Sivu 1/1

Kysymys arkipyhistä

ViestiLähetetty: 07 Joulu 2006, 18:59
Kirjoittaja nuusku
Olisin kysynyt vastausta erääseen asiaan, joka on askarruttanut minua pitkään. Se koskee ns. arkipyhiä, eli kirkollisia pyhäpäiviä, kuten joulu, pääsiäinen, juhannus, pyhäinpäivä, loppiainen, helatorstai, jne.

Olen kuullut, että silloin ei myöskään ole soveliasta tehdä työtä, ja näin olen uskonutkin. Haluaisin kuitenkin tietää, että mihin tämä perustuu, jottei tarvitsisi sitä enempi miettiä.

Viikon seitsemäntenä päivänä ei tietenkään tehdä työtä, muuten kuin pakollinen tarve ja kristillinen rakkaus vaatii. Mutta mihin näiden arkipyhien pyhittäminen täsmällisesti perustuu, ilmeisesti ei tuohon samaan asiaan (eli kolmanteen käskyyn).

Tuntuisi se minusta aika oudoltakin ja väärältä esimerkiksi pitkäperjantaina tai joulupäivänä huhkia jonkun työn ääressä, ei se tuntuisi kovin sopivalta. Oikeammalta tuntuisi levätä ja muistella Jumalan sanaa tuollaisina oleellisina kristinuskon muistopäivinä. Mutta kiinnostaisi tietää, mihin varsinaisesti perustuu tämä, että sunnuntain lisäksi kuuluu myös pyhittää nuo ns. arkipyhät? Heikolla ymmärrykselläni en ole osannut sitä itselleni selittää.

ViestiLähetetty: 21 Helmi 2007, 03:51
Kirjoittaja Taavetti
En tiedä muuta syytä, kuin että jo kauan sitten on nähty hyväksi muistella kristikunnan tärkeimpiä tapahtumia erityisesti sitä varten valiten erotetuilla ja nimetyillä päivillä. Vaikka uskoa tarvitaan joka päivä, erikseen nimetyt päivät aiheineen auttavat keskittymään juuri sen päivän ja ajankohdanaiheisiin.

Perinne ja tapa on vanhaa, jo Vanhan liiton aikana Jumala sääsi joitakin erityisiä muistopäiviä. Pääsiäinen on yksi sellainen Pääsiäislampaan syömisineen, Israelin kansan Egyptistä lähdön muistopäivänä. Kristittyjen keskuudessa pääsiäinen on saanut uuden ja merkittävän sisällön.
Myös helluntain vietto on alkanut muistaakseni jo Vanhan liiton ajalla. Vanhaa testamenttia lukemalla niitä tietoja löytää. Laittakaa hakukoneessa sanaksi vaikka helluntai ja valinnan kohteeksi Vanha Testamentti, eiköhän ala löytymään. Ei nykyaikana kaikkea tarvitse lukemalla etsiä, voi keskittyä lukemaan vain omaksi sielun ravinnokseen.