Suomi ja suomalainen ulkomaalaisen silmin

Kirjoista ja lehdistä huomattua tekstiä.
Lainauksia ja Laulujen sanoja.

Suomi ja suomalainen ulkomaalaisen silmin

ViestiKirjoittaja Taavetti » 06 Kesä 2012, 18:13

Tämän päivän Suomi ja suomalainen ulkomaalaisen silmin


"Onnittelen teitä lapset, että saatte lukutoveriksenne sisaren Intiasta ja työtoveriksenne veljen Bangla Deshista", kirjoitti Niilo Rauhala runossaan 24 vuotta sitten. Kuka olisi uskonut sen silloin?

Tänä päivänä runon ajatus on täyttä totta. Yhä useampi leikkivä suomalainen lapsi ja työikäinen aikuinen saa toverikseen maahanmuuttajan. Muuttoliike maahan ja maasta pois voi muuttaa myös meidän käsitystämme isänmaasta ja panna kyselemään, mikä on minun isänmaani ja kuka on suomalainen. Tuokaa heidät kotiini, puhumme yhdessä siitä, mikä on iloista ja vaikeaa tässä maailmassa ja kaikkien sydämessä, Rauhala jatkaa. Onniteltavia olimme me ja meidän lapsemme eräänä marraskuisena maanantai-iltana, kun saimme vieraaksemme veljen USA:sta, Japanista ja Bangladeshista - Gary Lehtolan, Mutsumi Nakanishin ja Tapon Bangabashin.

Puhuimme siitä, mikä oli iloista ja vaikeaa tässä maailmassa uskovaisena. Olimme onnekkaita saadessamme myös tilaisuuden kysellä, miltä tämän päivän suomalainen ja 80-vuotias Suomi näyttää ulkomaalaisen silmin. Onniteltavia olivat vieraammekin, meidän lisäksemme, siksi, että heidän jaloillaan on koti Siionin vuorella. Siksi erityisesti Mutsumi ja Tapon haluavat asua Suomessa, sillä täällä on taivastiellä saattajia, kotimaassa ei.

Maahanmuuttajia ja valtakunnan vaihtajia

Gary, Mutsumi ja Tapon ovat maahanmuuttajia. Se on oikeastaan ainoa heidän yhteinen nimittäjänsä yhteisen uskon lisäksi. Garyn ja Mutsumin Suomeen tulo oli vapaaehtoista, kiinnostuksen aiheuttamaa. "Olen ollut Reisjärven opistossa aikaisemmin. Opistoon tulin oppimaan suomen kieltä. Kokemukset yhden vuoden ajalta eivät riittäneet, halusin kokea tosi elämää Suomessa. Siksi tulin tänne opiskelemaan," sanoo Gary, Suomessa avioitunut ja opintonsa valmiiksi saanut amerikkalainen. Garyn kotiväki on uskomassa ja hän on varjeltunut lapsuususkossa.

Mutsumi oli kotimaassaan Japanissa töissä tokiolaisessa kirjapainossa. "Kirjapainon johtajan vaimo oli suomalainen. Hän oli töissä Finnairin Tokion konttorissa. Häneltä sain tietoa Suomesta. Tiesin, että Suomessa oli metsää, järviä, joulupukki ja se on saunamaa."

Mutsumi oli Suomessa neljä kertaa turistina, ennen kuin tuli opiskelemaan suomen kieltä Oulun yliopistoon. "Jyväskylän yliopisto ei hyväksynyt minua, mutta onneksi Oulun yliopiston suomen kielen Laitos hyväksyi. Onneksi." Se oli merkittävä asia Mutsumin elämässä: hän tuli tietämään opiskellessaan, että Suomessa on metsän, järvien, joulupukin ja saunojen lisäksi uskovaisia ihmisiä. "Suomen kielen opiskelijoissa oli uskovaisia. Kysyin laitoksessa töissä olevalta Helena Sulkalaita uskomisen asiasta." Mutsumi ohjattiin Jumalan sanan kuuloon seuroihin. Hänelle aukeni uusi näkymä, kun hän sai parannuksen armon: "Se oli vuosi 1993, uuden vuoden päivänä täällä Oulun rauhanyhdistyksellä." Se oli merkittävä muutos pojalle, jolla kotimaassaan ei ollut mitään uskontoa. Elämälle tuli tarkoitus.

Tapon lähti kotimaastaan Bangladeshista poliittisista syistä, oli pakko. Maa ei ollut hänelle enää turvallinen paikka asua. Hengissä säilyminen oli täysin sattumanvaraista. Suomeen hän tuli turvapaikanhakijana, ensin Tampereelle ja sitten Ouluun. "Tampereella yllätyin siitä, että turvapaikkahaastattelun pitänyt poliisi oli minulle niin ystävällinen. Puhutteli jopa herraksi. Ei lyönyt, vaan sanoi, ettei ollut mitään pelättävää. Kotimaassa olisi ollut toisin."

Ouluun muutto oli merkittävä myös Taponin elämässä. Hän tutustui ensimmäisen kerran uskovaisiin ihmisiin. He poikkesivat elämällään valta väestöstä. Heillä oli ehyet, suuret ja onnelliset perheet. He huolehtivat toisistaan. Häntä puhutteli uskovaisten aitous ja puhtaus. Tapon sai ystäväkseen perheen, jonka kanssa hän sai keskustella uskomisen asiasta. Hän vaihtoi valtakuntaa Mutsumin tavoin ja sai uskoa syntinsä anteeksi.

Garylla ja Taponilla on suomalainen vaimo. Heidän leikkisään kysymykseensä, missä Mutsumin vaimo on, tämä vastaa: "Jumala antaa vaimon. Siihen ei meillä muilla ole lisäämistä. Mutsumi lisää kuitenkin japanilaisen viisaudella: "Jos elämässä olisi vaihtoehtoja: paljon rahaa ja huono terveys, vähän rahaa ja hyvä terveys, ottaisin jälkimmäisen." Mutta: "Uskominen on tärkein asia, eikö niin.” Sitten tulevat perhe ja kotimaa.

Ottaako Suomi-äiti ottolapsia?

Onko Suomi-äidillä vielä ystävälliset äidinkasvot, joista kansalliskirjailijamme on kirjoittanut. Ottaako hän mielellään ottolapsia, muiden maiden synnyttämiä ja osaksi kasvattamia ja kouluttamiakin lapsia. Millainen on maahanmuuttajien saama kohtelu Suomessa?

Lehdet ainakin kirjoittavat ikäviä viestejä Joensuun ja Mikkelin tapahtumista, joissa ulkomaalaiset, mutta myös suomalaiset, ovat joutuneet väkivallan kohteeksi. Tilastot väittävät, että suomalaiset pitävät norjalaisista eniten ja melkein yhtä paljon valkoisesta amerikkalaisesta. Ruotsalaisista ja venäläisistä ei pidetä enää niin paljon. Ihonväriltään erilaisista ihmisistä pidetään vähiten. Epävarmuus ja pelko toisenlaisen ihmisen kohtaamisesta, kielitaidon puute ja epätietoisuus toisen taustasta ja omasta tulevaisuudesta herättävät usein ennakkoluuloja uutta ja vierasta kohtaan. Joskus se purkautuu myös vihana.

"Rasisti vihaa myös maamiestään, naapuriaan," painottaa Tapon. Hänen näkemystään vahvistavat Joensuun ja Mikkelin tapaukset, siellähän käytiin suomalaistenkin kimppuun. "Minulle on ainakin Oulussa oltu ystävällisiä, auttavaisia", kertoo Tapon. Hän on valoisana ihmisenä tutustunut kaikkiin naapureihinsa, tietää heidän taustansa ja työpaikkansa, toisin kuin pitempään samassa paikassa asunut vaimo. "Paljon riippuu itsestä, minkälaista kohtelua saa."

Päivämies 3.12.1997
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

Paluu Leikekansio



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron