Luonnonsuojelusta

Työssä, opiskelussa ja muussa arkisessa toiminnassa koettua, opittua ja muistettua.

ViestiKirjoittaja nuusku » 03 Maalis 2008, 11:30

Tuoreehkot uutiset kertovat jäätiköiden sulamisista, jotka ovat yllättäneet kaikki.

Mutta uskotteko, että ilmastonmuutos on
a) ihmisen aiheuttamaa
b) pääosin ihmisen aiheuttamaa, vain vähän luonnollisista syistä johtuvaa
c) pääosin luonnollinen ilmiö, vain vähän ihmisen syytä.
d) kokonaan luonnollinen ilmiö.

Jos oletetaan, että "luonnollinen ilmiö" tarkoittaa normaalia ilmaston muutosta historian aikana (kuten ennen on ollut jääkausia, ja lämpimiä kausia, jne)
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja presto » 10 Maalis 2008, 01:57

Uskon ,että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama ilmiö.
Olen lukenut ja kuullut siitä niin paljon tieteellistä näyttöä.
presto
 

ViestiKirjoittaja Taavetti » 10 Maalis 2008, 05:53

Ilmaston muutos on osittain ihmisten aiheuttamaan osittain luonnollista, mutta suhteesta en osaa sanoa mitään. Lämpimiä kausia on ollut ennenkin, paljon lämpimämpiä talvia, kuin tämä kulumassa oleva. Kuluva talvi tulee olemaan lämpimin sinä aikana, kun lämpötiloja on virallisesti mitattu, mutta edellinen lämpimän talven ennätys oli Suomen itsenäistymisen aikoihin, ja se talvi jää nyt siis tilastossa toiseksi. Minkähän verran ihmiset vaikuttivat sen talven lämpöolioihin?

Isäni kuoli vuoden 1957 joulukuussa, silloin oli hyvin lämmintä itsenäisyyspäivän aikaan, muutamat moreenikankaalla asuvat isännät etsivät rukiin siemeniä kylvöaikeissa. Talvesta tuli kuitenkin aivan normaali sen jälkeen.

Suomen lämpötiloihin on vaikuttanut Golf virran lämpö ja sieltä tulevien tuulten suunta ja ajoitus kaikkein eniten. Ilman sen virran vaikutusta asuisimme Alaskan ja melkein Siperian olosuhteissa, jotka sijaitsevat samoilla korkeuksilla pallollamme.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja O.M » 10 Maalis 2008, 10:39

Taavetti kirjoitti:Kuluva talvi tulee olemaan lämpimin sinä aikana, kun lämpötiloja on virallisesti mitattu, mutta edellinen lämpimän talven ennätys oli Suomen itsenäistymisen aikoihin, ja se talvi jää nyt siis tilastossa toiseksi. Minkähän verran ihmiset vaikuttivat sen talven lämpöolioihin?


Kivihiilen polttamisella oli niihin aikoihin (1917) jo vuosikymmenien perinteet, kun taas öljyn käyttöä laajemmassa mittakaavassa vasta aloiteltiin (autoteollisuutta oli, mutta murto-osa nykyisestä tuotannosta). Ihmisen toimesta ilmakehään oli siis päätynyt varsin pieni osa siitä määrästä hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja, mitä sitä seuranneiden 90 vuoden aikana on päätynyt.

Toisaalta olen lukenut joistakin ilmastonmuutosta koskevista artikkeleista, että Suomen nykyiset lauhat talvet eivät johtuisi käynnissä olevasta maailmanlaajuisesta ilmaston lämpenemisestä, vaan liittyisivät alueellisiin pienemmän mittakaavan sääilmiöihin. Myöskään kaikki Al Goren Nobelin arvoisessa ilmastoelokuvassa (en ole nähnyt) esitetyt oudot sääilmiöt eivät välttämättä johdu ilmaston lämpenemisestä. Esim. Etelämantereelle viime vuosina muodostunut suuri makean veden sulamisallas eli suomeksi järvi ei johtuisi maailmanlaajuisesta ilmaston lämpenemisestä, vaan muista tekijöistä.

Maailmanlaajuista lämpenemistä ilmastontutkijoiden valtavirta pitää kiistattomana tosiasiana, samoin kuin sitä, että se on ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasuista johtuvaa. Itse myös uskon ilmastontutkijoiden valtavirtaa tässä asiassa.

Ilmastonmuutoksen seuraamuksia emme voi tarkkaan tietää, mutta on melko helppoa päätellä, että osa matalista alueista voi veden pinnan nousun myötä jäädä veden alle. Osa hyvistä viljelyalueista saattaa kuivua. Mutta toisaalta osa nykyisin kylmistä alueista lämpenee ja muuttuu asutukselle ja viljelykselle suotuisemmiksi. "Kansainvaelluksia" voi olla luvassa alueilta, joissa elinolosuhteet heikkenevät, ja siten toisistaan poikkeavien kulttuurien sekoittumisia, mutta en näe monikulttuurisuudesta aiheutuvia ongelmia ylitsepääsemättöminä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on se ongelma, että fossiilisten polttoaineiden kulutusta pitäisi leikata merkittävästi, että sillä olisi mitään vaikutusta. Nykytilanteessahan kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa koko ajan. Yksilön vaikutusmahdollisuudet ovat pieniä, mutta oman osuutensa jokainen voi halutessaan tehdä.

Suhtautumisessa luontoon voi muistutella itselleen Lutherin sanoja: vaikka tietäisit maailmanlopun tulevan huomenna, istuta silti tänään omanapuu. Elää tulee siis niin kuin elämä jatkuisi meidänkin sukupolvemme jälkeen.

Suhtauduimmepa ilmastonmuutokseen kuin maailmanloppuun tai emme, tosiasia joka tapauksessa on, että fossiilisten polttoaineiden polttamiseen perustuva yhteiskunta ei voi pysyä pystyssä seuraavaa sataa vuotta pitempään. Öljy loppuu, maakaasu loppuu, kivihiili loppuu, ruskohiili loppuu, palava kivi loppuu. Hyödyntämiskelpoisia esiintymiä ei ole loputtomiin, vaikka ne meidän elinaikamme riittävätkin. Tästäkin syystä (toinen syy on ilmaston lämpeneminen ja sen seurausten arvaamattomuus) on kehitettävä jatkuvasti vaihtoehtoista teknologiaa, kuten tapahtuukin.

Jos nyt pysyn Suomen mittakaavassa, niin tuuli- ja aurinkoenergia ovat hyödyllisiä keinoja leikata fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan energiakulutuksen määrää silloin, kun aurinko paistaa ja tuulee. Pimeinä, tuulettomina tammikuun pakkasöinä niiden varaan ei voi laskea mitään, vaan silloin on syytä olla paksu makuupussi, iso pino halkoja ja kipinävuorot. Suurissa vl-perheissä onneksi ihmisistä vapautuu jo niin paljon lämpöä, että jos tehdään marras-maaliskuuksi siskonpedit olohuoneeseen, niin ehkä se riittäisikin lämmitysjärjestelmäksi... :smile:

Maalämpö on järkiratkaisu uusiin omakotitaloihin. Se leikkaa sähkön kulutusta ympäri vuoden noin 2/3 verrattuna suoraan sähköllä lämmitettävään taloon. Se tuottaa lämpöä myös niinä kylminä tammikuun pakkasöinä, jolloin kulutuskapasiteetti on suurimmillaan.

Ilmalämpöpumppu on myös hyvä ratkaisu, mutta ei auta tammi-helmikuun pakkasilla, etenkään silloin kun pakkasaalto sattuu tulemaan oikein tosissaan.

Mutta meillähän on Suomen metsissä vihreää kultaa, uusiutuvaa saasteetonta energialähdettä, puuta. Kun puu kasvaa, se sitoo yhtä paljon hiilidioksia kuin palaessaan ja metsässä lahotessaan. Sitä kannattaa siis hyödyntää. Hakelämmitys on edullinen ratkaisu sellaisille, joilla on metsää. On muuten nykyään erittäin vaivaton, itse annosteleva ja hakkeen puhtaaksi tuhkaksi polttava, todella hyvällä hyötysuhteella toimiva järjestelmä. Pelletteihin en ole kunnolla tutustunut. Ja miksei perinteinen halkojärjestelmäkin. Eikä halkoja ole pakko poltella vain takassa tai leivinuunissa, vaan voi suunnitella koko järjestelmän niiden varaan.

Kierrätystä ja jätteenpolttoa voi lisätä maksimiin asti. Joka tapauksessa on parempi poltella muoveja laitoksessa kuin porata lisää öljyä ja poltella sitä ja jättää muovit rumentamaan luontoa.

Merkittävämpi osa suomalaisista asuu nyt muualla kuin haja-asutusalueilla, joten niissä kannattaa hyödyntää kaukolämpöä. Se on tehokas tapa saada maksimihyöty irti jo tuotetusta lämmöstä, riippumatta siitä, millä tavoin se on tuotettu.

Lopputulokseksi jää, että sähköä tarvitaan noidenkin jälkeen. Koska muutkin luontoarvot on huomioitava, jokia ei voi enää valjastaa yhtään ylimääräistä ja jo padottuihinkin jokiin vesivoiman lisärakentaminen jakaa mielipiteitä.

Vielä jää mahdollisuus säästää energiaa, mutta se ei poista tosiasiaa, että elimmepä miten elimme, lähes jokainen länsimainen ihminen on melkoinen energiasyöppö. Energiansäästölamput (en ole vieläkään hommannut) ovat vaivaton ja helppo tapa leikata pikkuisen sähkölaskua, mutta todelliset säästöt syntyvät siinä vaiheessa, kun taloa rakennettaessa jätetään ne ylimääräiset, ei-välttämättömät 50 m2 pois.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

ViestiKirjoittaja Saunanaama » 10 Maalis 2008, 11:02

Semmoinen juttu tulee luonnonsuojelusta mieleen, joka aina aika ajoin pulpahtaa esiin keskustelussa uskovaisten kanssa: Liki aina muistetaan mainita, ettei ihminen voi toimillaan aiheuttaa maailmanloppua, vaan Jumala on se, joka maailman lopettaa. Tämä on hyvä ja aiheellinen muistutus. Se pitää sisällään oikeastaan koko sen asenteen, jolla on syytä suhtautua kaikkein itsepintaisimpiin ekoterroristeihin ja punavihreisiin maailmanlopun saarnaajiin.

Mutta toisaalta minua huolestuttaa myös se, että helposti tuon kiistattoman tosiasian taakse suojaudutaan piiloon ja annetaan ymmärtää, ettei meillä ihmisillä ole valtaa maailman asioihin. Onpas! Jumala kyllä lopettaa tämän maailmamme, kuten on sen kerran itse aloittanutkin, mutta siihen päivään asti me olemme ihmisinä vastuussa planeetan hyvinvoinnista. Kyllä jokainen voi vaikuttaa luonnon tilaan ja pienistäkin teoista voi koitua pitkällä tähtäimellä suuri hyöty ja pikku puroista kasvaa suuri virta...

Ennen kaikkea tulee muistaa Kristuksen antamat ohjeet lähimmäisen rakkaudesta ja pyytettömyydestä auttamisessa. Ei nimittäin ole ollenkaan kaukaa haettua väittää, että piittaamattomuus luonnosta on myös kristillisen rakkauden halpana pitämistä. Sillä ilmaston muutoksesta ja saastumisestahan kärsivät ensisijaisesti köyhät maat ja kehitysmaiden ihmiset. Meillä teollisuusmaissa se ei kouraise niin syvältä - vielä. Mutta sekin voi muuttua.

Oma kantani tähän muutokseen on se, että varmasti ihmisen toiminnalla on vaikutusta ja saastuminen on kiistatonta, mutta että koko ilmastohässäkkä olisi ihmisen toiminnan aikaansaannosta, on mielestäni absurdi ajatus. Onhan maapallolla ollut kausivaihteluja ennenkin ja siksi toiseksi tieteellinen tutkimus ja tilastot ulottuvat niin lyhyelle ajanjaksolle, että se maailmankaikkeuden iän rinnalla on todellakin vain perhosen siivenisku. Nykyinen hysteria menee arvatenkin vielä ainakin osittain ohi, tai ainakin laantuu, koska ihmiset eivät koskaan jaksa vouhkata loputtomiin samasta aiheesta. Mutta siitä huolimatta jokainen uhraus, joka tehdään saastumisen hillitsemiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi, on satsaus tulevaisuuteen ja kristillisen rakkauden ilmentymää parhaimmillaan.
Saunanaama
puuhakas
 
Viestit: 225
Liittynyt: 11 Huhti 2007, 14:29
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja O.M » 10 Maalis 2008, 11:38

ToBe kirjoitti:Esim maa-, kallio-, ja ilmalämpöppujen hankkimista voitaisiin tukea kohtuullisessa määrin valtion varoilla. Paljon enemmänkin olisi tehtävissä, mutta en nyt enempää jaksa keuhkota :)


Maalämpöpumpuissa (15000 e) on messuesittelijän mukaan nykyisillä sähkön hinnoilla takaisinmaksuaika 8-12 vuotta 200-250 m2:n taloissa verrattuna sähkölämmitykseen, ilmalämpöpumpuissa 3-4 vuotta. Suhteessa öljylämmitykseen luvut lienevät samansuuntaisia. Pienemmissä taloissa kannattavuus ei ole samaa luokkaa. Toisaalta energian hinta kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana eräiden ennusteiden mukaan, jolloin investointi voi helpommin alkaa kiinnostaa.

Onko 15000 iso investointi, jos se maksaa itsensä takaisin 12 vuodessa? Ei periaatteessa, mutta tietysti rakentamisvaiheessa 15000 lisälasku voi tuntua monesta melko ylitsepääsemättömältä. Toisaalta moni saattaa laittaa samaan aikaan autoon helposti enemmän kuin 15000 ja se ei tunnukaan ylitsepääsemättömältä. Mielestäni tuo on myös arvokysymys.

Kotitalousvähennys on jo olemassa ja se tukee osaltaan myös lämpöpumppujen asentamista. Toki jos maalämpöpumppujen menekkiä haluttaisiin tosissaan edistää (mikä arvioni mukaan voisi olla suotavaa), niin valtiohan voisi esim. taata maalämpöpumpun asentamiseen liittyvän lainan samaan tapaan kuin opintolainan, jolloin sen asentamiseen ei tarvitsisi sitoa lainavakuuksia.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

Edellinen

Paluu Arjen askareissa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron