Perinteisiä lauluja

Keskustelua lauluista, runoista, kirjoista, sekä kuvia ja kuvakeskusteluja

Perinteisiä lauluja

ViestiKirjoittaja nuusku » 08 Elo 2008, 22:55

Eräs asia, jonka olen lyhyehkön kokemukseni perusteella huomannut, että uskovaisille ruukaavat monesti olla rakkaita ns. perinteiset suomalaiset laulut, erinäiset traditionaaliset kansansävelmät ja sen sellaiset.

Itse jopa koin tulleeni hengellisestikin puhutelluksi sekä ennen että jälkeen parannuksen näiden laulumieltymystenne takia. Tuli sellainen olo, että tämä on ajallisestikin sellaista, mitä tunnen olleeni vailla. Siis vielä tällä vuosituhannella on ihmisten joukko, jotka arvostavat ja laulavat perinteisiä sävelmiä, joita suomalaiset ovat vuosikymmenet laulaneet, mutta joiden muiston säilyttäminen on jäänyt lähinnä vanhusten ja erityisen musiikkiharrastajien harteille. Mutta on kuin onkin vielä yhteisö, joka aivan aidosti on yhä kallellaan tällaisten mieltymysten puoleen. Niitä laulavat niin nuoret kuin vanhatkin, ja paljon laulavatkin. Kun maailma laulaa erilaista levotonta laulua, niin elävässä kristillisyydessä lauletaan niitä lauluja, joita ennen on isänmaassamme laulettu. Niitä, joita koulussa opin lapsena, koulussa ja kotona. Ne laulut eivät olleetkaan kadonneet minnekään, vaan ne löytyivät uudelleen, tosin tavalla jota en voinut ennakoida.

Mutta esipuheen jälkeen, millaisia suosikkilauluja teillä on, jos nyt ei puhuta Siionin lauluista, virsistä eikä ns. klassisesta, vaan tällaisista traditionaalisista sävelmistä? Onko elämässänne ollut joitain keskeisiä kappaleita, tai vaikkei olisikaan, osaatteko mainita joitain suosikkejanne?

Itse kuuntelen parhaillaan laulua Roineen rannalla, jonka taannoin sain käyttööni. Pidän siitä hurjasti.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Pottu » 08 Elo 2008, 23:39

Niitä hienoja lauluja on niin paljon, etten tiedä muistanko ees kaikkia. Jämsän opiston cd:illä on kansanlaulujakin hienosti laulettuna. Kouluajoilta muistuu kans mieleen joitaki. No, tässä joitaki mun lemppareita :

On maista kaikista sittenkin, Kun pimenevät illat, Pimpula, pampula paimenpoika, Taivas on sininen ja valkoinen, Revontulet (vai mikä se on, oka alkaa että Ne leimuaa, ne loimuaa), Orvokkini tummasilmä, Nyt tuulet nuo viestin jo toivat.

onhan noita vaikka millä mitalla. ei jaksa enempää luetella...
...peruna on ruoka ihan oikea
Avatar
Pottu
tosi pirteä
 
Viestit: 347
Liittynyt: 25 Helmi 2005, 20:51

ViestiKirjoittaja oxy » 08 Elo 2008, 23:42

Oskar Merikannon kesäilta,Miss soutaen tuulessa
oxy
perehtynyt
 
Viestit: 66
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 18:23

ViestiKirjoittaja Taavetti » 09 Elo 2008, 03:04

Omalla huojuvalla äänelläni uskalsin ennen metsässä kulkiessa laulaa esimerkiksi: On maista kaikista sittenkin, jonka sanat osasin ulkoa alusta loppuun. Inarinjärvi on ollut yksi suosikeistani, koulussa opin sen ensimmäisen säkeistön saameksi, osaan sanat vieläkin, en vain tiedä, ovatko ne Inarin- vai muulla saamen kielellä, mutta minulle sillä ei ole väliä.
Saman opettajan koulussa pääsin elämäni ainoan kerran laulukuoroon, kun muiden luokkamme heikkojen laulajien kanssa mörisimme taustalla toistaen: Hei hei tukkii poojat, hei hei tukkii poojat, paremman lauluäänen omaavien laulaessa heleillä äänillään: Tukkipoika se lautallansa, se on isoo herra...

Voi miten lukuisia niitä hienoja vanhoja lauluja onkaan, en mitenkään jaksa niitä kaikkia tähän muistella, kirjoitin vain pienen otoksen niistä kymmenistä, kenties sadoista elämäni varrella tuntemistani ja rakastamistani lauluista. On ollut ilo huomata, että niitä on alettu julkaista ääniteinä sekä SRK:n lauluryhmien, että opistojemme kuorojen laulamina, ja että ne äänitteet ovat löytäneet tiensä radionkin ohjelmistoon. Esimerkiksi nyt alkaneena lauantaina niistä muutamia voi kenties kuulla Radio Ylen 1 verkossa, kun kello10 alkaa lasten toivekonsertti. Samoin saattaa kuulla silloin tällöin lauantai- iltaisin varttuneempien toivekonsertissa niitä vanhoja kauniita lauluja, joskus jopa uskon sisarten ja -veljien toivomina. Olen minäkin joskus yrittänyt esittää toivomuksiani, mutta läpi pääsy on vaikeaa ja vain kerran muistan toiveeni toteutetuksi.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Emka » 09 Elo 2008, 12:37

Anni-tanni lastenlaulut Kantelemusiikki.
Avatar
Emka
Aurinkotuuli
 
Viestit: 1464
Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä


Paluu Kansio



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron