Miten < 1700 lukua eläneet voivat päästä taivaaseen?

Kirjoituksia etsikkoaikamme aamunkoiton uskovaisilta 1800-luvulta 1940-luvun vuosikymmeniin

Miten < 1700 lukua eläneet voivat päästä taivaaseen?

ViestiKirjoittaja anne » 19 Joulu 2006, 06:47

WEHA sanoit että vain v-l:set joilla on ainoa raamatun mukainen oikea usko ja ovat uskomassa voivat pelastua. Mitään pelastusta ei ole muualla jotka uskoo eri tavalla. Tämän muista muualtakin kuulleeni Miten ennen Lastadiusta syntyneet voivat pelastua? Miten ne jotka eivät ole asuneet Lapissa (missä v-l:syys syntyi?)? Miten ne jotka ei ole koskaan kuulleet v-l:stä?
anne
perehtynyt
 
Viestit: 78
Liittynyt: 27 Syys 2005, 19:46

jeps

ViestiKirjoittaja anne » 19 Joulu 2006, 06:55

anteeksi tuo kysymys. se vain mietityttää kuin luen palstaasi :).
anne
perehtynyt
 
Viestit: 78
Liittynyt: 27 Syys 2005, 19:46

ViestiKirjoittaja lukkari » 19 Joulu 2006, 11:09

Roomalaiskirjeestä.

17 Sillä siinä se vanhurskaus, joka Jumalan edessä kelpaa, ilmoitetaan uskosta uskoon, niinkuin kirjoitettu on: vanhurskaan pitää elämän uskosta.

Lapin Marian (Maria Clementdotter ?)kautta Lestadius sain kuulla Evankeliumin, ja sai sen uskolla omistaa. Tämä Maria kuului sellaiseen liikkeeseen, jota kutsuttiin lukijaisiksi. Löydät varmaan netistä paljon tietoa, jos laitat hakuun esim. Lestadius jne.
lukkari
Valvoja
 
Viestit: 553
Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52

ViestiKirjoittaja Taavetti » 19 Joulu 2006, 11:16

Vastaan lyhyesti kiireen keskellä, myöhemmin lisää, jos on tarpeen. Kaikkina aikoina, Aadamista alkaen on Jumalalla olut seurakunta oikein uskovia, jonka seurakunnan keskeltä Hän on anteeksiantamuksen sanomaa julistuttanut. Kun kaikkivaltias Jumala näkee jossakin olevan etsivää ja vastaanottavaa mieltä, on Jumalalla keinonsa viedä uskovia sen pelastusta kaipaavan luokse.

Tämä seurakunta on ulkopuolisten nimittämänä kutsuttu milloin milläkin nimellä. Ennen Laestadiusta se oli lukijaiset, joihin LLL evankeliumin sanoman kuultavaksi kertonut Milla Klementsdotter (ns Lapin Maria) kuului, samoin tälle Millalle evankeliumin julistanut pastori Brandell.

Ennen lukijaisia oli eri vaiheissa eri nimityksiä, joita en nyt käy muistelemaan. Pitää mennä hetkeksi päivän työhönkin.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja Taavetti » 19 Joulu 2006, 11:22

Selvityksenä lukkarin vastauksessa olevaan Lapin Marian nimeen, että Milla on hellittelymuoto, alkuaan Mariasta käytetty, vähitellen omaksi nimeksi erkaantunut. Aina ei tiedä vanhoista muisteluksista, eikä kirjallisistakaan teksteistä, kumpi oli todellinen nimi.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

kiitos

ViestiKirjoittaja anne » 19 Joulu 2006, 18:03

kiitos vastauksesta
anne
perehtynyt
 
Viestit: 78
Liittynyt: 27 Syys 2005, 19:46

ViestiKirjoittaja Hynde » 19 Joulu 2006, 18:13

Brandell oli pappina tässä isossa kirkossa ja väkeä tuli kaukaakin.

http://www.svenskakyrkan.se/noratarnsjo ... /kyrka.jpg
Avatar
Hynde
Ylläpitäjä
 
Viestit: 283
Liittynyt: 23 Helmi 2005, 16:20
Paikkakunta: Helsinki-Vantaa ja Espoo

ViestiKirjoittaja Weha » 19 Joulu 2006, 18:17

Kiitos anne kun olet asiallinen. En ole huomannut aihetta. Veljet ovatkin hyvin vastanneet, kun tuntevat paremmin VL-historiaa. Lainaan tässä Seppo Lohen kirjasta otetun pätkän.

Seppo Lohen kirjan; Sydämmen kristillisyys.

Kirjassa käsitellään monipuolisesti lukuisia eri tutkijoita lainaten tätä tapahtumaa. Lestadius itse käyttää tapahtumasta eri nimityksiä, kuten "armonmurros" jne. Selvääkin selvemmin kirjassa tulee esille se, miten LLL:n lapin Marian kanssa käymänsä keskustelun aikana LLL koki heräämisen ja hänet siirrettiin lain alta uskomisen iloon.


Lapin Maria julisti synninpäästön Laestadiukselle... kukahan mahtoi tehdä sen Lapin Marialle?

Pastori Per (Pekka) Brandell, tämä Milla Klementsdottir oli ollut kauan etsivällä mielellä ja löytänyt Jumalan valtakunnan keskusteluissa pastori Brandellin kanssa. Eikä tämä passtorikaan ollut ensinmmäinen uskovainen, hän kuului ns lukijaisliikkeeseen, joten kulttuurimme on paljon vanhempaa, kuin vain Laestadiuksen ajasta alkanutta. Laestadiuksen suvussakin oli monia lukijoiksi kutsuttuja, joten siltäkin osin voinee puhua kulttuurin kulkeutumisesta. Elävä usko on kuitenkin se tärkein, kulttuuri on vain ulkoista kuorrutusta.

LLL oli yksi tyämies Herran viinimäessä, tehnyt oman vartio- ja työvuoronsa ja päässyt aikanaan lepoon
Weha
 

ViestiKirjoittaja Weha » 19 Joulu 2006, 18:25

Anne: ...Miten ne jotka ei ole koskaan kuulleet v-l:stä?

V: Onhan tätä samaa uskoa ollut aina, esim. venäjällä, vaikka nimi olikin eri. Siis eihän usko ihmisten antamasta nimestä tuu oikeaksi, vaan ketkä ikinä jakavat samanlaisen uskon. Raamatussa ihmiset puhuvat Paavalin tiestä, Nasaretilaisena lahkona. Ei ollut muita teitä, kuin miten Paavali ja apostolit uskoivat ja opettivat.
Weha
 

ViestiKirjoittaja O.M » 20 Joulu 2006, 11:42

Maailman uskovaisille antamia nimityksiä eri aikakausina ovat ilmeisesti suunnilleen aikajärjestyksessä mm. juutalaiset, kristitityt, valdolaiset, husilaiset, luterilaiset, pietistit, herrnhutilaiset, wiklundilaiset, lukijaiset, lestadiolaiset ja vanhoillislestadiolaiset. On huomattavaa, että mikään nimityksistä ei ole maailman käyttämässä kielessä kuvannut elävää uskoa ikuisesti eikä välttämättä kattanut kaikkea elävää uskoa aikuistenkaan keskuudessa. Opillisesti pidämme kiinni siitä, ettei Pyhä Henki opeta usealla tavalla.
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

ViestiKirjoittaja lukkari » 20 Joulu 2006, 13:39

O.M kirjoitti:On huomattavaa, että mikään nimityksistä ei ole maailman käyttämässä kielessä kuvannut elävää uskoa ikuisesti eikä välttämättä kattanut kaikkea elävää uskoa aikuistenkaan keskuudessa.


jotain lisäystä tuohon O.M ajatukseen.

Jumalan valtakunta on aina ollut kätketty tältä maailmalta erilaisten nimien taakse. Se on näkynyt kaikkina aikoina halpana tälle maailmalle. Se on peltoon kätkettyn aarteen kaltainen. Jumalan lasten sydämissä se on kätkettynä.
lukkari
Valvoja
 
Viestit: 553
Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52

ViestiKirjoittaja nuusku » 20 Joulu 2006, 23:57

Minusta vielä tuntuu, että vaikka kyettäisiin yksityiskohtaisesti dokumentoimaan elävän uskon siirtymisvaiheet uskosta uskoon Israelista tänne pohjan perille, niin ei se "vakuuttaisi" ihmisiä yhtään sen enempää, vaan salaisuus aukeaa sitten sisältäpäin Pyhän Hengen vaikutuksesta, jos Jumalan armosta nöyrtyy uskomaan evankeliumin. "Tuuli puhaltaa, kussa hän tahtoo, ja sinä kuulet hänen humunsa, ja et tiedä, kusta hän tulee taikka kuhunka hän menee: näin on jokainen, joka Hengestä syntynyt on."
Avatar
nuusku
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2102
Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33

ViestiKirjoittaja O.M » 21 Joulu 2006, 09:14

Omia ja veljien/sisarten ajatuksia vielä täydentäen: kaikkina aikoina näkyvän seurakunnan sisällä on vaikuttanut näkymätön seurakunta. Näkyvä seurakunta koostuu kristityistä ja nimikristityistä, terveistä kaloista ja kuolleista kaloista, nisunjyvistä ja ohdakkeista. On aina huomattava, etteivät varmastikaan kaikki lestadiolaiset olleet elävässä uskossa edes herätyksen alkuaikoina, vaan varmasti oli valeparannuksia ja tuli uskossa haaksirikkoja syntien ja ylitsekäymisten tähden.

Suomi24:llä joku sanoi joskus, että lukijaisuudesta ovat lähteneet kaikki herätysliikkeet, yrittäen varmaan sillä todistella monen karsinan oppiaan. Hän jätti ilmeisen tietoisesti mainitsematta, ettei lukijaisuuskaan ollut suinkaan mikään yhtenäinen joukko, vaan koostui useista suunnista. Laestadius sai parannuksen armon uuslukijaisiin kuuluneelta Lapin Marialta. Lukijaisuutta käsitellään laajasti Seppo Lohen teoksessa Sydämen kristillisyys, josta ainakin osittain on lainattu myös seuraava wikipedian siteeraus:

"1800-luvun alussa Ruotsissa vaikutti viisi lukijaisuuden suuntaa: vanhalukijaisuus, herrnhutilainen lukijaisuus, uuslukijaisuus, ylievankelinen lukijaisuus, sekä roseniolainen uuslukijaisuus.[9] Pääsuuntaa, eli vanhalukijaisuutta pidettiin lainomaisena, sekä uskollisena kirkolle, papeille ja Jumalanpalveluselämälle.[10] Uuslukijaisuutta pidettiin evankelisena. Se jakautui maantieteellisesti Norr- ja Västerbottenin alueella vaikuttaneisiin ryhmiin.[11] Erityisesti Västerbottenissa uuslukijaiset olivat kriittisiä kirkkoa kohtaan, mutta tavallisesti kuitenkin uskollisia sille.[12] Norrbottenissa uuslukijaiset olivat usein separatisteja.[13] Norrlandin lukijaisuus sai nimensä vaikutusalueensa mukaan.[14]

Lars Levi Laestadiuksen äiti kuului vanhalukijaisuuteen, kun taas Laestadius itse löysi elävän uskon uuslukijaisiin kuuluneelta Lapin Marialta Åselessa vuonna 1844."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lukijaisuus

Edelliseen viestiini pari korjausta: 1700-luvun lopun Tornionjokilaakson herätyksen aikaansaaja oli Nils Wiklund, mutta liikettä kutsutaan viklundilaisuudeksi (v).

"Viklundilaisten kokoontumisissa käytettiin ns. avainten valtaa kuten myöhemmin lestadiolaisten piirissä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Viklundilaisuus
O.M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3621
Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00

Pajalasta

ViestiKirjoittaja mutsi » 23 Joulu 2006, 00:44

Kun Lestadius pappisuransa loppupuolella tuli Pajalaan, mainitaan, että "Viklundin ystävät" iloitsivat hänen tulostaan. Tornionjokilaaksossa oli siin tätä herätystä vielä lestadiuksen tullessa.

Emme todellakaan tiedä, millaiset ovat evankeliumin tiet olleet halki maailman historian.

Kun se etiopialainen hovihera sai parannuksen armon ja matkusti iloiten kotiinsa, tuskipa hän malttoi vaieta löytämästään aarteesta. Millähän tavalla ja kuinka laajalle elävä usko mahtoi Egyptin eteläpuolisessa Afrikassa levetä!? Millä nimellä heitä nimitettiin...Olen kuullut maininnan varhaisesta koptilaisesta kirkosta; olikohan sillä elävä siemen?

Mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta ei vastausten tietämisellä meidän sielunautuutemme kannalta ole merkitystä.

Viimeisenä päivänä he kaikki löytyvät.
Avatar
mutsi
Valvoja
 
Viestit: 303
Liittynyt: 23 Huhti 2005, 22:38
Paikkakunta: Hailuoto

ViestiKirjoittaja Taavetti » 10 Helmi 2008, 10:18

Tässä vielä kuva Myren kirkosta, jossa Laestadius piti tarkastuksen ja siihen kuuluvan saarnan, ja jonka vaiheilla Milla Klemensdotter puhutteli Laestadiusta, kirkastaen silloiselle Karesuannon kirkkoherralle sellaisia piirteitä armon järjestyksestä, joita tarkastusta hoitanut pappi ei ollut ennen kuullut.


Kuva

Lisäsin kuvan uudelleen, kun entisen kuvapalvelun päättyessä oli kadonnut.
Viimeksi muokannut Taavetti päivämäärä 16 Maalis 2010, 03:53, muokattu yhteensä 1 kerran
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja teejn » 22 Helmi 2008, 03:36

Jos haluaa löytää empiirisesti verifioitavan "Jumalan valtakunnan leviämiskartan", epäilen, että sellaisen etsintä johtaa ihmisen mahdottomuuden äärelle. Sanotaanhan esimerkiksi Augsburgin tunnustuksessa tähän tapaan, että Pyhä Henki, joka kokoaa seurakunnan, toimii siellä, missä ja milloin Jumala hyväksi niin näkee. Edelleen, jos tästä valtakunnasta haluaa löytää piirteitä historiankirjojen kautta, voi niistä saada kylläkin viitteitä, muttei kuitenkaan selkeää varmuutta asioihin. Yleisimpiä tuntomerkkejä ovat kuitenkin rakkaudenateriat, Jumalan Sanan harjoittaminen ja lukeminen sekä yhteiset, usein syystä tai toisesta vähemmän julkiset kokoontumiset. Näiden tienviittojen valossa voidaan ilman mitään opillista analyysiä päästä suhteellisen pitkälle.

Kuitenkin, näin uskomme, on maan päällä aina ollut pieni pyhien joukko, jossa evankeliumi puhtaasti saarnataan ja sakramentit oikein jaetaan. Hk. epäilykseni on myös, että vaikka joissakin tutkimuksissa viime ja tällä vuosisadalla olisikin joitain viitteitä saatu yhtenevyyksistä tämän joukon ja aiempien, kirkkohistorian tutkimusalueelle kuuluvien yhteisöjen välillä, on nämä yhtäläisyydet katsottu viisaammaksi pimittää, jotta ne pysyisivät linjassa kirkon "virallisen" opin kanssa. Tuo hk. epäilys olisi syytä tummentaa, mutta luulen, ettei sitä tarvitse erityisesti tehostaa. Jumalan valtakunta on joka tapauksessa ollut maiden päällä niin kauan kuin tämä maailma on seissyt Sanan perustuksella. Sen sanoma on ollut siellä, missä ovat eläneet ihmiset, joilla on rauha sydämessään ja Pyhän Hengen antama tehtävä avata ja sulkea, päästää ja sitoa. Se on kokonaisuudessaan Jumalan työ.
Hajamielisyys on elämän suola!
teejn
perehtynyt
 
Viestit: 64
Liittynyt: 18 Helmi 2008, 21:20
Paikkakunta: Jojensuu

ViestiKirjoittaja pikkupoika » 15 Maalis 2010, 23:45

Onkohan olemassa mitään pitkää listaa mistä kautta ja mitä reittiä pitkin tämä usko on tullut lopulta Suomeen. Ja kenen kautta jne.? varmaan mahdotonta selvittää?
pikkupoika
puuhakas
 
Viestit: 209
Liittynyt: 04 Elo 2006, 14:10

ViestiKirjoittaja Taavetti » 18 Joulu 2018, 14:59

pikkupoika kirjoitti:Onkohan olemassa mitään pitkää listaa mistä kautta ja mitä reittiä pitkin tämä usko on tullut lopulta Suomeen. Ja kenen kautta jne.? varmaan mahdotonta selvittää?

Jumala on viisaudessaan kätkenyt meiltä sellaisen tarkan tiedon, eikä ilmeisesti halua sellaista ilmaista, vaikka ei sen ilmaiseminen Jumalalalle mahdotonta olisi. Jos siinäkin voisimme perustaa ehdottomaan tietoon, jäisikö sitten enää uskolle sijaa?

Olen varma, että jos sellainen luettelo joskus saataisiin, kohta meillä olisi luettavissa kilpailevia luetteloita, joilla eri ryhmittymät pyrkisivät oikeellisuuttaan todistamaan, sekä vielä lukuisampi joukko kiistäjiä, jotka kiistäisivät kaikkien sellaisten luetteloiden merkityksen.

Vaikka meillä ei sellaisia luetteloita olekaan, on Jumalan tilikirjassa varmasti jokaisen elävässä uskossa vaeltavan ja päänsä maailmalle kallistaneen nimi.


Taavetti on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo 18 Joulu 2018, 14:59
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä


Paluu Etsikkoaikamme aamunkoitosta



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron