VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 14 Joulu 2018, 09:17

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 16 Tammi 2016, 09:45 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Vaihtoehtohoidoista
Yleisestä keskustelusta ja kirjoituksista on erittäin vaikeaa saada asiallista tietoa vaihtoehtohoidoista. Siksi monet uskovaisetkin ovat kritiikittömästi höyrähtäneet niiden sameisiin vesiin. Yritän ammattimiehenä valottaa lääketieteilijän käsitystä asiasta.
Vaihtoehtohoitojen ja lääketieteen välillä on sovittamaton ero koskien hoidon luonnetta ja diagnostiikkaa.
Vaihtoehtohoitajat kertovat olevansa ”esoteerisia”. Se tarkoittaa, että heidän diagnoosinsa perustuu tutkimushetkellä saatuun mielikuvaan ja vaikutelmaan. Potilasta ei oikeasti tutkita, vaan vaikutelma voidaan saada puhelimitsekin, ja hoitokin saattaa tapahtua henkiä liikuttelemalla puhelimitse.
Lääketieteellinen diagnoosi perustuu kliiniseen sekä laitteilla saatuun tietoon, joilla pyritään tarkasti määrittämään taudin laatu solu- ja molekyylitasolle saakka. Hoito on tutkimustuloksen mukainen.
Vaihtoehtohoidot ovat sekalainen joukko toisistaan poikkeavia ajattelutapoja, ja siksi diagnoosit ja niiden hoidotkin poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi kuppauksella, happivesihoidolla, colonic- terapialla, Volgan sienellä, enkeliterapialla, sielunvaellusoppiin perustuvilla hoidoilla ym. ei ole mitään tekemistä lääketieteen kanssa, ja kullakin yhtä vähän tekemistä muiden vaihtoehtohoitojen kanssa. Ei siis ole olemassa mitään yhteistä vaihtoehtoa lääketieteelle, vaan sekava joukko maailmankuvaltaan toisistaan poikkeavia ajattelutapoja. Niille ainoa yhteinen piirre on, että ne eivät ole lääketiedettä.
Itse luokittelen vaihtoehtohoidot seuraavasti:
a. Kansanomainen fysioterapia: Nikamien niksautus, ”selän polkeminen”, akupunktio, hieronta ym. käsittelyhoidot. Niistä on hyötyä, kunhan ei niksauteta kaulanikamia. Voi tulla halvaus.
b. Tietämättömyyteen perustuvat hoidot: kuppaus, yrttihoidot, jalkapohjaterapia, ja niukahduslangat, joissa ei ole magiaa. Seppo Sutinen sanoi aikanaan Haapajärvellä isälleni viisaasti kuppauksesta, että kupatkoon jonka nahka kestää. Mielestäni luontaistuotekauppa sopii samaan kategoriaan: ostakoon rohtoja, joka kokee saavansa niistä avun.
c. Taikauskoon ja henkiin perustuvat hoidot. Ne ovat pakanamaiden hömppää ja jumalanpalvelusta. Näitä hoitoja ovat enkeliterapia, ”Korkeimman voiman” apuun perustuva hoito, kiviterapiat ym. missä henget pörisevät. Siis irrationaalista pakanuutta.
Yleisin näistä hoidoista on homeopatia, joka perustuu 300 vuotta vanhaan uskonnolliseen oppiin, spiritualistiseen näkemykseen, jonka mukaan kaikella aineella on sielu: vedellä, kivellä, puulla, suolalla, sokerilla ym. Kun lääkeliuosta laimennetaan, siitä tulee sitä tuhdimpi, mitä vähemmän siinä on vaikuttavaa ainetta, jolloin liuoksen sielu voimistuu. Esimerkiksi 100% viina on laimeaa, 10% kymmenen kertaa vahvempaa ja kun päästään laimennokseen 1:10000000 se on jo ideaalisen vahvaa. Uskokoon ken tahtoo. (Lisätietoja saa uudesta kirjasta Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Nordbooks 2014).


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 30 Huhti 2017, 20:18 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6931
Paikkakunta: Suomenselkä
Luin kolmeen kertaan Simon Flintin alkuperäisen viestin, enkä pääse mihinkään siitä, että asiaa siinä on hyvinkin. Harni että Flint tuli aikanaan lytätyksi toisarvoisten seikkojen perusteella. Jos hän haluaa vielä palata, toivotan tervetulleeksi.

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 25 Heinä 2017, 16:03 
Poissa
tutustunut

Liittynyt: 18 Helmi 2014, 10:38
Viestit: 20
Varottaisin seuraavista pahoista hoitomuodoista: bioenergiahoito, reiki, shiatsu ja akupunktio. Käsittääkseni niissä on yhteyksiä pahoihin henkiin, se energia niissä hoidoissa tulee pahoista hengistä tai paholaisesta. Olen joskus lukenut joitain kirjoja ja artikkeleja, joissa varotetaan joistain pahoista vaihtoehtohoidoista, ja kuullut ja lukenut joidenkin uskoviksi tulleiden henkilöiden omakohtaisia kokemuksia niistä. Ennen uskovaksi tuloa kävin itsekin muutaman kerran eräässä pahassa vaihtoehtohoidossa, joten valitettavasti mulla on huonoa omakohtaista kokemusta asiasta.

-- -
Sen lisäksi varottaisin joogasta ja meditaatiosta. En muista aivan sanatarkasti mitä eräs Jeesus Kristukseen uskovaksi tullut entinen hindujoogi sanoi kirjassaan, mutta se lause meni jotakuinkin näin: jooga on hindulaisuutta tapahtuipa se Intiassa tai suomalaisen työväenopiston lattialla.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 26 Heinä 2017, 12:41 
Poissa
Ylläpitäjä

Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33
Viestit: 2000
Täällähän on vanhempaa väkeä kirjoittamassa, joten mitenkäs on, miten suhtaudutte entisaikain kylien erääseen tärkeisiin henkilöihin, kaivonkatsojiin ja heidän väitettyyn kykyynsä löytää "vesisuoni taikavarvun avulla". Miten suhtaudutte a) kaivonkatsojan kykyyn ja b) hänen varpuunsa?

_________________
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 27 Heinä 2017, 01:20 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 04 Loka 2005, 22:16
Viestit: 215
Paikkakunta: Vaasa
2-3 mm kuparilangasta tehdyllä "varvulla" löytyy talon syöttövesiputki tontilta helpommin kuin puisella.
Ja vanha kansa tietää ilman varpuakin että kaivo kannattaa tehdä suurimman muurahaispesän kohdalle. Jos ei oo tontilla murkkuja niin se on sitten ihan sama mihin sen kaivaa kunhan kaivaa tarpeeksi syvälle ;)

PS. En oo VANHA, en eres viittäkymmentä (vielä) PDT_Armataz_01_27

_________________
Kuva


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 27 Heinä 2017, 20:08 
Poissa
Ylläpitäjä

Liittynyt: 08 Touko 2006, 17:33
Viestit: 2000
Kuparilanka tai varpu, onko sen eroa? Taustalla on kuitenkin saman kaltainen uskomus, että se silmin nähtävästi taipuu alaspäin maanalaisen vesiesiintymän kohdalla, eikä langasta kiinni pitävä sitä itse taivuta, eikä voi edes sen taipumista estää. Samoin lienee sama uskomus (onko?) varvun ja kuparin kanssa siihen, että vain tietyt henkilöt kykenevät sen taipumisen aikaan saamaan, ja sama varpu tai kuparilanka ei toimi kuin joidenkin ihmisten sitä käyttäessä.

En pidä tuota uskomusta sinänsä vakavana, mutta hyvin mielenkiintoisena, koska siihen todella on uskottu; kaivon paikkaa ei edes yritetty itse etsiä, vaan paikalle pyydettiin ilman muuta asiaan erikoistunut kaivonkatsoja, vielä 1900-luvulla, niin kauan kuin kaivoja ylipäätään on maassamme tarvittu.

Ja mikä mielenkiintoisinta, niin tähän samaan uskotaan edelleen. Varvun väitetään taipuvan silmin nähtävästi käyräksi, siis ei niin, että varvusta kiinni pitävä itse taivuttaa sitä alas, vaan että kun tällä on oikeassa ja vasemmassa kädessä ne kaksi haaraa varvusta, niin se kolmas, eteen päin osoittava haara, sen väitetään vetävän ja käyristyvän alaspäin "vesisuonen" kohdalla kahden muun haaran yhä osoittaessa vaakasuoraan eteen. Eräs skeptikko kertoi minulle nähneen tällaisen ilmiön taannoin.

En itse usko siihen. Skeptikko, joka oli alkanut uskoa taikavarpuun näytöksen jälkeen, sanoi että voi pyytää varpumiestä näyttämään minullekin saman jutun, ja että voin vaikka pitää varvun toisesta haarasta itse kiinni kuten hänkin, ja kokea varvun taipuvan ilman ihmisvoimaa. Sanoin, että en halua varpumiehen näyttävän taitojaan minulle, koska en uskoisi näyttämisen jälkeenkään, ja joutuisin vain kohteliaisuudesta turhaan myötäilemään että taipuuhan se, vaikken oikeasti uskoisi sen taipuvan pätkääkään vaikka näkisin.

En usko Pitkätukan kuparilangankaan taipuvan millin milliä. Ei maan alla olevassa vedessä voi olla jotakin vielä tuntematonta voimakenttää. Miksi voimakenttä olisi vain maan alaisissa lähteissä, miksei sitä ole kaikessa vedess? Mielestäni tämä kupari/varpu homma on täysin mahdotonta. Tai minä en siihen usko. Mutta erittäin monet niistä ihmisistä, jotka eivät yleisesti ottaen usko yliluonnollisiin asioihin, tämän yhden asian eli varvun kohdalla tekevät poikkeuksen, ja siihen kaivonkatsomiseen he uskovat. Siksi asia on alkanut kiinnostaa.

_________________
Kunnes täyttyy halu hartain, tänne jääpi turmelus. Aukee kirkas kotiranta, loppumaton lohdutus.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 28 Heinä 2017, 10:04 
Poissa
tähtiahkera
Avatar

Liittynyt: 19 Helmi 2009, 15:14
Viestit: 868
Paikkakunta: Oulunseutu
Muistelen että olisin joskus kokeillut puuvartisella/teräskärkisellä pistolapiolla varpuilmiötä ja että lapion kärki painui alaspäin kaivon kohdalla.
Varpu kuulemma pitää olla tarpeeksi pitkä (metri?) että se taipuu.

Olisiko siinä jokin fysikaalinen ilmiö ennemin kuin taikauskosta?

Ylekin uutisio että ilmankosteudesta voi saada sähköä: https://yle.fi/uutiset/3-9738088


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 28 Heinä 2017, 10:50 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Tämä koskee vesisuonia, ja on ensimmäinen tieteellinen artikkeli: Kari-Koskinen O., Mela M., Arkko P., Niinimaa A., MAASÄTEILYRAPORTTI. Kansanterveystieteen julkaisuja M86/85, Oulu 1985. ISBN 951-98841 -0 - 6.

Toinen löytyy hakusanalla: Varpu taipui näyttävästi - aina kun koehenkilöt tiesivät olevan jotain mitä pitää havaita.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 28 Heinä 2017, 13:35 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 475
Rakensipa eräs uskonveli talonsa maalle ja tarvitsi luonnollisesti myös kaivon. Toinen veli tarjoutui katsomaan vihtaemmeellä sille paikan, ja kaivo tehtiin hänen katsomalleen paikalle. Hän antoi kaivolle jopa syvyydenkin, jonka piti oleman noin kuusi metriä. Se oli muuten oikein hyvä kaivo paikkaa myöten, mutta siihen ei tullut lainkaan vettä. Maa oli märkää savijankkia hyvin syvälle, joten eihän sitä olisi läpäissyt mikään signaali, vaikka vettä olisi ollutkin ja se lähettäisi jotain henkiaaltoja kaivonkatsojan ihmevarpuun. Sellainen savikerroshan suojaa vaikka ydinpommilta, mutta varpu taipui silti.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 30 Heinä 2017, 17:35 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6931
Paikkakunta: Suomenselkä
Vihtori Storck oli lähetysmatkallaan meillä sisällä, hän kertoili uuden kotinsa rakennusvaiheista ja kaivon paikan katsomisesta. Paikallinen mestari oli merkinnyt rakennuksen paikan ja lopuksi todennut, että merkitään samalla kaivonkin paikka. Tässä on hyvä paikka, tästä on lyhyt matka vetää putket keittiöön ja saunaan. Siihen alkoi Vihtori kaivamaan.
Tuli ohikulkijoita, jotka halusivat tarkistaa, onko kaivo kaivon paikalla. Yksi otti lapion varren toiseen käteensä, kuljetti sitä ja kaivon päällä lapion terä keikahti, lapio oli pudota kaivoon. On kaivo kaivon paikalla, totesi sitten. Joku kulkija tarkisti vitsalla, joku rautalangalla. Joidenkin mielestä kaivo oli oikeassa kohdassa, toisten mielestä paikka oli väärä. Jos joskus käytte Kinnulassa Storckin perinnehallissa, tarkistakaa kaivon paikka ja onko siinä riittänyt vettä.

Olisi mielessä toinenkin tarina, mutta nyt en sitä kirjoita. Jos on tarpeen, niin myöhemmin.

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 01 Elo 2017, 11:31 
Poissa
ahkera

Liittynyt: 30 Loka 2010, 00:24
Viestit: 475
Taavetti kirjoitti:
Vihtori Storck oli lähetysmatkallaan meillä sisällä, hän kertoili uuden kotinsa rakennusvaiheista ja kaivon paikan katsomisesta. Paikallinen mestari oli merkinnyt rakennuksen paikan ja lopuksi todennut, että merkitään samalla kaivonkin paikka. Tässä on hyvä paikka, tästä on lyhyt matka vetää putket keittiöön ja saunaan. Siihen alkoi Vihtori kaivamaan.
Tuli ohikulkijoita, jotka halusivat tarkistaa, onko kaivo kaivon paikalla. Yksi otti lapion varren toiseen käteensä, kuljetti sitä ja kaivon päällä lapion terä keikahti, lapio oli pudota kaivoon. On kaivo kaivon paikalla, totesi sitten. Joku kulkija tarkisti vitsalla, joku rautalangalla. Joidenkin mielestä kaivo oli oikeassa kohdassa, toisten mielestä paikka oli väärä. Jos joskus käytte Kinnulassa Storckin perinnehallissa, tarkistakaa kaivon paikka ja onko siinä riittänyt vettä.
Jos siinä on vettä, se on varmaan se kaivo, josta nostettu vesi päätyi portaille likaämpäriin, jäätyi ja kulkeutui ihmeellisellä tavalla takaisin sisälle.

Vihtorin vaimo oli moitiskellut miestään ja sanonut, ettei tämä saisi edes kissaa hengiltä. Vihtoripa huomasi sitten kerran aamutuimaan kissan ulkoportaiden kaiteella ja ajatteli näyttävänsä vaimolle, kuinka kissan henki lähtee. Hän nappasi jäätyneen likaämpärin käteensä ja pyöräytti sen laajassa kaaressa kohti kissaa sillä seurauksella, että ämpäri jäätyneine sisältöineen irtosi sangasta ja lensi ikkunan läpi suoraan nukkuvan vaimon päälle vuoteeseen. Kohta oli ilmestynyt ovelle "naisrohveetta, jolla oli paljo ilimotuksia".


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 01 Elo 2017, 15:44 
Poissa
Aurinkotuuli
Avatar

Liittynyt: 10 Loka 2007, 01:13
Viestit: 1075
Jani_S kirjoitti:
Kohta oli ilmestynyt ovelle "naisrohveetta, jolla oli paljo ilimotuksia".


Neuvon, nuhteen ja opetuksen sanat.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 16 Joulu 2017, 19:30 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Taavetille
Minulla oli palstalla pari vuotta sitten juttu tieteellisistä teorioista, niiden suhteellisuudesta ja uskovaisten suhteesta tietämiseen ja tietoon. Koska nyt on tieteessä tapahtumassa suuri keikaus, jonka mukaan "pimeä aine ja pimeä energia" ovat vain hihasta vedettyjä laskennallisia suureita, joita ei oikeasti ole olemassa, juttuni olisi erittäin ajankohtainen. Se selittäisi tieteellisen tiedon suhteellisuuden. Kiinnostaako? Viite: Tuorein Tieteen kuvalehti.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 23 Helmi 2018, 09:57 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Uusin kirja:Simo Räisänen, Nykyajan poppamiehet, Nordbooks 2016. Käännetty viroksi.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 24 Helmi 2018, 18:15 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Jos joku haluaa lukea tärkeimmän uskomushoitoja koskevan jutun alkukielellä, sen osoite on: Marwan L Baliki. PLOS BIOLOGY, 27.10.2016: Brain Connectivity Predicts Placepo Respone across Chronic pain Clinical Trials.

Se kertoo tarkasti, miksi on olemassa lukuisia erilaisia, hörhöjä uskomushoitoja.
Simon Flint


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 24 Kesä 2018, 10:43 
Poissa
perehtynyt

Liittynyt: 08 Tammi 2016, 17:32
Viestit: 53
Olisi mukavaa, jos tulisi kyselyitä vaihtoehtohoidoista. Onko jotain epäselvää?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Vaihtoehtohoidot
ViestiLähetetty: 24 Kesä 2018, 18:23 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 09 Huhti 2005, 18:49
Viestit: 6931
Paikkakunta: Suomenselkä
Simon Flint kirjoitti:
Olisi mukavaa, jos tulisi kyselyitä vaihtoehtohoidoista. Onko jotain epäselvää?

Taitavat foorumin kirjoittajilla asiat olla sen verran selvillä, ettei kyselyihin ole tarvetta.

Lainaa:
Taavetille
Minulla oli palstalla pari vuotta sitten juttu tieteellisistä teorioista, niiden suhteellisuudesta ja uskovaisten suhteesta tietämiseen ja tietoon. Koska nyt on tieteessä tapahtumassa suuri keikaus, jonka mukaan "pimeä aine ja pimeä energia" ovat vain hihasta vedettyjä laskennallisia suureita, joita ei oikeasti ole olemassa, juttuni olisi erittäin ajankohtainen. Se selittäisi tieteellisen tiedon suhteellisuuden. Kiinnostaako? Viite: Tuorein Tieteen kuvalehti.

Se voi olla piilossa, kokeilenpa etsiä.
En löytänyt.

_________________
Niin kuin Paimen laumassaan/ Jeesus kulkee omissaan.
Sanallaan hän opettaa/ kunnes aukee taivaan maa
SL 300: 4


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia