Pölypunkit kuolleet sukupuuttoon Suomessa

Työssä, opiskelussa ja muussa arkisessa toiminnassa koettua, opittua ja muistettua.

Pölypunkit kuolleet sukupuuttoon Suomessa

ViestiKirjoittaja Sinisielu » 31 Maalis 2008, 15:30

Pölypunkit kuolleet sukupuuttoon Suomessa
31.3.2008 10:32

Nykyiset patja- ja peittomateriaalit ovat punkkien kauhistus.

Yle uutisten haastatteleman hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan pölypunkit ovat Suomessa olleet jo pitkään katoava luonnovara. Edellisen kerran kosteassa viihtyviä punkkeja on löydetty suomalaisten kodeista 1950-luvulla.

- Nykyisissä kuivissa, steriileissä, keinokuituisissa ja keinomateriaaleja sisältävissä asunnoissa on työ ja tuska löytää pölypunkkeja, Itämies sanoo.

Itämies on etsinyt punkkeja muun muassa päiväkotien sängyistä ja imurinsa suodattimesta. Tutkijan mukaan punkkeja on nykyään lähes mahdotonta löytää edes tutkimuskäyttöön.

Itämiehen mukaan näyttääkin siltä, että punkkien pään menoksi tarkoitettu petivaatteiden pakkaskäsittely on nykyään täysin turhaa.

PETRA HUSU
petra.husu@iltalehti.fi
Avatar
Sinisielu
puurtaja
 
Viestit: 657
Liittynyt: 19 Loka 2004, 08:24

ViestiKirjoittaja teejn » 01 Huhti 2008, 12:09

Rauha heidän muistolleen... Onko pölypunkeilla vastaavanlaista uusiutumiskykyä kuin esimerkiksi tietokoneviruksilla? Silloinhan tuollastakaan uutista ei tarvitsisi tehdä. Eli viilaako toimittaja linssiin?
Hajamielisyys on elämän suola!
teejn
perehtynyt
 
Viestit: 64
Liittynyt: 18 Helmi 2008, 21:20
Paikkakunta: Jojensuu

ViestiKirjoittaja metsätähti » 04 Joulu 2009, 20:41

Nyt täytyy todeta, että usko on vähän heikko... ;) Haluaisin kovasti uskoa tuon ilouutisen, mie en allergikkona ja astmaatikkona mitenkään rakasta pölypunkkeja, varsinkaan samassa sängyssä minun kanssa. Toisaalta taas ei ole energiaa raahata niitä pihalle, kun yleensä ei jaksa edes mattoja tuulettaa, nekin vain imuroidaan. En tiiä, voiskohan tuo olla totta?
Ylistys armon auringon! Se Herran kansan yllä on, ja virta valoa kantaa. SL 275 :)
Avatar
metsätähti
ahertaja
 
Viestit: 571
Liittynyt: 02 Syys 2009, 17:00
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

ViestiKirjoittaja Taavetti » 04 Joulu 2009, 22:54

Elävät pölypunkit ovat aivan eri asia kuin eloton, mekaaninen pöly. Vaatteiden ja eri kappaleiden keskinäisestä hankauksesta irtoaa pölyä jonka me näemme lattioilla ja vaatteissa. Vaateissa on lisäksi niistä itsestään hankautunutta pölyä, jonka hakkaamme ja tuuletamme mieluusti ulkona, tai vähintään imuroimme pois. Lisäksi avaruudesta laskeutuu jatkuvasti ja hiljalleen, huomaamattamme ilmakehään iskeytyneiden ja palaneiden kappaleiden tuhkaa. Se on yksi osa pölystä. Varsinaiset pölypunkit vaativat kohtuullisen kosteuden, ilman kosteutta ne kuivavat kuoliaiksi.

Pölyä on siis aina ilman pölypunkkejakin, se on tosin kuivaa pölyä, joka sekin aiheuttaa hengenahdistusta. Vaiva voi olla vielä pahempi, jos joukossa on eläviä pölypunkkeja, Tavallisin pöly on kaikkien mahdollisten osien seosta, nykyaikaisten maanteiden läheisyydessä joukkoon sekoittuu lisäksi maantien pölyä. Renkaista irronneen kumin, tien asfaltin, polttoaineista irronneen noen ja ties mitä kaikkea. On siinä silloin pölyhiukkanen jos toinenkin.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja metsätähti » 04 Joulu 2009, 23:15

Joo, pölyn voi ajatella lähtevän imurilla, mutta en halua ajatella nukkuvani punkkien kanssa samassa sängyssä. Pienenä luin kirjaa, jonka mukaan joka toisella ihmisellä on silmäripsissä ja kulmakarvoissa pölypunkkeja. Hyi kun vistotti pitkään.
Ylistys armon auringon! Se Herran kansan yllä on, ja virta valoa kantaa. SL 275 :)
Avatar
metsätähti
ahertaja
 
Viestit: 571
Liittynyt: 02 Syys 2009, 17:00
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

ViestiKirjoittaja Emka » 05 Joulu 2009, 00:36

metsätähti kirjoitti:Joo, pölyn voi ajatella lähtevän imurilla, mutta en halua ajatella nukkuvani punkkien kanssa samassa sängyssä. Pienenä luin kirjaa, jonka mukaan joka toisella ihmisellä on silmäripsissä ja kulmakarvoissa pölypunkkeja. Hyi kun vistotti pitkään.


Itsellä sama ongelma, pölypunkkien suhteen. vaikka huusholliin on ostettu mahottoman kallis pölyimuri jonka pitäisi olla astmaatikoille hyvä, kaikkine hepa-suodattimineen ja paksu pölypussi, matot ovat puuvillaa ja patja pölyä keräämätön, sen voi kostealla pyyhkiä.

Koirasta en raski luopua kun testit osoittivat etten ole koiran hilseille ja karvoille allerginen, mutta pölyähän sekin levittää :´(

Tulin juuri Tammelasta sisarpiiristä joka oli erään laitoksen kesähuvilalla Siellä oli takassa tuli, ja se savutti hiukan, ja nyt on nenä tukossa ja pää kipeä, onneksi olin Ventolinea ottanut juuri lähteissä.

Pieni "virkayskä" on jatkuvasti mutta sen kanssa pärjää. Olen nähnyt mikroskoopilla otetun kuvan pölypunkista ja se oli pahan näköinen otus :shock:
Tulisi vain kunnon pakkanen että saisivat pölypunkit vähän kylmää kyytiä, vai tehonneeko sekään niihin?
Avatar
Emka
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1464
Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä

ViestiKirjoittaja metsätähti » 05 Joulu 2009, 00:53

Mie en muuten ikinä ole tajunnut, että miksi ne ohjeiden mukaan kuolevat vasta 60-asteisessa pesussa. Luulis niiden hukkuvan puolessatoista tunnissa, vaikka vesi olis viileämpääkin. :shock:
Ylistys armon auringon! Se Herran kansan yllä on, ja virta valoa kantaa. SL 275 :)
Avatar
metsätähti
ahertaja
 
Viestit: 571
Liittynyt: 02 Syys 2009, 17:00
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

ViestiKirjoittaja Emka » 05 Joulu 2009, 01:07

Sitkeähenkisiä otuksia, ja jos pölypunkit oliskin ainoo riesa, mutta kun joku punkkilaji on sellainen joka viihtyy kirjoissa?? Vai mikä se nimeltään? Varsinkin vanhojen kirjojen sivujen välissä ne viihtyvät :shock:
Avatar
Emka
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1464
Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä

ViestiKirjoittaja nuusku » 05 Joulu 2009, 01:16

Entäs sitten vihannespunkit. Ovat tuhonneet minulta jo kaksi murattia noin vuoden aikana, ja orvokkeihinkin yrittivät voimalla.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Saunanaama » 05 Joulu 2009, 01:18

Emka, se kyseinen otus on kirjaskorpioni. Se ei ole punkki, vaan hämähäkkieläin, jollainen tosin on tietääkseni varsinainen punkkikin, mutta ne kuuluvat saman lahkon eri alalajeihin.

Kirjaskorpioni on tiettävästi täysin harmiton kaveri, joten anna sen rauhassa lukea kirjojasi.
Saunanaama
puuhakas
 
Viestit: 225
Liittynyt: 11 Huhti 2007, 14:29
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Rontsa » 05 Joulu 2009, 22:27

Ilmeisesti on kuitenkin niin, että pölyPUNKKIEN pelkääminen tai ylipäänsä niiden ajattelu tai tuhoamisen yritys, on nykyään täysin tarpeetonta. Kyseisiä punkkeja kun ei nykyaikaisissa olosuhteissa näytä enää esiintyvän. Tämä ei toki poista PÖLYN aiheuttamia haittoja astmaa sairastaville. Eikä vähennä huolellisen siivouksen tärkeyttä.

Mutta tekee tarpeettomaksi mattojen pakastamisen ja tekstiilien pesun turhan lämpimällä vedellä.
Rontsa
vakiintunut
 
Viestit: 116
Liittynyt: 08 Touko 2007, 22:53

ViestiKirjoittaja metsätähti » 05 Joulu 2009, 22:36

Todella hartaasti toivon sen olevan niin. Sitä pölypunkkijuttua vain on riittänyt vielä viime vuosinakin niin paljon, että olen vähän skeptinen tuon ilouutisen suhteen... Toisaalta Itämies taitaa kyllä olla alansa guru. Mutta viestisi kiteytti erinomaisesti tämänhetkisen tilanteen. :cool:
Ylistys armon auringon! Se Herran kansan yllä on, ja virta valoa kantaa. SL 275 :)
Avatar
metsätähti
ahertaja
 
Viestit: 571
Liittynyt: 02 Syys 2009, 17:00
Paikkakunta: Pohjois-Suomi


Paluu Arjen askareissa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron