VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 18 Marras 2018, 08:59

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 19 Maalis 2011, 15:39 
Poissa
Ylläpitäjä

Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00
Viestit: 3557
Stockholmissa 17 p Kesäkuuta 1884

Rakastettu vanhin ja voittavainen työntekijä Herran viinamäessä, Johan Raattamaa! Toivotamme teille Jumalan armo ja siunaus perheenna ja koko Jumalan lauman kansa elämänne ehtoon asti Aamen!

Nyt olemme Ruotsin pääkaupungissa Palohuornas veljen kanss, tutkiskelemassa Misionin seuran hengelistä liikettä. Ja emmä muuta saata sanoa vaan Jumalan työtä tämä on siinä määrässä kuin voitte kukaties arvata, (Rakenus aineita voimalisesti kokkoon ajettaan vaan taito puuttuu, että huonetta kokkoon panna.)/ ei se ole tehtävä ihmis viisaudella vaan paremmin Jumalan voimalla, (Jos ei Herra huonetta rakentaa j.n.e)/ Kysytte kuinka Jumalan työtä on ilman Jumalan voimaa/ minä ajattelen että Jumala ottaa voimansa pois kuin ihminen alkaa rakentaa/ nöyryys puuttuu sydämessä se on päässä.

Vaan rakas veljemme tahtoonne jälken olemme täälä vaikka estetten läpi, ja emme taho olla niin kuin net vakojat jotka vapisivat Moosesta ja Jumalaa vastaan ja yllytti Jumalan kansan napisemaan/ met ymmärrämme, että tämä maa on hedelmällinen maan sortti, sillä ihmiset ei näy vetävän itsiänsä pois koska työtä tehdään vakkuutuksensa mukaan (Jos olis minkälaisissa uskon harjoituksessa mukana tahanssa. Hyvin ovatkin ahkerat ja uhraavaiset.) Mutta se näyttää että tänne täytyy tulla talveksi ja hyyrätä huonen ja kutsua ihmisiä kokoon kaikista sortista, net on melkein yhden mallin jälkin ettemme voi sanoa kuka parhaitten jälkin käsittää Kristin opit/ net on yhtä likellä ja yhtä kaukana ettemmä erittäin voi valita täällä joukkoa/ net on monessa muodossa, sen tietää kun näkee (sielä on Kristus, ja täällä hän on kammiossa.) niin kuuluu melken joka kaupungin osassa.

Nyt on suuri kokous täällä/ met olemme valtus miesten kokouksessa olleet ja kuin Waldenström tervehti meidä niin hä kysyi vieläkö Lestadialaiset ovat liikutuksissa kuin ennen/ met vastasimme Ja!/ silloin hän nousi ja rupesi matkimaan hyppimisellä ja jalkansa nostelemisella Kri. liikutukset/ minä kysyin mitä hän niistä pittää niin vastasi ei hän tiedä se on hänelle outo.

Täällä ovat monta seurakuntaa yhdistynyt yhdeydeen ja net kokoavat rahaa joka seurakunnalta sekä sisä että ulkomisionin avuksi ja valta kokous lähettää sarnaia ympäri maailmaa niillä varoilla/ Hengen yhdeys ei näy tulevan niin paljon kysymykseen, vaan arvelemme että jos emme saarnaa Kristuksen Kärsimisestä, ej Kristusta Lain täyttäjäksi ettej liikutukset tulis, vaan pitäsimme pitkät rukoukset ja lailliset saarnat laulettas ja soitettas uruilla ja viuluilla ja vieläpä kaunistais kokous paikat kukkaisilla ja Lehti kranseilla usiasti niin olisimme hengen yhdeydessä Waldenströmiläisten kanssa.

Synteinanteeksi saamisen julistus ei näy eikä kuulu. Jos Waldenström on kirjoittanut että Kirkko papit, on heittäneet taivaanvaltakunnan avaimet merreen, niin täytymme met sanoa ettej nämät saarnajat ole vielä niitä sieltä hakeneet pois/ ja jos niistä puhuu niin kattelevat suurilla silmillä, ja sanovat ja, ja, vaan ejvät tee niistä tämän enämpi asia. Nyt häätynennä toiseen asiaan/ met kävimme Prinsessa Eugeniaa tapaamassa, ja satumme sinä päivänä sinne tulla kuin se oli poijes lähtemässä kesä asuntoonsa Gotlantiin niin hänen lakeijaansa eli palvellianssa sanoi ettej hän ota vieraita vastaan ja emme voineet mittään kun emme pääseet sen puheilleen.

Minä en tuntenut tosin vetoa tänne sillä minä tunnen kaupungin asiat kuinka hankalat net on kesällä/ en olis voinut ulkonaistenkaan asiain tähden lähteä, vaan kristityt painoivat päälle. Ja kyllä se ej näytä mahdottomalta ettej täälä voitas jotakin vaikuttaa mutta tämä on sopimatoin aika/ vaan olis semmoiset miehet kuin ei muuta tarvittis tehdä niin kuin Waldenströmin saarnaajat jokka seurakunnan kustanuksella makkaa vuosia paikkakunnissa ja saavat seurasta ylöspitonsa niille se kävis laattuun/ vaan emme varojamme taas voi me semmoisten kässiin panna kuin sarnaavat ettej Kristus ole puolestamme Lain täyttänyt ejkä kuolut siassamme, kauhistaa semmoista. Ja jos olisi opetuslasten sydän niillä niin kannattais viivyttää aikaan niiden kansa mutta net on oppineita ja eksamin saaneet miehet ei ne anna ittsensä opettaa/ kyllä met olemme Helsingissä ja Pietarissa niitä puhutelleet. Lindgreni joka oli Lapissa ei ole vuosikertomuksessansa mittään kirjoittanut Lestadialaisesta liikkeestä hyvää eikä paha/ meillä on kaikki vuosikertomukset lujettavanna/ hän ei ole tainnut muistaa hyyvää niistä jos ei suurta pahaakaan. Met olemme kuulleet vanhurskauttamisen opin järjestys/ paljon meidän käsityksemme pittää muuttua jo se semmoiseksi muuttuis/ ei ole Kristus kui joku kaunis ja mahtava Ruhtinas, joka hallitsee vielä ihanaa tuhatvuotista valtakuntaa.

Paljon niilä on riita keskenänsä erinomattain Herran ehtoollisesta/ Inen osa että viini on tarpeellista hakea puhtaana Ranskan maalta eikä viljellä mitä maakunnassa löytyy se on Spriidillä Alkuhool sekoitettu/ 2nen osa että se on sama vaikka käyttää oman maamme marja vettä, ettei tarvittee käyttää sekoitettua viiniä. Olemme ottaneet selvittää asiaa teille tuntomme jälkeen niin kuin olemme nähneent ja kuulleet,/ ja jos semmonen kristillisyys on vahvistettava niin emmä tarvitse lähettää tänne saarnaia niitä on täällä kyllä,/ vaan jos kristillisyys saarnataan niin kuin ennen keskelämme on tapahtunnut niin näitten kansa tullee riita ei paranne. Sanokaat Jumalan seurakunnalle rauhan ja rakkauden tervehdykset meiltä ja yhdeltä kristinsisarelta se ainoa kuin Stockholmissa uskoo niin kuin met. Pyydämme molemmat eri vastaus ja toivomme teille Abrahamin, Isakin ja Jaakopin Jumalan siunaus loppuun asti, veljet.

G.A. Sundström. Joh. Isak Jakobson Palohuornainen

_________________
"Mua, Jeesus, auta valvomaan
ja tätä aina muistamaan:
on lyhyt ihmiselämä
ja iäisyys on edessä.
Jo askel riittää siirtämään
tulevaan, toiseen elämään."

Virsi 538:4.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 20 Elo 2011, 03:22 
"Hengen yhdeys ei näy tulevan niin paljon kysymykseen, vaan arvelemme että jos emme saarnaa Kristuksen Kärsimisestä, ej Kristusta Lain täyttäjäksi ettej liikutukset tulis, vaan pitäsimme pitkät rukoukset ja lailliset saarnat laulettas ja soitettas uruilla ja viuluilla ja vieläpä kaunistais kokous paikat kukkaisilla ja Lehti kranseilla usiasti niin olisimme hengen yhdeydessä Waldenströmiläisten kanssa. "

Tässä on selvitys siitä, millaiset puitteet seurat sisällään pitävät, kun on sama henki Waldenströmiläisten kanssa. Kuinka se nykyään mahtaneekaan olla?

Ja minulle annettiin ruoko niinkuin sauva, ja enkeli seisoi ja sanoi: nouse ja mittaa Jumalan templi ja alttari, ja ne, jotka siinä rukoilevat.

He mittasivat Tukholmassa.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 21 Joulu 2011, 13:12 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6922
Paikkakunta: Suomenselkä
"KENKREAN SEURAKUNNAN PALVELIJA"
– Matarengin kätilö – Mathilda Charlotta Fogman –


"MINÄ ANNAN teidän haltuunne Pheben, meidän sisaremme, joka on Kenkrean seurakunnan palvelupiika, että te häntä ottaisitte vastaan Herrassa, niin kuin pyhäin sopii. Ja olkaat hänelle kaikessa asioissa avulliset, joissa hän teitä tarvitsee, sillä hän on monelle avullinen ollut - ja itse minulle." Room. 18: 1, 2.

Pohjolan kristillisyydessä laajasti vaikuttanut evankelista ja ensimmäinen seurakunnan "Vanhin," katekeetta Juhani Raattamaa sovelsi ylle merkittyä Raamatun kohtaa Ruotsin puolen Ylitornion kätilön Mathilda Charlotta Fogmanin kohdalle, joka toimi hänen kirjeittensä lähettäjänä ja uskollisena jäljentäjänä neljäkymmentä vuotta. Näin on suurin osa Raattamaan kirjeistä tullut säilyneeksi jälkipolvien luettavaksi. Mathilda Fogmanin kokoelmat ovat talletettuina arkistoihin ja antavat selkeän kuvan sen aikaisista kristillisyyden asioista aina Amerikkaa myöten.

Kuopion maasihteeri Petter Aadolf Fogmanille oli vuonna 1793 syntynyt poika, Johan Felix, joka 15 vuotiaana osallistui Suomen sotaan vv. 1808 – 09 Savon jääkäreissä, osallistuen pienempien tappelusten lisäksi Lappeenrannan taisteluun, jossa luoti lävisti hänen pohkeensa. Sittemmin hän oli ratsumiehenä ja yleni kersantiksi. Asuinpaikakseen hän valitsi vaimonsa kotiseudun Ruotsin puolen Tornio-jokivarrelta. Vaimo oli Anna Stina Stoltz, kaiketi hänkin sotilassukua. Lapsia heille syntyi 6, ja pientä sotilaseläkettä nauttiessa piti lapsien jo varhain omatoimisesti hankkia elatuksensa. Mathilda Charlotta syntyi 12.3.1835, ja jo 11 -vuotiaana hän alkoi palveluksensa karjanhoitajana seutukunnan talollisilla. Tytön lahjakkuus tuli tunnetuksi ja he päättivät lähettää hänet kätilöoppiin Tukholmaan. Lapissa tapahtuneet herätykset eivät jääneet häneltäkään kuulematta ja pari vuotta heränneellä tunnolla oltuaan, hän sai puhutella katekeetta Raattamaata. Ruskolan kylässä karjakkona ollessaan hän otti evankeliumin vastaan ja uskoi sen koko sydämellään.

Kätilö Mathilda Fogman oli rakastettu vieras Lestadiuksen pappilassa Pajalassa, jossa hän toisinaan oli viikkokausia ennen Tukholmaan lähtöään ja siellä ollessaan oli kirjeenvaihdossa pappilan tyttöjen kanssa, ainakin Sofia Niva os. Lestadius, kirjoitti hänelle Tukholmaan isänsä autuaallisesta pois pääsemisestä. "Rakas sisareni! Jumalan rauha olkoon kanssasi. Tällä toivotuksella aloitan tämän kirjeeni sinulle, joka olet siellä vieraalla maalla ruumiin puolesta kauas erotettuna meistä." Näiden sisarellista rakkautta uhkuvien sanojen perusteella on erehdytty, että hän on kirjoittanut sisarelleen Lotta Jokelalle Amerikkaan. Lotta Lestadius on syntynyt 29.6.1842, joten hän isänsä kuollessa 21.2.1861 oli vielä alla parin kymmenen. Lestadiuksen postilla painettiin Luulajassa v. 1876. Heikki Jussila sanoo kirjassaan Kutsujan armo, että "kun Raattamaalta kysyttiin Kittilässä postillan painatusta, niin hän myönsi sen sillä ehdolla, ettei siihen oteta muuta kuin niitä saarnoja, joita Lestadius on kristittynä saarnannut. Mutta kun saarnakartat olivat hänen tyttärensä. Lotan hallussa, ja hän asui Kittilässä lakilaisten pesäpaikassa Hanhi veljesten kotitalossa, Jokelassa, niin eivät ne totelleet Raattamaan eikä muitakaan kristittyjen neuvoja."

MATHILDA Fogman valmistui kätilöksi 28-vuotiaana heti rovastin kuoleman jälkeen ja kun hän oli Tukholmassa saanut sairaanhoitajakoulutuksen, niin hänen tehtäväkseen tuli sairaiden lääkitseminen seutukunnalla. Lääkäri oli lähinnä Haaparannassa ja sitten vuodesta 1892 lähtien Ylitorniolla. Suomen puoleltakin käytiin "Matarengin paarmuskan" tykönä ja "musteri Fogman" oli yleisesti arvostettu ihminen tämän ulkonaisen toimensa hoitamisen vuoksi. Oulun Wiikko-Sanomien n:ossa 52 v. 1873 oli Johan Hoikan kirjoitus, jonka hän oli Rovaniemeltä lehdelle lähettänyt ja siinä selvitettiin hänen sukuansa. Mataregin kirkossa järjestetyssä tilaisuudessa on hänelle aikanaan ojennettu kultamitali.

Vuonna 1875 pidettiin "Alkkulan kirkolliskokous" ja seurat Ylitornion kirkossa. Saarnaajia oli saapunut sadan paikkeille ympäri Suomen ja Ruotsin puolelta. Seuraväkeä oli parisen tuhatta. Rovasti Albert Heikell pahentui kirkossa liikutuksiin ja tuli niitä kieltämään. Häntä puhuttelemassa kävi Juhani Raattamaa kätilö Mathilda Fogmanin kanssa ja asia tuli aikanaan korjatuksi. Kirjeenvaihdon kautta Fogman nuhteli kerran Mooses Karoista eli Sokeaa Moosesta lain kiivaudesta ja "vanhan Aatamin" vaikutuksesta pidetyistä puheista. Raattamaa puolestaan kirjoitti Mathildalle, että kirjeessä olisi enemmän pitänyt olla rakkauden sanoja, koska rovasti ja laaja uskovaisten joukko pitää Mooseksen kristittynä. Syksyllä 1883 Fogman kävi Helsingissä ja sen käynnin johdosta sai ajatuksen Tukholmaan tehtävästä lähetysmatkasta, jota varten posiolainen Johan Takkinen Amerikassa keräsi varat. Raattamaa esitti rannikkoa pitkin mentäväksi Tukholmaan, mutta Palohuornainen ja Sunström menivät Helsingistä sinne ja palasivat melkein tyhjin toimin takaisin, sillä eivät valdenströmiläiset heistä paljoakaan piitanneet, eikä saaneet puhutella prinsessa Eugeniakaan, koska heidän menonsa myöhästyi parilla viikolla, jolloin prinsessa oli järjestänyt laivalle vastaanottajat. Nyt hän oli ehtinyt lähteä kesäasunnolleen. Tässäkin suhteessa Mathildan toive meni myttyyn ja hän moitti saarnaajia saamattomuudesta. Heidän olisi hänen mielestään pitänyt vuokrata huone ja siinä saarnata useampia viikkoja. Juhani Raattamaa oli vuonna 1871 niin toiveikas, että hän kirjoitti "Kenkrean Seurakurinan palveluspiialle, ” kuten hän Fogmania nimitti: ”Toivokaamme vielä, että kaikki heräykset viimein yhdistyvät, sekä valtakirkosta erkauneet, että uudesta kastajat, metodistit, hedbergit, vieläpä maailmasta erkauneet kirkon yhteydessä olevaiset elävät kristityt."

Juhani Raattamaan sanotaan muodostaneen käsityksensä naisesta vaimonsa Eeva Kätkösuvannon mukaan, joka todella oli "äitejä Israelissa," jonka kanssa hän oli ollut 53 vuotta onnellisessa avioliitossa ja joka oli kerran vastannut saarnaajan kysymykseen: No muori, jaksatko kantaa minua kristittynä? että kuinka minä sairas – jaksaisin kantaa suurta miestä, joka ei itseään usko Jumalan kannettavaksi. Raattamaa sanoo: "Tosin voivat olla naisetkin Jumalan työntekijöinä –, he voivat selittää sanaa, kun Pyhä Henki on avannut heidän ymmärryksensä, semminkin pienemmissä piireissä, silloin kun puheen ja Ymmärryksen lahjaa miehiltä puuttuu. Pyhän Hengen koulussa istuu naisiakin. Mutta Paavalin puhe estäköön naisia etsimästä ja pitämästä piispain ja pappein virkaa. Emme tahdo naisten keralla esiintyä saarnatuolissa tai alttarin edessä."

Eläkkeelle siirryttyään Mathida Fogman asui Ylitornion Nuotiorannalla ja kuoli v. 1921. O. H. Jussila Siionin Lähetyslehdessä kirjoitti siunatun vainajan muistolle.

U. Kallunki
Päivämies 21.12.1968

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 21 Joulu 2011, 13:48 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 475
.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia