Sabbatin ricox sallitaan läpi vuoden

Kirjoista ja lehdistä huomattua tekstiä.
Lainauksia ja Laulujen sanoja.

Sabbatin ricox sallitaan läpi vuoden

ViestiKirjoittaja hepa » 16 Marras 2009, 11:19

Kalevasta poimittua:

"Rihcama-cammiot, eli muut puodit, ei pidä Sunnundaina ja Juhlapäiwinä awattaman, myymisen tähden." Näin määräsi Ruotsin valtakunnan vuoden 1734 laki. Lainsäätäjä tuomitsi niin sanotun Pahantegon Caaren 3. luvussa sunnuntaityön tiukasti luokittamalla teon "kirouxiin ja Sabbatin ricoxeen".

"Se cuin teke jongun ricoxen Sunnundaina eli Juhlapäiwinä, kellon neljän lyömän wälillä aamulla, ja yhdexän lyömän ehtolla; tehkön sackoa kymmenen talaria Sabbatin ricoxesta, ja teostans erittäin", tuolloinen lainkaari kirjaa rajoitukset ja rangaistukset rikoksentekijöille.

http://www.kaleva.fi/uutiset/Talous/Sabbatin-ricox-sallitaan-lapi-vuoden/824639
Avatar
hepa
tähtiahkera
 
Viestit: 877
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Paikkakunta: Oulunseutu

ViestiKirjoittaja hepa » 16 Marras 2009, 11:22

Olen kuullut että "ennen vanhaan" jossakin oli tapana että pyhän vietto alkoi lauantaina klo 18.00, eikä töitä klo 18 (ehtookellojen soiton) jälkeen tehty.
Avatar
hepa
tähtiahkera
 
Viestit: 877
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Paikkakunta: Oulunseutu

ViestiKirjoittaja Rebekka » 16 Marras 2009, 13:13

Juuri noin kuin Hepa kertoi, minun syntymapitajassani Karjalassa oli tapana lahes yleisesti tehda lapsuudessani. Israelissa Sapatti on todella lepopaiva, jolloin ei juutalaiset mitaan muuta tee kuin aivan valttamatonta. Uskonnollisilla asutusalueilla ei edes autot kulje. Alkuaikoina taalla nautin suunnattomasti Sapatin rauhasta kaupungilla liikkuessani. Joistakin kirkoista kajahtelee yha taalla lauantaikellojen soitto klo 18.
Rebekka
pirteä
 
Viestit: 290
Liittynyt: 15 Maalis 2009, 23:21

ViestiKirjoittaja Taavetti » 16 Marras 2009, 15:07

hepa kirjoitti:Olen kuullut että "ennen vanhaan" jossakin oli tapana että pyhän vietto alkoi lauantaina klo 18.00, eikä töitä klo 18 (ehtookellojen soiton) jälkeen tehty.

Tieto on aivan oikea ja sen peruste on tuhansia vuosia vanhassa ajanlaskutavassa, jonka mukaan vuorokausi vaihtui meidän aikaamme sovittaen ilta kuudelta, eli kello 18.00. Aivan tarkkaa ei ajan määrittely ollut kellottomana aikana, mutta siitä syystä soitettiin ehtookelloja lauantain iltana pyhän alkamisen merkiksi. Tiedämme varsin hyvin, että ehtookelloja soitetaan vieläkin samaan aikaan.
Monelle aika on niin tärkeä, että kun Radio Ylen 1. suunnitteli kellon ajan vaihtoa, että se sopisi paremmin muuhun ohjelmatarjontaan, siitä nousu kuuntelijoiden vastalauseiden ryöppy, ja radio joutui muuttamaan suunnitelmiaan.

Muuten Jeesuksen ajan laskussa ei tunnettu tunteja, vaan illan vuorokauden vaihtumisen jälkeen alkoivat vartiot, jotka jatkuivat, kunnes aamu 6 alkoi päivä, jonka aikaa laskettiin hetkinä. Pituudeltaan niin vartiot kuin hetketkin vastasivat suunnilleen meidän tuntejamme.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja hepa » 16 Marras 2009, 17:03

Niin, pitäisikö pyhänvietto sitten aloittaa lauantaina klo 18.00.
Vai pitäisikö pyhä olla lauantaina, niinkuin juutalaisilla.
(en kyseenalaista sunnuntaipyhänviettoa, vaan muuten)

Mitähän mieltä Luther oli lauantai/sunnuntai sapatista
Miksikähän päivä on muutettu?
Lisäys:
Tuli mieleeni vielä sellainen äynväläys, että jos pyhäpäivä olisi koko maapallolla yhtäaikaa, eli karkeasti sanottuna lauantai toisellapuolen ja sunnuntai toisellapuolen maapalloa. Silloin kumpikin päivä olisi oikein. Pitää vain huomioida aikavyöhykkeet.
Avatar
hepa
tähtiahkera
 
Viestit: 877
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Paikkakunta: Oulunseutu


Paluu Leikekansio



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron