Kysymys akustisesta kitarasta

Keskustelua lauluista, runoista, kirjoista, sekä kuvia ja kuvakeskusteluja

Kysymys akustisesta kitarasta

ViestiKirjoittaja KariKuula » 14 Syys 2010, 12:11

Nyt tarttis tietoa yhdestä asiasta:

Miten vl-liikkeessä suhtaudutaan akustiseen kitaraan? Onko se ok soitin säestämään musiikkia seurakunnassa? Säestetäänkö akustisella vl-liikkeen tilaisuuksissa?

(jos tää on ihan typerä kysymys, niin pahoittelen. Oikeesti vaan haluaisin tietää tästä. Kiitos paljon jo etukäteen)
KariKuula
 

Re: Kysymys akustisesta kitarasta

ViestiKirjoittaja Taavetti » 14 Syys 2010, 12:25

KariKuula kirjoitti:Nyt tarttis tietoa yhdestä asiasta:

Miten vl-liikkeessä suhtaudutaan akustiseen kitaraan? Onko se ok soitin säestämään musiikkia seurakunnassa? Säestetäänkö akustisella vl-liikkeen tilaisuuksissa?

(jos tää on ihan typerä kysymys, niin pahoittelen. Oikeesti vaan haluaisin tietää tästä. Kiitos paljon jo etukäteen)

Enimmän meillä on suuremmat soittimet seurasäestyksissä, ennen useimmin harmoni, nykyisin piano ja monet Rauhanyhdistykset ovat rakentaneet urkuja toimitaloilleen.

Mitään opillista estettä kitaran käyttöön en tiedä, mutta en kovin monta kitaran soittajaakaan tiedä. Enemmän taitaa olla viuluja ja huiluja lisäsoittimina, varsinkin erilaisissa perhejuhlissa olen niitä nähnyt joko pienen lauluryhmän säestämiseen, tai kuten viimeksi totesin Ranuan kansanopistolla, seurakuntalaulun oheissäestykseen pianon tai urkujen ohella.
Jonkin verran soitetaan kannelta, on ollut kantelekurssejakin opistoissamme. Ehkä harvinaisin soitin, jota olen tilaisuuksissamme kuullut, oli erään täällä asuneen Inkerin siirtolaisen balalaikka.

Tämä aihe sopinee parhaiten musiikin, runojen ja muiden taiteiden joukkoon Kansio nimiseen osaan, joten suosittelen tämän siirtämistä sinne.
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4
Avatar
Taavetti
Aurinkotuuli
 
Viestit: 6969
Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Paikkakunta: Suomenselkä

ViestiKirjoittaja vanamo.n » 14 Syys 2010, 13:52

Kuuntelin netistä viime jouluna Helsingin rauhanyhdistyksen joulujuhla ohjelmaa ja siinä oli yhtenä ohjelmanumerona en tosin muista enää mitä joululaulua siinä säestettiin, mutta mukana oli muun soittimen lisäksi myös tuo akustinen kitara säestyksessä.
Sitten luultavasti myös Jämsän opistossa voi saada kitaratunteja musiikki painotteisella linjalla, koska toissa vuoden keväällä tulleessa opistoa esittelevässä vuosikertomuksessa oli eräässä musiikkilinjan yhteiskuvassa eri soittimien mukana myöskin tämä akustinen kitara.
Jeesus, sinun alkamasi usko on ja kilvoitus.
Myös on sinun hallussasi matkan päässä vapahdus. Silloin minut uupuneen noudat kotiin taivaaseen. (Virsi 301:6)
Avatar
vanamo.n
ahkera
 
Viestit: 483
Liittynyt: 29 Elo 2009, 16:56
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja lukkari » 14 Syys 2010, 18:01

Tuskinpa kitaran säestyksellä lauletaan, mutta eikai siihen mitään estettä ole. Tietääkseni muutamia vl-ihmisiä on hyvinkin pitkälle edistynyt klassisen kitaran soitossa. Musiikin tyyli lienee oleellisempaa kuin itse soitin. Moni suhtautuu Kitaran soittoon varauksella, kun se on aika yleinen soitin niissä tyylilajeissa, mihin on vl-kristillisyydessä on suhtauduttu, voisiko sanoa "kriittisesti".
lukkari
Valvoja
 
Viestit: 553
Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52

ViestiKirjoittaja Siansaparo » 14 Syys 2010, 21:11

KariKuula:

"Miten vl-liikkeessä suhtaudutaan akustiseen kitaraan? Onko se ok soitin säestämään musiikkia seurakunnassa? Säestetäänkö akustisella vl-liikkeen tilaisuuksissa?"

Hmm. Nykyään enimmäkseen varmaan kitara soittimena ja kitaransoitto on ihan ookoo, enempikin on kyse siitä, mitä sillä soitetaan ja millä tyylillä. Kaikenlainen rokkimusiikkiin viittaavakin on kiellettyä, mutta myöskin hengellinen "vongahteleva ja svengahteleva" on huonosta. Eli klassinen musiikki ja semmonen tavallinen "mummotyylinen" ehkä hieman raskaalta ja jopa ilottomaltakin kuulostava virsi- ja Siionin laulumusiikki on YES ja parasta. No niiski tunnelma tietty riippuu sanoituksesta ja sävelestä. Onha niitä iloisiakin "Oi katsohan lintua oksalla puun" ja monia muitakin, mutta enpäs ole koskaan kuullut niitä säestettävän kitaralla :D .
Siansaparo
puuhakas
 
Viestit: 213
Liittynyt: 21 Syys 2009, 15:47

ViestiKirjoittaja metsätähti » 14 Syys 2010, 22:04

Sellainen käsitys on ehtinyt syntyä, että sointurämpytys ei oikein sovi, mutta sellainen näppäilytyylinen, melodinen soittaminen on ok. Eli se klassinen tyyli sopii (täällä ainakin yksi pappikin sitä kotonaan harrastaa), mutta perinteinen "rytmiryhmäsäestys" ei mene läpi. Ite en kitaraa osaa soittaa, haluaisin osata, lastenlauluissa toimisi tuo sointurytmikin... ja olisi virkistystä koulutyössäkin sen pianon rinnalle. Mutta siis nämä kuvailevat sanat ovat ihan siitä käsin, että en tiiä, miten virallisesti nimitetään, kun en tosiaan soita ite. Olen yrittänyt opetella, mutta olen ilmeisesti sekä kärsimätön että nakkisormi, koska opin juuri ja juuri vaihtamaan D-A7-D -sointuja niin, että pystyin itekseni laulamaan "Yksi pieni elefantti marssi näin". (Pari vuotta kun hoidin alkoholistien päiväkeskuksen sunnuntaikirkkoa välillä yksin ja välillä papin kanssa, niin pyysivät osallistujat joskus soittamaan kitaraa. Kun sanoin, etten osaa, niin eivät uskoneet millään: "Samoista nuoteistahan niitä soitetaan!" :D)
Ylistys armon auringon! Se Herran kansan yllä on, ja virta valoa kantaa. SL 275 :)
Avatar
metsätähti
ahertaja
 
Viestit: 571
Liittynyt: 02 Syys 2009, 17:00
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

Re: Kysymys akustisesta kitarasta

ViestiKirjoittaja Joonatan » 05 Syys 2021, 23:56

Ikivanha keskustelu, mutta kirjoitanpa silti sanasen kun siltä tuntuu. Niinkuin jo sanottiinkin että sillä ei niinkään ole väliä, mitä soitinta soitetaan, vaan sillä, miten soitetaan. Kitara on kaunis soitin ja sen klassinen soittotyyli on todella kaunista kuultavaa. Sen harvinaisuus virsisäestyksessä johtunee yksinkertaisesti siitä, että sen ääni on siihen tarkoitukseen aivan liian vaimea. Rauhanyhdistyksillä on useimmiten paljon väkeä, eikä kitaran ääni erottuisi ollenkaan seurakansan laulun alta. Tietenkin on sekin asia, että on yksinkertaisesti totuttu laulamaan urkujen tai pianon säestyksellä. Mitäpä sitä hyvää tapaa muuttamaan PDT_Armataz_01_18

Mutta kyllä akustinen kitara sopii uskovaiselle oikein hyvin, muutama vuosi sittenhän ilmestyi jopa SRK:n kustantama levy jossa soitetaan siionin lauluja ja virsiä klassiselle kitaralle sovitettuna. Se on todella kaunista kuunneltavaa, suosittelen kaikille!
On koti, jonne myrskyt maan / ei saavu milloinkaan. / Ei sinne aallot raivollaan / käy rauhaa rikkomaan. / Oi koti! Sinne saavumme, / kun päättyy mainen matkamme.
-Siionin laulu 286-
Avatar
Joonatan
tutustunut
 
Viestit: 45
Liittynyt: 21 Tammi 2020, 14:40


Paluu KansioPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa