Iloja metsänelämästä

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo

Iloja metsänelämästä

ViestiKirjoittaja nuusku » 20 Helmi 2009, 17:34

Palstamme lintutieteilijäin ryhmä varmaan hymähtelee tälle tiedolle, mutta näin tällä viikolla elämäni ensimmäistä kertaa palokärjen.

En tosin ole havainnut sen punaista merkkiväriä, mutta ainakin uskoisin, että se olisi palokärki, koska googlen kuvahaulla ei löydy tietoja muista isoista mustista tikoista, joita Suomessa eläisi.

Se on käynyt useampana päivinä ruokailemassa kerrostaloalueemme välittömässä läheisyydessä, jossa on alle hehtaarin kokoinen pieni metsäinen kallio, josta löytyy mm. runsaasti vanhoja kuusipuita.

Tein ensimmäisen havainnon keskiviikkona, kun ulkoillessani kuulin puusta putoilevan jotain. Arvelin että kyseessä on orava, mutta kun menin lähemmäs, huomasin ison kasan kuorta yhden kuusen alla, ja samalla kuulin nakuttelua jostain ylempää. Kääntäissäni katseeni ylemmäs, huomasin, että suuri musta tikka nakuttelee kovaa vauhtia kuorta irti kuusesta. Se oli kalunnut jo kuusen alaosan lähes kuorettomaksi ja nyt nakutteli ehkä noin neljän metrin korkeudessa.

Maallikkona en tietänyt, mistä linnusta on kysymys, mutta kun pääsin kotiin, tutustuin Suomen tikkoihin, ja ainoana mustana tikkana ilmoitettiin palokärki. En huomannut että sen päässä olisi punaista merkkiä, mutta luullakseni valonvaihtelut ovat voineet merkin silmistäni peittää. Muistin linnun äännelleen sitä katsoessani, kun se oli välistä lennähtänyt naapuripuuhun ja taas palannut takaisin, se päästi laskeutumisen jälkeen äänen, joka vastasi Wikipedian tietoihin siitä että palokärjen laskeutumisääni on "kliie".

Kahden päivän kuluttua, siis tänään, menin uudelleen katsomaan samoihin kellonaikoihin lintua ja kuusipuuta, siellä se taas oli nakuttamassa. Ilmeisesti oli ollut eilenkin, koska se oli irtinakuttenut puunkuoresta jo merkittävän osan. En tiedä loppuiko ruoka-aikansa koska noin kymmenen minuutin kuluttua siitä kun olin paikalle tullut tarkkailemaan, lennähti tikka jonnekin idän suuntaan. Lentäessään päästi äänen, joka taas wikipedian tietojen mukaan vahvisti arviotani siitä että kyseessä olisi palokärki, vaikken punaista päälakea nähnytkään, koska lentoääni kry-kry-kry vastasi virallisia tietoja.

Mielenkiintoisena koin, että tikka on pysyttäytynyt yhden kuusen kaluamisessa, naapurikuuset eivät sitä kiinnosta. Kuusi ei varmastikaan jää eloon vaan kaupungin miehet sen joutuvat lähivuosina pois kaataamaan. Mielenkiintoista oli myös, miten yksi lintu pystyy muutamassa päivässä poistamaan suuresta - varmasti yli 50-vuotisesta - kuusesta melkein kaiken kuoren. Jännää oli myös, kuinka peloton ja suurikokoinen tuo tikka. Sen ruoka-aika vaikuttaa olevan melko vakio, siinä ihmisten lounas- ja päivällisajan välillä, kello kolmen maissa sen taitaa melko varmasti havaita nakuttamassa.
Viimeksi muokannut nuusku päivämäärä 19 Joulu 2009, 14:57, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Taavetti » 20 Helmi 2009, 17:50

Puussa kasvaneet toukat ovat kuoren puusta irrottaneet, lintu on toukkia etsiessään ja syödessään saanut kuoren paloiksi ja paloina putoamaan. Luultavasti joku sienitauti on tuhonnut puun, jolloin se on oiva kasvualusta erilaisten hyönteisten toukille. Mahdollisesti jotkin toukkalajit ovat tunkeutuneet puun runkoainekseenkin, jos niin on tapahtunut, alkaa tikka kuoren loputtua nakuttamaan reikiä puun runkoon.
Ihanne palokärjelle olisi, jos se löytäisi siitä hevosmuurahaisten pesän. Siinä sille riittäisi syömistä pitkäksi ajaksi. Jos puun kaatumisalueella ei ole liikennettä, voisi kaupunki säästääkin puuta muutamia vuosia, siinä olisi kasvualustaa monille uhanalaisille eliöille.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja nuusku » 20 Helmi 2009, 17:55

Taavetin arvio on varmasti taas oikia, sillä osassa juuri em. puun oksia havut ovat hieman kellastuneet, kun naapurikuusten havut ovat vihreitä. Ilmeisesti siis nimenomaan siinä puussa pesii joitain herkullisia eliöitä.

Puu sijaitsee ikävästi leikkikentän ja kävelypolun välittömässä läheisyydessä, joten on syytä peljätä sitä, että kaupungin puunhoito-osasto operoi kuusen aikanaan pois sijoiltaan.
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja Taavetti » 20 Helmi 2009, 22:46

Toivottavasti malttavat jättää kaadettuna makaamaan kulkijoiden istumista ja ötököiden ja tikkojen ruokailua varten. Saattaisit nuusku saada asiantuntevaa opastustakin, jos tietäisin millä seudulla puu majailee, niin voisin kertoa sienipolun hyönteis ja lintuexperteille. Ehkä sieniexpettti eppokin saattaisi siitä kiinnostua.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Jemima-Ankka » 21 Helmi 2009, 00:47

Aijjaijai Nuusku; eikös se palokärjen näkeminen tarkoittanutkin romantiikan tuulahdusten tuloa näkijän elämään....? Hmmm, onnea nyt vaan kovasti, toivotaan että ennustus toteutuu!!!

:D
Jemima-Ankka
 

ViestiKirjoittaja Jemima-Ankka » 21 Helmi 2009, 00:56

Ja Taavi on nähnyt toukkia? Hmmm, mitäs ne mahtoikaan tarkoittaa...ei kai vaan...joo-o kyllä; oisko lastenlapsia tulollaan...?
Jemima-Ankka
 

ViestiKirjoittaja Taavetti » 21 Helmi 2009, 05:58

Jemima-Ankka kirjoitti:Ja Taavi on nähnyt toukkia? Hmmm, mitäs ne mahtoikaan tarkoittaa...ei kai vaan...joo-o kyllä; oisko lastenlapsia tulollaan...?

Tiettävästi ei tällä hetkellä, pari viikkoa sitten kastettiin nuorin, enkä ole uusista tulokkaista ainakaan vielä kuullut.

Toisekseen en minä niitä toukkia nyt ole nähnyt, vaan nuusku monen sadan kilometrin päässä täältä.

Kolmanneksi täällä sanoivat ennen palokärjen, sen mustan linnun, ilmaantumisen pihapiiriin ennustavan kuolemaa. Täällä on kuitenkin synnytty ja kuoltu aivan eri tahtiin palokärkien kanssa, eli sekä syntymät että kuolemat ovat läsnä vuodenajoista riippumatta. Linnut sen sijaan hakeutuvat talvisin ruokapaikoille ja keväisin pesilleen. Pesinnän jälkeen saattaa nuoria lintuja nähdä yllättävissä paikoissa.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä


Paluu Ilon hetkiä



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa