VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 18 Marras 2018, 22:08

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 22 Joulu 2010, 09:20 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6922
Paikkakunta: Suomenselkä
24- 10.11.1999

LARS LEVI LAESTADIUKSEN SYNTYMÄSTÄ 200 VUOTTA


Lars Levi Laestadius syntyi 10.1.1800 Pohjois-Ruotsissa Jäkkvikissä, Arjeplogin pitäjässä. Hän suoritti Uppsalan yliopistossa ylioppilastutkinnon ja aloitti pappisseminaarin 21-vuotiaana.

Luonnosta kiinnostuneena hän vaelsi kesäkuukausina Lapin erämaita, keräten tuhansia kasveja. Pappisvihkimyksen hän sai Härnösandin tuomiokirkossa vuonna 1825. Kaaresuvannon kirkkoherrana hän oli 1826 - 1849. Sen jälkeen hän toimi Pajalan kirkkoherrana kuolemaansa 21.2.1861 saakka.

Laestadius oli toiminut pappina kaksikymmentä vuotta, kun hänen tuntonsa heräsi. Hän havaitsi, että häneltä puuttui elävä usko. Åselessa hän kohtasi brandellilaiseen uuslukijalaisuuteen kuuluneen saamelaisvaimon, joka julisti hänelle evankeliumin uudenvuodenpäivänä 1844.

Laestadius ryhtyi saarnoissaan julistamaan samaa evankeliumia, jonka kautta itse oli saanut uskon. Kohta alkoivat suuret herätykset.
Laestadius on kannustava esimerkki 2OOO-luvun uskovaisille nuorille

Laestadius -luento Pihtiputaalla

Pihtiputaan Rauhanyhdistyksen 50-vuotisjuhlan toinen osa toteutui sunnuntaina 24. lokakuuta, kun Seppo Lohi piti Pihtiputaan ala-asteella luennon Laestadiuksen elämästä. Luentoa oli saapunut kuuntelemaan salillinen kiinnostuneita, joukossa runsaasti kyläläisiä. Luennon kahvitilaisuuden jälkeen väki kokoontui saliin esittämään kysymyksiä luennoitsijalle.

Monet kysymyksistä käsittelivät lestadiolaisuuden ja ympäröivän yhteiskunnan suhdetta. Keskustelu oli avoin, ja siinä korostui, kuinka lestadiolaisuudessa perheen merkitys on säilynyt koko liikkeen historian ajan muuttumattomana.

Pihtiputaalla lestadiolaisuus on kiinnostavaa myös siksi, että paikkakunta ei kuulu liikkeen varsinaiseen vaikutusalueeseen. Seppo Lohi totesi, kuinka lestadiolaisuus on painottunut Pohjois-Suomeen ja muuttoliikkeen myötä myös Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Lestadiolaisuus on myös ainoa vanhoista herätysliikkeistä, joka on säilyttänyt alkuperäisen identiteettinsä 150-vuotisen historiansa aikana. Tuolloin, vuonna 1846, herätykset puhkesivat ja lähtivät liikkeelle saamelaisväestön keskuudessa Ruotsin pohjoisimmasta kolkasta.

Laestadius ei perustanut liikettä

Pappi ja kasvitieteilijä Lars Levi Laestadius toimi tunnollisena ja ahkerana Ruotsin kirkon pappina kaksikymmentä vuotta, ennen kuin hänen tuntonsa heräsi ja hän havaitsi, että häneltä puuttuu elävä usko. Sairastuttuaan vakavasti hän alkoi tuntea, kuinka hänenkin pitää kerran ylittää kuoleman virta, ja häneltä puuttuu "uimataito". Lisäksi häntä puhutteli vakavasti hänen kolmivuotiaan poikansa kuolema. Ollessaan heränneellä tunnolla tarkastusmatkalla Åselessa hän kohtasi brandellilaiseen uuslukijalaisuuteen kuuluvan saamelaisvaimon, jota hän nimitti Mariaksi. Tämä saamelaisvaimo, Milla Clementsdotter, julisti hänelle evankeliumin uudenvuodenpäivänä 1844. Laestadius ei siis ollut laestadiolaisuuden perustaja. Hän ei myöskään ollut uskonpuhdistaja. Kuitenkin hänellä oli merkittävä viestinkantajan tehtävä.

Saarnoihin tuli uutta väriä

Palattuaan kotiseurakuntaansa Kaaresuantoon kului puolitoista vuotta, ennen kuin ensimmäiset herätykset alkoivat. Kevättalvella 1846 kirkkoon virtasi väkeä jo naapuriseurakunnistakin. Oli paljon parannuksen tekijöitä. Lapin historian merkittävää ilmiötä, lestadiolaista herätystä, Seppo Lohi vertasi "pienestä tunturipurosta kasvaneeseen vuolaaseen kevättulvaan". Vaikka herätys alkoi nimenomaan Ruotsin Lapissa, muodostui Suomesta varsin pian herätyksen pääasiallinen levittäytymisalue.


Laestadiuksen esimerkki on kannustava

Luentoa seuranneessa keskustelussa todettiin herätysliikkeemme suhteen luterilaiseen kirkkoon olevan hyvän. Laestadius oli luterilaisen kirkon pappi, ja palveli kirkkoaan uskollisesti. Toiseksi kansankirkollamme on oppi, joka voidaan hyväksyä. Niinpä luterilaisella kirkolla on liikettämme suojaava merkitys. Luennon sanomasta tämän päivän ihmisille Seppo Lohi totesi, että uskovaisten on hyvä tuntea etsikkoaikansa historialliset juuret. Laestadius ei keksinyt uutta herätysliikettä. Saatuaan parannuksen armon, hän kertoi löydöstään muille.

Historiassa tunnetaan useita eri nimiä uskovaisten muodostamalle seurakunnalle. Nyt nimitämme liikettämme lestadiolaisuudeksi. On tärkeä kertoa uskostaan muille. Evankeliumin sanoma ei voi välittyä, jos uskovaiset eivät tätä tehtävää hoida. Laestadius oli aikansa merkittävimpiä tiedemiehiä: Hänen kasvitieteelliset tutkimuksensa olivat aikansa huipputiedettä.

"Laestadiuksen monipuolinen tieteellinen asiantuntemus, kielitaito, uutteruus ja kansainväliset yhteydet, ovat kannustavana esimerkkinä 2000-luvun nuorelle uskovaiselle sukupolvelle, joka puhtaalla omallatunnolla voi rehellisesti ja rohkeasti myös tulevaisuudessa kutsumuksensa täyttää," kertoi Seppo Lohi kuulijoilleen.

Päivämies 10.11.1999
Teksti: Arto Paavola

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia