Valoilmiö

Keskustelua lauluista, runoista, kirjoista, sekä kuvia ja kuvakeskusteluja

Valoilmiö

ViestiKirjoittaja nuusku » 03 Tammi 2009, 00:40

Mikäli palstaa sopii käyttää myös luonnontieteellisenä apuvälineenä, ajattelin lisätä pari kuvaa parhaillaan ulkona kohtaamastani valoilmiöstä, jollaista en ole aiemmin elämässäni havainnut. Thumpnailia klikkaamalla suuremmaksi.

Kuva Kuva

Ajattelin, että kun palstalla on porukkaa pohjoisemmasta, niin onko teillä tietoja, voiko kyseessä olla revontulia? (En ole itse koskaan nähnyt revontulia, joten en tiedä, ovatko ne tuollaisia)

Kyseessä siis pystysuoria erivärisiä valopylväitä, jotka ovat paikoillaan liikkumatta. Valopylväiden kirkkaus on melko stabiili, ne siis ovat - yhä tätä kirjoittaessani - samoilla paikoillaan kuvissa näkyvällä kirkkaudella, ja himmentymisen sijasta niiden määrä ehkä jopa hieman on lisääntymässä.

Ensin epäilin valonheitintä, mutta kun "pystypalkkeja" on lähes kaikissa ilmansuunnissa kymmenittäin, niin tuskinpa ovat yhden päivän aikana ehtineet valonheittimiä pykätä ympäri kaupunkia..
Viimeksi muokannut nuusku päivämäärä 03 Tammi 2009, 01:21, muokattu yhteensä 1 kerran
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Jani_S » 03 Tammi 2009, 01:12

Valot tulevat alhaalta päin ja ovat erilaisten lamppujen aikaansaamia. Ilmeisesti sää on ollut yksinkertaisesti sellainen, että heijastumia on syntynyt joka puolella, missä on ollut vähänkin voimakkaampi valonlähde. Ilmiö on harvinainen.
Jani_S
 

...

ViestiKirjoittaja mutsi » 03 Tammi 2009, 01:25

Mulla on sellainen havainto,että kun talvella ilma pakkasella lauhtuu, "nousevat" valot ylös. Esimerkiksi vastaantulevien autojen valot heijastavat pystysuoran pylvään kohtisuoraan ylös. Kaupungissa sitä on vaikeampi havaita.

Tästä ilmiöstä olemme jo vuosikymmeniä ennustaneet pakkasen lauhtumisen.
Avatar
mutsi
Valvoja
 
Viestit: 303
Liittynyt: 23 Huhti 2005, 22:38
Paikkakunta: Hailuoto

ViestiKirjoittaja nuusku » 03 Tammi 2009, 01:30

Jani_S kirjoitti:Valot tulevat alhaalta päin ja ovat erilaisten lamppujen aikaansaamia. Ilmeisesti sää on ollut yksinkertaisesti sellainen, että heijastumia on syntynyt joka puolella, missä on ollut vähänkin voimakkaampi valonlähde.

Voi, sellaisiako ne vain ovatkin. :( Minä kun jo luulin näkeväni elämäni ensi kertaa revontulia.

... Mutta voi kuinka mahtavaa se olisikaan joskus päästä jonnekin peräpohjolaan näkemään ihan oikeita revontulia. Ajatella: jokin pieni, sähköistämätön korpimökki, jossa olisi takka ja riittävästi polttopuita, ja jonka kuistilla taljan alla istuen voisi katsella kauempana jäisen järven päällä lepattavia tulia. Saa nähdä, tuleeko ajatus koskaan todentumaan.

Ilmiö on harvinainen.

Lohdullista, että ilmiö kuitenkin on harvinainen! :)
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Jani_S » 03 Tammi 2009, 01:35

nuusku kirjoitti:
Jani_S kirjoitti:Ilmiö on harvinainen.

Lohdullista, että ilmiö kuitenkin on harvinainen! :)

Mitäs se nuusku oikein viisastelee ja minun sanojani kertaa? :) Rangaistukseksi tein pari moderointia kommentissasi. :D
Jani_S
 

Re: ...

ViestiKirjoittaja nuusku » 03 Tammi 2009, 01:49

mutsi kirjoitti:Mulla on sellainen havainto,että kun talvella ilma pakkasella lauhtuu, "nousevat" valot ylös. Esimerkiksi vastaantulevien autojen valot heijastavat pystysuoran pylvään kohtisuoraan ylös. Kaupungissa sitä on vaikeampi havaita.

Tästä ilmiöstä olemme jo vuosikymmeniä ennustaneet pakkasen lauhtumisen.


Mutsi on näemmä taas kerran oikeassa! En meinannut ensin uskoa, sillä yöksi on luvattu lauhtumisen sijasta kiristyvää pakkasta (jopa 5-8 astetta kireämpää kuin nyt illalla vielä oli) , mutta tarkastin Ilmatieteen laitoksesta tilanteen, ja todellakin juuri ilmiön havaitsemisajankohtana (klo 23 jälkeen, kestäen n. klo 00 asti, jolloin ilmiö lakkasi olemasta) on säässä tapahtunut poikkeuksellinen lauhtuminen:

Kuva

Nyt herää toinen kysymys, että yöksi on kuitenkin edelleen luvattu ko. Ilmatieteen laitoksen sivuilla -18 astetta, eli pakkasen kuuluisi kiristyä, eikä noin voimakkaasti lauhtua. Mikähän siis mahtaa olla syynä siihen, että sää lämpenee yllättäen viitisen astetta keskellä yötä niin, että koko ajan on silti tähtitaivas, eikä myöskään pilvisyyden määrä ole lisääntynyt.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Taavetti » 03 Tammi 2009, 05:06

Ilmassa aina oleva, mutta silmille näkymätön vesihöyry tiivistyy pieniksi, näkymättömiksi pisaroiksi tai jääkiteiksi. Kiteet ovat niin pieniä, että leijuvat ilmassa putoamatta maahan. Niiden määrä on niin vähäinen, että valo näkyy niiden ohi päästäen tähdet ja muut taivaan kappaleet näkymään ohitseen. Kuitenkin ne muodostavat suotuisan alustan, josta osa eri lähteistä tulevasta valosta heijastuu silmiemme kalvoille.
Maan pinnalta heijastuva valo näkyy pystypylväinä, kuten nuusku kertoi. Kuun ympärille muodostuu kehä tai useita sisäkkäisiä kehiä. Saattaa näkyä joskus sivukuita tai sivuaurinkoja. Vanha kansa on puhunut siitä nimellä auringon sappi, tieteilijät halo ilmiöstä. Suunnilleen samasta, mutta olosuhteiden mukaan vaihtelevasta ilmiöstä näissä kaikissa on kyse. Koska ilma virtaa eri tavoin eri aikoina, kiteet muodostavat erilaisia tihentymiä eri paikkoihin, koko ilmiön näkymä vaihtelee eri kerroilla. Joskus autoa ajaessani olen nähnyt auton valokiilan koko matkallaan, eikä vain heijastumana kiinteistä kohteista. Valo heijastuu silloin niistä pienen pienistä kiteistä tai pisaroista. Jos pisaroita olisi enemmän, näkisimme sen sumuna.

Viimeiseen nuuskun kysymykseen oletuksena, että lämmin ilma on luultavasti virrannut jostakin läheltä, järven tai muun lämpimämmän kohteen päältä. Saattaisi toki olla mahdollista, että ylhäältä on laskeutunut lämpimämpi . ilmamassan kerros maan pinnalle, vaikka lämmin ilma nousee tavallisesti ylös, joku voimakkaampi virtaus voi muuttaa suunnan.

Nyt ihmettelen kursorin katoamista näytöltäni. Kirjoittaa aivan oikein, mutta paikan tietää vasta sitten, kun merkki ilmestyy näytölle.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Aromi » 03 Tammi 2009, 12:09

Nuuskulle:
Joitakin vuosia sitten, en muista tarkkaa ajankohtaa, saatiin Etelä-Suomessa ihmetellä komeita revontulia. Meidän leveyspiirillä, alle 100 km Helsingistä, ne näkyivät koko taivaan leveydellä. Väri oli aika vaalea, punertavia sävyjä ei meillä ainakaan nähty. Mutta hieno ilmiö.
Aromi
vakiintunut
 
Viestit: 117
Liittynyt: 25 Maalis 2008, 20:03
Paikkakunta: pohjoinen maa

ViestiKirjoittaja Taavetti » 03 Tammi 2009, 12:25

Googlen kuvahaku tuotti useita valaisevia näköaloja revontuliin. Video kertoisi sata kertaa enemmän kuin pysähtynyt kuva. Jos löydät kuvista videoita, kannattaa katsoa.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Munkki » 16 Helmi 2009, 22:44

Vai Googlesta net etelän ihmiset joutuu revontulia kattomaan.
Meillä päin talvisaikaan iltakahvetkin keitetään revontulilla.
Munkki
 

ViestiKirjoittaja Pottu » 17 Helmi 2009, 00:19

Oon minäki näny revontulia etelässä. Kaupungin valojen seasta niitä taitaa olla kuitenkin vaikeempi huomata. nuuskun pitäs muuttaa maalle.
...peruna on ruoka ihan oikea
Avatar
Pottu
tosi pirteä
 
Viestit: 347
Liittynyt: 25 Helmi 2005, 20:51

ViestiKirjoittaja Petsor » 17 Helmi 2009, 00:19

Muistaakseni tuota valoilmiötä sanotaan HALO ilmiöksi, korjatkaa jos olen vaarassa. Nyt täällä oulussa tänään ollaan asusteltu pikku pakkasissa, kun pakkanen on vaihdellut koko ajan -22 - -15 väliä, on ilmassa ollut jääkiteitä ja kovaa sumua, joten ilmiöitä on näkynyt ympäri kaupunkia. Nyt on pakkasta jotain -26 astetta, ja luulenpa että tulee yöllä talven pakkasennätys, yli -30. Oli aamulla pyörä kumman kankea ajaa. Vaan ei ole moneen vuoteen kivunnut -40 asteeseen täällä, kuin 10 v sitten. Oho, kauas harhautui aiheesti mutta sallittaneen.
"Alussa oli sana, ja sana oli Jumalan tykönä, ja Jumala oli se sana" (Joh. 1:1)
Petsor
perehtynyt
 
Viestit: 80
Liittynyt: 26 Syys 2005, 17:32
Paikkakunta: Oulu


Paluu Kansio



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron