Jakautunut valtakunta ja kirkkohistoria

Sana on vapaa.

Jakautunut valtakunta ja kirkkohistoria

ViestiKirjoittaja mies » 16 Maalis 2016, 09:01

Havaitsin eräänlaisen seikan, kun aikanaan oli exodus egyptin maasta, pääsiäisenä, niin sitä seurasi se korvenmatka ja sitten tuomarien aika ja sitten kuninkaiden aika.

Yhtälailla kirkkohistoriassa oli pääsiäinen, sitten kristittyjen vainojen aika, mutta kohta kristittyjen kuninkaiden aika. Myöhemmin seurasi pakkosiirtolaisuuden aika. Lutherkin puhui katolisen kirkon babylonian vankeudesta.

Rooman valtakunta jakaantui lopullisesti 395, kristityn Theodosiuksen kuoltua. Hänen poikansa hallitsivat, toinen länttä (Honorius) ja toinen itää (Arcadius). Vrt. Rehobeam/Jerobeam. Varsinaisesti itäinen ja läntinen kirkko menivät omille urilleen v. 1054. Kuitenkin jo 800 luvulla meno oli kelvotonta.

Idässä ei näkynyt valoa; Israelissa ei ollut ensimmäistäkään kelvollista kuningasta. Lännessä taas oli ehkä uskovainen kuningas, nimittäin Ludvig Hurskas (800 luvulla), perustelen tämän sillä, että hän lähetti Claudiuksen Italian Torinoon, jonka hallinta-alueena oli Valdolaisten alpit, ja hän ilmeisesti eriytti heidät Rooman kirkosta omakseen, ja toimi heidän kanssaan samassa hengessä; Juudassa oli muutamia kelvollisia kuninkaita, mm. Josia, Hiskia jne.

Sitten kokeilin asiasta etsiä netistä, ja löysin tällaisen, joka on Koreaan joskus päätynyt, ja siellä kierrellyt laajempi teos, jonka osana on tällainen:
Kuva
Äkkiseltään tuo ei näytä hyvältä, koska se ajoittaa Kaarle Suuren aikoihin Daavidin kuninkuuden vastaavan; Ambose vertasi aikanaan Theodosiusta Daavidiin, ja hänen poikaansa Salomoniin. Mutta ihan mielenkiintoinen aikajana.

Kuitenkin aikajanan tekijä ilmoittaa Lutherin 1517 ajan "babylonian vankeudesta" palaamiselle. Hmm. Tässä voi olla perääkin?
Kuva
mies
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1276
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 10:00

Paluu Vapaata Keskustelua



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron