VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 17 Tammi 2019, 01:22

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 11 Elo 2011, 09:10 
Poissa
tähtiahkera
Avatar

Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Viestit: 868
Paikkakunta: Oulunseutu
Sanomia Siionista.

Nro 8 Elokuu. 1894

Muistiinpanoja Keskusteluista eräästä
Kokouksesta wuodelta 1888.

Ruotsin Ylitornioon, Matarengin kirkonkylään kokoontui Heinäkuussa vuonna 1888 useita Jumalan lapsia, sekä kirkkopaimenia että maallikoita, tervehtimään toisiaan ja keskustelemaan kristillisyyden asioista. Kokouksen keskustelut lupasi veljemme Kaarlo Lauri kirjoittaa Sanomia Siionista-lehteen painettavaksi. Pastori Lauri myös kirjoitti keskustelut ja jätti ne muiden lisättävitsi ja tarkastettaviksi. Niin joutuivat paperit minun ja muiden huostaan ja ovat maanneet unohduksissa näin kauan. Nyt ne viimeinkin toimitetaan painoon, kuin seuraa:

I Lähetystoimesta lasten seassa

Huomattavaa on, että Jumalan sana on lastenkin hengellinen ravinto ja tarvitsemat kuulla Jumalan sanaa niin yksinkertaisessa muodossa, että hekin voivat sitä käsittää. Sentähden lausuttiin se toivomus, että ruvettaisiin yleisemmin pitämään erityisiä lasten kokouksia, kuten esimerkiksi uskovaiset Helsingissä kuuluvat tekevänkin. Lapsille on hyvin yksinkertaisesti puheltawa ja Raamatun totuuksia sydämiin painettava. Heitä tulee myös opettaa rukoilemaan Jumalaa ja laulamaan virsiä Herran kunniaksi. Semmoisissa hartauskokouksissa kootaan lapset pöydän ääreen ja pidetään huolta etteivät saa tilaisuutta sopimattomiin leikkeihin, vaan tarkkuudella ja ilolla kuuntelevat mitä heille Jumalan sanasta esitellään.

II Saako kutsumatonna ja lähettämätönnä saarnaajaksi ruweta?

Monasti kuullaan ikäviä seurauksia siitä, että kokemattomat ja huikentelevaiset ovat opettajiksi tunkeutuneet. Joskus on vielä niinkin tapahtunut, että uskoton ja peräti jumalaton ihminen on Jumalan lasten kokouksissa opetustoimiin omin lupinsa ryhtynyt ja siten vilpillisen sydämensä ja pahentavaisen elämänsä kautta saattanut kristillisyyden jumalattomain pilkan ja ylenkatseen alaiseksi. Onpa myös huomattu, että yksityisten kutsumat ja lähettämätkin saarnaajat ovat pahennusta vaikuttaneet. Näistä syistä lausui kokous saman mielipiteen, kuin noin 20 vuotta ennen tätä kokousta jo tiesivät lausutuksi, ettei opettajaksi seurakunnissa sovi autautua muitten kuin niitten, jotta ovat saaneet Jumalan seurakunnan julkisen kutsun ja lähetyksen. Samoin lausui kokous sen toivomuksen, että ennenkun joku kutsuttu saarnaaja lähtee saarnamatkalle, hän ilmoittuu aikeensa paikkakuntansa kristityille ja kysyy heiltä, kuten monen tiedetään tekevänkin, onko soveliasta hänen lähteä saarnaamaan seurakunnille Kristuksen evunkeliumia. Huomattavaa on kuitenkin, että kaikkein kristittyin korkea kutsumus on täytöksellään ja puheellaan olla Jeesuksen Kristuksen todistajina, vaan ei silti kaikki ole soveliaita opettajiksi Jumalan seurakunnassa.
Myös se toimomus lausuttiin, että toisesta paikkakunnasta tulleet saarnaajat kaikella hartaudella ahkeroitsisivat pysyä rakkaudessa sen paikkakunnan varsinaisten saarnaajain ja opettajain kanssa jossa kulloinkin työskentelevät, sota olisivat yksimieliset heidän kanssaan kaikessa, joka ei loukkaa Jumalan sanaa ja hyvää omaatuntoa. Kristittyin saarnaajain tulee ahkeruudella käydä kirkossa, varsinkin jos seuratunnassa on uskovainen pappi. Ja kokoukset pyhä- ja juhlupäivinä owat mahdollisuuden mukaan asetettavat lähelle kirkkoa, jotta pappikin on tilaisuudessa päästä kokouksiin kuulemaan ja oppimaan ynnä seurakunnan kanssa. Tämä molemmin puoleinen myötäivaikutus tuottaa suurta merkistystä hengelliselle elämälle. Niin ei myöskään jäädä epätietoisiksi siitä mihin juhlana kokoonnutaan.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 21 Elo 2011, 08:31 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6936
Paikkakunta: Suomenselkä
Jotka hyvin palvelevat, he hyvän menestyksen ansaitsevat


"Niin pitää myös seurakunnan palvelijat toimelliset oleman, ei kaksikieliset, ei juomarit, ei häpiällisen voiton pyytäjät. Jotka uskon salaisuuden puhtaassa omassatunnossa pitävät. Jotka pitää ensin koeteltaman ja palvelkaan sitten, kun he nuhteettomiksi löydetään. Heidän emäntänsä pitää myös siviät oleman, ei laittajat, vaan raittiit, kaikissa uskolliset. Seurakunnan palvelijat olkoot yhden emännän miehet, jotka oman huoneensa hyvin hallitsevat. Sillä jotka hyvin palvelevat, he hyvän menestyksen ansaitsevat ja suuren vapauden uskossa, joka on Kristuksessa Jeesuksessa" (1. Tim. 3:8–13).

Vuoden alku on vuosikokouksien aikaa. Eri paikkakunnilla Jumalan lapset kokoontuvat rauhanyhdistysten sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kevään kuluessa saamme sitten lukea Päivämiehestä kertomuksia näistä vuosikokouksista. Näissä kerrotaan kokouksen kulusta, henkilövalinnoista eri toimikuntiin, johtokuntaan ja muihin palvelustehtäviin.

Tämän Timoteuskirjeen 3 luvussa Paavali kirjoittaa ensimmäisessä selitysosassa piispain ja opettajien oikeista avuista ja ominaisuuksista, ja toisessa selitysosassa, josta osa on ylle kirjoitettu, muiden seurakunnan palvelijoiden ja heidän emäntiensä käytöksestä. Alkuseurakunnan alussa kerrotaan, kuinka siellä valittiin seitsemän miestä, joista oli hyvä todistus ja jotka olivat Pyhää Henkeä ja viisautta täynnä (Apt. 6:3) Heille annettiin virka pitää huoli palvelusta pyhäin edessä, kun grekiläiset napisivat heprealaisia vastaan, että heidän leskensä katsottiin ylön jokapäiväisessä palvelussa.

Näiden seitsemän joukossa olivat meillekin Raamatusta tutut Stefanus, ensimmäinen uuden liiton marttyyri, ja Filippus, joka opetti Jumalan sanaa Etiopian kuningattaren Kandaken kamaripalvelijalle. Vanhan liiton ajalta muistamme Eleasarin, Aabrahamin palvelijan, joka hallitsi kaikkea, mitä Aabrahamilla oli. Pitkin Raamattua kerrotaan palvelijoista ja heidän voimastaan. Tämä palvelusvirka ei aina ollut saarnavirka.

Jumalan valtakunnassa on tänä päivänä monenlaisia virkoja. Näitä virkoja on täytetty Jumalan tahdon jälkeen, itse kullekin on annettu se virka, joka sopii. Näin monet palvelevat seurakuntaa sen lahjan jälkeen, joka heille on annettu. Kaikille meille on annettu kuitenkin yksi virka. "Sen tähden, että meillä sen kaltainen virka on, sen jälkeen kuin armo meidän kohtaamme tapahtunut on, niin emme suutu. Vaan vältämme salaiset häpiät ja emme vaella kavaluudella, emmekä petoksella Jumalan sanaa turmele, vaan me ilmoitamme totuuden. ja meitämme julkisesti kaikkein ihmisten omaatuntoa kohtaan Jumalan edessä osoitamme." (2. Kor. 4: 1- 2).

Tämä Uuden testamentin virka

"Mutta ne kaikki ovat Jumalasta, joka meitä on itse kanssansa sovittanut Jeesuksen Kristuksen kautta, ja antoi meille viran sovinnosta saarnata." (2. Kor. 5: 18).

Seurakunnassa, joka on elävän Kristuksen ruumis täällä maan päällä, on moninaiset virat, jotka sitten on jaettu seurakuntaan Jumalalta. Ajallisen järjestötoiminnankin vuoksi täytyy eri rauhanyhdistyksillä olla johtokunnat. Lisäksi on vielä keskusyhdistys. Nämä kuuntelevat seurakuntaa. Näihin veljiin ja sisariin sopivatkin Paavalin sanat seurakunnan palvelijoista, kun he seurakunnan luottamusta nauttien pyytävät kokoontua ja palvella. Tänä aikana, kun on kokouksia ja selvitellään asioita ja pahennuksia, joita sielunvihollinen on saanut aikaan, joutuvat johtokunnat kutsumaan seurakunnan koolle. Tahtovatpa
ne puhuttelutkin kasaantua näille veljille.

Vuosikokouskertomuksista luemme usein: erovuoroiset valittiin uudelleen. Joskus jäsenet vaihtuvat, kun sairauden tai muun asian takia pyydetään eroa.
Ei kylläkään joka kerta pääse pois, kun pyytää eroa. Seurakunta haluaa pitää vielä tällä tavalla palveluksessa. Monet saattavat vuosikymmeniäkin joutua kantamaan tätä vastuuta ja taakkaa. Tämähän on tavallista julkisempi virka, ja saattaapa saada esim. "televisio-poliisin" nimen maailmalta.

Tässä oli myös sana heidän vaimoilleen. Tuntuuko teistä, puhujaveljien aviopuolisot, että seurakunta välttämättä tarvitsee toisen lahjoja, kun täytyy jäädä kotimieheksi ja niin monena iltana lasten kanssa, kun puolison täytyy mennä johonkin Jumalan valtakunnan palvelustyöhön. Ei tunnu varmaankaan aina kotikiusauksissa, että on pyhiä palvelemassa.

Palvelusta ei suoriteta sen tähden, että sillä autuutta tai kunniaa ansaittaisiin, eikä vaaditut, vaan hyvällä mielellä. "Ei vanhurskauden töiden kautta, joita me tehneet olemme, vaan laupiutensa kautta hän meidät autuaiksi teki, uuden syntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta. Jonka hän meidän päällemme Jeesuksen Kristuksen, meidän Vapahtajamme kautta runsaasti vuodattanut on: että me hänen armonsa kautta vanhurskaiksi tulisimme ja iankaikkisen elämän perillisiksi toivon jälkeen." (Tiit. 3: 5-7).

Jeesus sanoo itse palvelijoista: "Niin myös te, kuin te olette kaikki tehneet, mitä teille käsketty on, niin sanokaa: me olemme kelvottomat palvelijat: me teimme sen, minkä meidän piti tekemän." (Luuk. 17: 10).

Uskomiseen se jää. Jäämme uskomaan synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kun me tätä uskoa säilytämme loukkaamattomassa omassatunnossa, ja pyydämme palvella pienilläkin palveluksilla Jumalan valtakuntaa, niin kerran kuulemme: "Hyvin, sinä hyvä ja uskollinen palvelija! Vähän päällä sinä olit uskollinen, minä panen sinun paljon päälle: mene sinun Herrasi iloon." (Matt. 25: 21).

Veikko Kukkola
Päivämies 25.5.1978

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia