta." Kulkuneuvot olivat armeijan käytössä, sivilit saivat kävellä.

Tapasi Pekka Oulussa autoasemalla oulunsalolaisen uskovaisen naisen, joka oli työstä tulossa. Siinä sovittiin, että mennään Oulunsalon Salonpäähän pitämään seuroja. Sisar kertoi hänellä olleen kotona puoli leipää. eikä mitään muita varattuja ruokatarpeita. Jumala siunasi nelipäiväiset seurat sanallaan, ja ruokaa oli ollut koko ajaksi aivan riittävästi. Silmä kostuu kertojalla näitä siunattuja aikoja muistellessa.

Pekka Laatikaisen muisto

saarnaajana ei tarvitse ylisanoja. Saarnatekstit hän näyttää valinneen eri puolilta Raamattua. Oulun Tuomiokirkossa pidetyissä vuosikokousseuroissa v.1940 4. 7. klo 11—12 nousi Törölän jälkeen saarnapaikalle Pekka Laatikainen ja saarnasi Pietarin epistolan 1: 1-10. Siionin Lähetyslehdessä hän kirjoitti "Iisakin siunauksesta." (no. 6. v. 1950). Rippi-isänä hän oli luotettu, jonka luokse nuoretkin voivat tulla asioistansa puhumaan. Heitä hän lohdutti saarnoissaankin sanomalla: "Kuulkaa kiusatut nuoret, kerran kiusaukset loppuvat." Hänen hengessään oli Halo-Kaaperia, mutta paljon hienostuneemmassa muodossa. Vastauksissaan hän ei kierrellyt. Joku hengenmiehenä itseänsä pitävä istui samalla penkillä väitellen: "Mistä se Jumalan valtakunnan raja menee?" Pekka osoitti kädellään heidän välistä aukkoa ja sanoi: "Tästä se menee, sinun ja minun välistä." Muutamassa tilaisuudessa joku sanoi, että hän ei mahdu helvettiin, mihin luulet hänet pantavan? "On sinne isompiakin mahtunut", oli Laatikaisen vastaus. Hailuodon pappi antoi Laatikaiselle saarnavuoron kirkossa. Heti puheen loputtua meni körttimies sakastiin valittamaan papille: "Miksi tuon annettiin puhua?" "Hän puhui oikein", vastasi pappi. "Mutta tuon saarnan mukaan emme me, minä ja sinä, tule autuaiksi", intti mies. Tähän vastasi pappi: "Sille emme mahda mitään, sillä sen saarnan takana on koko Raamattu."

Uuno Kallunki
Päivämies 27.1.1965

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia