VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 17 Tammi 2019, 01:20

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Tiedotustilaisuuksia
ViestiLähetetty: 04 Syys 2016, 09:07 
Poissa
kiinnostunut

Liittynyt: 30 Heinä 2016, 22:57
Viestit: 2
SRK:n tiedotustilaisuus: Avioliiton merkitystä on tarpeen vaalia

Pyhäjoen suviseuroissa järjestettiin tänään SRK:n tiedotustilaisuus, jossa käsiteltiin uskonnonvapautta, naisen asemaa vanhoillislestadiolaisuudessa sekä kristillistä avioliittokäsitystä. Tilaisuus kokosi kolmisenkymmentä median edustajaa.
Tilaisuuden avasi ja puheenjohtajana toimi SRK:n johtokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Taskila. Puheenvuoroja kuultiin kolme: vielä muutaman päivän SRK:n puheenjohtajana toimiva Olavi Voittonen puhui uskonnonvapaudesta, psyko- ja perheterapeutti Aino Kanniainen naisen asemasta ja agrologi Johannes Leppänen kristillisestä avioliitosta.

Voittonen totesi, että valtion tehtävänä on turvata uskonnonvapaus ja luoda edellytykset sen toteuttamiseen.

– On tärkeää, että kristityillä – myös vanhoillislestadiolaisilla – on yhteiskunnassamme riittävä ihmisoikeudellinen suoja.

Lapsen syntymässä saa kokea elämän pyhyyden

Aino Kanniainen pohti puheenvuorossaan sitä, millaista on olla vanhoillislestadiolainen nainen. Hänen mielestään mediassa on viime aikoina kuvattu vanhoillislestadiolaisuutta patriarkaalisena yhteisönä, jossa naiset ovat alisteisessa asemassa.

– Minun on vaikea tunnistaa itseäni median luomasta kuvasta.
– Olen saanut toteuttaa elämänvalintojani vapaasti, hän kertoi.

Kanniainen totesi, että kysymys naispappeudesta tai naisen toimimisesta puhujana on uskonopillinen kysymys, ei tasa-arvokysymys.

Kanniainen pohti myös lasten vastaanottamiseen liittyviä kysymyksiä. Hän totesi, että lapsen syntymässä saa kokea todeksi elämän pyhyyden ja sen, että Jumala on elämän antaja.

– Minulta on ammattilaisena kysytty, voiko uskovainen ehkäistä äidin vakavan väsymisen, mielenterveyteen tai fyysiseen sairauteen liittyvien kysymysten vuoksi.

Hän totesi, että sairauden hoitaminen on tärkeää.

– Siltikään näin henkilökohtaiseen ja puolisoiden yksityiseen asiaan ei kukaan toinen voi antaa yksiselitteistä vastausta. Päätöstä ei voi ulkoistaa toisille tai uskonyhteisölle. Jumalan sanaan pohjautuvat ratkaisut nousevat henkilökohtaisen uskon kautta.

Kanniainen pohti, että näin syvällisen kysymyksen esittäjää ei kuitenkaan saisi jättää yksin, vaan on pyrittävä auttamaan häntä löytämään sellainen ratkaisu, jonka kanssa hän voi hyvällä omallatunnolla elää ja luottaa Jumalan johdatukseen.

Avioliittoinstituutio vahvistaa yhteiskuntaa

Johannes Leppänen toi puheenvuorossaan esille kristillisen avioliiton perusteita ja merkitystä. Hän kertoi, että kristillinen avioliittokäsitys perustuu Jumalan sanaan.

– Avioliitto on Jumalan luoma järjestys, joka on säädetty miehen ja naisen väliseksi yhteiselämän muodoksi.

Leppänen kertoi, että avioliiton hyveitä ovat kunnioitus, uskollisuus ja jatkuvuus sekä fyysinen ja biologinen yhteenkuuluvuus.

– Sukupuolten biologinen erilaisuus ja täydentävyys ovat olleet ja ovat yhä edelleen ehto ihmissuvun jatkumiselle. Avioliitto on suoja, joka mahdollistaa seksuaalisuuden toteuttamisen kauniilla, turvallisella ja uutta elämää luovalla tavalla. Raamatun mukaan esiaviolliset suhteet eivät ole oikein ja siksi opetamme, että sukupuolielämä kuuluu vasta avioliittoon.

Leppäsen mukaan avioliitto on instituutio, joka on historian kuluessa osoittanut voimansa ja kestävyytensä.

– On paljon esimerkkejä siitä, kuinka kriisiaikoina avioliiton merkitys on kasvanut kansoja eheyttävänä ja kansakunnan kivijalkaa vahvistavana instituutiona. Toisaalta avioliiton halveksiminen on murtanut yhteiskuntaa. Tästä Rooman valtakunnan luhistuminen on ehkä kaikkein selvin esimerkki.

Leppänen päätti puheenvuoronsa toteamalla, että avioliiton arvoa ja merkitystä on tarpeen vaalia, kunnioittaa ja vahvistaa.

Toimittajia kiinnosti naisen asema

Puheenvuorojen jälkeen median edustajilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Puheenvuoron käyttäjien lisäksi vastaamassa olivat myös SRK:n toinen varapuheenjohtaja Viljo Juntunen ja suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Sanna Isopahkala.

Toimittajat kysyivät lähinnä naisen asemaan liittyviä kysymyksiä. Aino Kanniaisen vastauksessa tuli esille, että naiset ja miehet ovat vanhoillislestadiolaisuudessa tasavertaisia toimijoita, roolit jakautuvat hyvinkin monella tavalla, ei ole jakoa miesten ja naisten töihin.

Kiinnostusta herätti myös muun muassa se, keskustellaanko ehkäisykysymyksestä vanhoillislestadiolaisuudessa enemmän kuin ennen. Vastauksissa tuli esille, että perheen kasvamiseen liittyy monenlaisia asioita, myös keskustelua ja kipuilua. Monenlaisia paineita voi aiheuttaa sekin, että suuret perheet erottautuvat nykyisin enemmän muista perheistä, kun perhekoot ovat yleisesti yhteiskunnassa pienempiä.

Uutiset 26.6.2014 16:41 | Päivämies-verkkolehti


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia