VL-FOORUMI

Keskustelupalsta vanhoillislestadiolaisille ja uskostamme kiinnostuneille. Ylläpitäjinä vanhoillislestadiolaisia yksityishenkilöitä.
Tänään on 22 Tammi 2019, 07:58

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 90 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 21 Maalis 2007, 15:10 
Poissa
vakiintunut

Liittynyt: 11 Marras 2006, 15:18
Viestit: 136
Jos tällä palstalla uskovaisten keskinäinen sanailu olisi nyt vähentynyt, niin kysyisin palstan perustajalta, ystävältäni Wehalta/Larssit tai en tiedä nykyistä nimimerkkiäsi, mutta päivän uutisaiheeseen liittyvää asiaa.

Kun Hyvinkäällä on Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen vieraileva pappi juuri ennen messua kieltäytynyt palvelemasta alttarilla yhdessä naispapin kanssa. Hyvinkään poliisissa on vielä harkinnassa, nostetaanko jutusta syyte syrjinnästä. Artikkelissa Metro-lehdessä kerrotaan, että SLEY on herätys- ja lähetysjärjestö, joka on Ruotsissa jättäytynyt kirkon ulkopuolelle luultavasti naispappeuskysymyksen vuoksi.

Tiedätkö Weha onko SLEY:llä Suomessa tällaisia aikeita? Eikö SLEY ole tunnustukseltaan niin laaja, että sisälle mahtuu sekä naispappeuden kannattajia että vastustajia? Mikä on evankelisten näkymä tänä päivänä, entä tulevaisuuden näkymät?

Eikö SLEY:n vieraileva pappi menetellyt Hyvinkäällä vähän epäasiallisesti, kun naispappeusasia otettiin esille juuri ennen messun alkamista. Olen seurakuntatyössä nähnyt vastaavan esimerkin, että siinä tulee suuri hämminki kun juuri ennen Jumalanpalvelusta yksi palvelevista papeista kieltäytyy tehtävistä. Hyvinkään tapauksessa naispappi oli sitten väistynyt ehtoollisavuatajan tehtävästä.

Shalom, :P


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 23 Maalis 2007, 15:38 
Poissa
Valvoja
Avatar

Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Viestit: 1464
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä
Vaikka kysyit wehalta tietoa asiasta niin vastaan silti,koska tiedän SLEY:läisten kannanottoja tästä naispappeudesta. Osa heidän papeistaan ovat ehdottomia naispappien suhteen,juuri siinä etteivät suorita alttaripalveluksia naispapin kanssa. Paavalin Synodilaisissa on kkirkon pappeja jotka eovät suostu naispappien kanssa yhteystyöhön. Vammalan seurakunnassa on sama tilanne, siellä on miespappi kieltäytynyt myös yhteistyöstä seurakunnan naispapin kanssa. Evankelisessa liikkeessa on naipappien vastustajia,ja he ovat ehdottomia kuten tun.luterilaisetkin papit.

Ilmeisesti heidät hyllytetään papin viran toimittamisesta jos eivät suostu naispapin kanssa suorittamaan jumalanpalvelusta ja esim. ehtoollista jakamaan naispapin kanssa. Sleyssä on vähemmistö näitä naipappeuden vastustajia,ja suurin osa kannattaa sitä. Vammalan tapauksesta oli Aamulehdessä juttu,ja Palmusunnuntaina on sikäläisellä papilla työvuoro naispapin kanssa johon hän ei suostu ja naispappi ei väisty, joten jää nahtäväksi miten siellä tämän miespapin työsuhteelle käy?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26 Maalis 2007, 21:46 
Poissa
sisupiristäjä
Avatar

Liittynyt: 07 Heinä 2006, 00:06
Viestit: 419
Paikkakunta: Länsi Suomi
En ole minäkään Weha, eikä minulla ole muuta kuin oma mielipiteeni :wink:

Minusta näissä asioissa pitäisi käyttää jonkinlaista maalaisjärkeä, ja sallia esimerkiksi työvuorojärjestelyt. Eihän se ole muillakaan työpaikoilla kiellettyä. Kaikki eivät tule toimeen kaikkien kanssa!

Se, että raamatussa käsketään naisen vaieta seurakunnassa ei mielestäni ole peruste sille, etteikö naispapin kanssa voisi tehdä töitä. Lakia pitäisi kuitenkin noudattaa, että kirkon toimitukset säilyttävät uskottavuutensa.

Naispappeuden hyväksymisen aikoihin olisi voinut ottaa tämän ristiriidan vanhempien miespappien osalta huomioon, ja luoda naisille oman virkanimikkeen, jonka alla heidät olisi ollut ehkä helpompi hyväksyä.

Tasa-arvolla ei ole merkitystä, jos se aiheuttaa vain riitaa ja vihamielisyyttä. Varmaankin sukupuolikiintiöt olisi ihan hyvät kirkon tehtävissäkin, jos miehet haluavat säilyttää itsellään edes puolet papin
viroista.

Keskustelin eilen erään vanhemman mieshenkilön kanssa. Hän kertoi käyvänsä miesten keskusteluryhmässä. Ihmettelin miksi ryhmässä oli vain miehiä. No, tämä samainen naisia koskeva raamatunkohta oli vastaus. Eli jos ryhmässä olisi myös naisia, eivät miehet saisi suunvuoroa :D

Mitä tekemistä tällä sitten lienee papin viran kanssa?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26 Maalis 2007, 22:31 
Poissa
Valvoja
Avatar

Liittynyt: 25 Tammi 2005, 22:05
Viestit: 1464
Paikkakunta: Pirkanmaalla pieni pitäjä
Tämä Vammalan tapaus olikin nyt Marianpäivän jumalanpalveluksessa, Tämä pappi joka vastustaa naispappeutta ei tullut työvuoroonsa eikä naispappi väistänyt tehtävästä. Nyt sitten on tekeillä valitus Turun tuomiokapituliin. Lauantaisessa Aamulehdessä oli monta kymmentä papin nimeä jotka esittivät vetoomuksen säilyttää vakaumuksensa tässä naispappeus kysymyksessä.

Kirkkomme piirissä on n.50 pappia jotka eivät suostu alttarille naispapin kanssa.He kuuluvat Tunnustuksellisiin Luterilaisiin,osa Evankeeliseen liikkeeseen ja sitten ns. "Viidesläiset" ainakin osa heistä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27 Maalis 2007, 14:47 
Ai täällä on tällainenkin keskustelu. Tosiaan asia taitaa olla niinkuin Emka vastasi, että sley on tässä kysymyksessä jakaantunut. Pienempi osa ei toimi naispappien kanssa. Sley on myös joillain paikkakunnilla jakaantunut, eli eivät toimi yhdessä. Näin on esim. seinäjoella.

Seinäjoella toiminee myös luthersäätiö.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27 Maalis 2007, 19:58 
Poissa
vakiintunut

Liittynyt: 11 Marras 2006, 15:18
Viestit: 136
On aika ahdas vaikea; tänä aikana yltiösuvaitsevaisuus tekee asian vaikeaksi. Itse tulee kieltämättä katsoneeksi, palveleeko kirkossa nais- vai miespappi, ja vähemmän nykyään löytyy jumalanpalveluksia joissa ei naispappia olisi. Siksi tulee vain jäätyä kotiin. Sama juttu on virsien tekemisessä: maarimi oli näyttänyt runoani yhdelle nykyajan runotekijälle, ja saamani palautteen mukaan runo pitäisi latistaa niin nykyaikaiseen, yksiselitteiseen ja mitäänsanomattomaan muotoon, ettei siihen kehtaisi enää omaa nimeänsä antaa alle kirjoitettavaksi.

Tässä niinkuin vain odotetaan; toisaalta kirkossa on ihmisiä, jotka arvostavat, kun asia tehdään vanhanaikaisella arvokkaalla tavalla. Kemissäkin oli kirkko täynnä silloin, kun siellä oli aivan tavallista jumalanpalvelusta hoitamassa veljemme Pekka Sippola ja Niilo Rauhala.

Kirkon päättäjissä vain on noita niinkuin Rovaniemen moderni kanttori, joka sanoi että nyt eletään kuin veitsenterällä että mihin kallistutaan, ja että on pakko tehdä kirkkomusiikkia nuorisoa vetävämmäksi, että saataisiin nuoria kirkkoon. Kyllähän tuomasmessut vetävätkin väkeä, mutta toisaalta jumalanpalvelusten virsistä ovat taas karsiutuneet ne modernit ja vähän puhuttelevat, miltei rock-rytmiset virret, ja monet rakastavat vanhan kaavan virsirunoja ja -sävelmiä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27 Maalis 2007, 20:12 
Poissa
vakiintunut

Liittynyt: 11 Marras 2006, 15:18
Viestit: 136
Virkkeeni näyttävät olevan liian pitkiä :roll: , kuinkahan pystyisin tyyliäni sivistämään?

Viitaten edelliseen aiheeseen, naisten pappeuskysymykseen -- on ihmisiä, joita kirkolliset asiat eivät muuten yhtään kiinnosta, mutta sitten kun lausuu sanan naispappi, tulee kielto että ei saisi sanoa naispappi kun ei sanota miespappikaan. Sanotaanhan joskus että miespappi. Pitäisi tietysti ottaa sanojaa kuin härkää sarvista, koska oikeastaan sekin on sananvapauden kahlitsemista että ei saa sanoa enää neekeri (=musta), ei mulatti, joidenkin mielestä ei virolainen vaan eestiläinen eikä saisi juuri edes mainita, onko viranhaltijassa miehestä vai naisesta kysymys.

Löysin mielenkiintoisen vanhan kirjan, jossa kerrotaan elämästä Ruotsissa 1600-luvun lopulla. Siinä Ruotsin kansa pelkää Jumalan rankaisevan heitä, kun maan kirkollislaki on muutettu vääränlaiseksi, eikä valtiopäiväjärjestyksessä ole enää otettu kristinuskoa huomioon. Ruotsin kansa elää tuolloin vielä sen verran taikauskoista sekä ehkä syntisä tuntevaa aikaa, että he näkevät Jumalan vitsauksena kun Ruotsin kuningas on kuollut syöpään ja kuparikaivos on romahtanut aiheuttaen onnettomuuden.

Minulla on vanha tuttava, joka sanoi Jumalan rankaisseen talvisodalla Suomen kansaa, koska maassa elettiin 30-luvulla niin jumalatonta elämää. Armoa sekin on, jos Jumala puuttuu asioiden kulkuun. Tänään kun synti on häivytetty niin kauas ihmisten ajatusmaailmasta ja kaikilla onoikeus tehdä, mitä itse haluaa.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27 Maalis 2007, 21:34 
Poissa
Valvoja

Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52
Viestit: 552
Tiedän kokemuksesta, että tänäpäivänä ainakin täälläpäin, ihmiset toivovat useammin naispappia kuin miespappia toimituksiin, siis vihkimisiin, hautajaisiin ja kasteisiin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27 Maalis 2007, 21:35 
Poissa
sisupiristäjä
Avatar

Liittynyt: 07 Heinä 2006, 00:06
Viestit: 419
Paikkakunta: Länsi Suomi
Käyn yleensä sunnuntaiaamuna kirkossa, koska silloin on perinteinen messu. Lauletaan virsiä ja on sopivan vanhanaikaista. Naispappeja en karta, koska silloin joutuisin usein jäämään kotiin. Kauhulla ajattelen minäkin, että kohta ei ole kuin tuomasmessuja tms. Siksi puolustan sunnuntain jumalanpalveluksia ja virsien veisuuta aina, kun voin. Uskallanpa jopa ihmetellä niitä, jotka eivät ihanassa kirkossamme käy :oops:

Tero, ei kirjoitustyylissäsi ole mitään vikaa. Minunkin runoja haukuttiin Aleksis Kiven tyylisiksi :lol: Oikein pelkään, että nuoret sanankäyttäjät muuttuvat liian moderneiksi ja rumakielisiksi. Näin nuorehkona kohtalotovereita löytyy vielä 30-luvulla syntyneistä, mutta entä sitten kun itse on yli 70-vuotias :shock:

En oikein uskalla ajatella, että Jumala rankaisee; tai kysyä, miksi Jumala jonkin sallii tapahtuvan. Jollain on tarkotuksensa, mutta monet asiat lienee syntisyytemme tulosta. Toki Jumala vaikuttaa elämässämme, kun sitä rukoilemme. Mutta millä tavalla - se taitaa usein olla salaisuus. Lohduttavaa on, että vaikka Hän vihaa syntiä, ei hän syntistä hylkää!


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 13:34 
Käyn itse vain lähinnä omissa "jumiksissa" kirkossa. Se nähdäkseni riittää kun on toimitalolla seurojakin niin paljon. Toivottavasti ei tarvitse mennä koskaan naispappien tilaisuuteen, sillä virkahan on miehinen.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 13:44 
Poissa
Valvoja

Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52
Viestit: 552
Hyvä olisi jos uskovaiset kävisivät enemmän kirkossa. Muistetakaapa, miten Herramme kävi tapansa mukaan synagoogassa. Nykyisin tahtoo olla niin että niitä naispappeja on niin paljon, että todennäköisesti ainakin toinen papeista on nainen. Joko liturgi tai saarnaaja. Usein myös uskovaisten kirkkopyhissä, ainakin täälläpäin, liturgina naispappi. Täytyy muistaa sellainen asia, että oikea oppi on uskon hedelmää. Ts. eihän nuo naispapit voi sitä käsittää, kun eivät omista uskoa ja autuuden rautalakkia, joka on oikea oppi. Jumalalle ei kuitenkaan mikään ole mahdotonta, tiedä vaikka joku naispappi saisi joskus parannuksen armon.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 14:14 
Niin, käynhän mäkin tapani mukaan Ry-seuroissa :wink:
Toki tiedän muitakin uskovaisia, jotka toimivat samoin kun mäkin.

On se turhauttavaa mennä niihin, kun ei ole Pyhän Hengen virkaakaan...


Ylös
  
 
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 16:40 
Poissa
touhukas

Liittynyt: 22 Loka 2005, 19:21
Viestit: 189
Paikkakunta: koti jossain suunnassa
Ketjua lukiessa olen vähän pohtinut asiaa syvemmin. Teenpä kysymyksen teille. Jos sinä olet pappi ja on menossa jumalanpalvelus, toimitatko messun yhdessä naispapin kanssa vai et ? Tällä kysymyksellä asetan teidät pohtimaan papin näkökulmasta asiaa. Ja miettikää tosiaan sitä papin näkökulmasta. Itselleni asia on ajankohtainen joskus myöhemmin jos asiat menet suunnitelmien mukaan.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 22:19 
Jos olisin itse pappi, kaiketi toimisin tässä laumassa ja toimisin naispapinkin kanssa, kuitenkin siten, että kiellän hänet toki hengellisesti, eli pitäisin häntä epäuskoisena, kuten nytkin. Kirkkohan toimii ikäänkuin työnantajana.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 22:22 
Poissa
Valvoja

Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52
Viestit: 552
Weha toimisi siten, kuin uskovaiset papit toimivat tällä hetkellä :)

Samalla tavalla minäkin työssäni toimin, eipä sillä ole eroitusta kuka siellä alttarilla on. Ainoa vaan, että se on vastoin Jumalan sanaa, jos siellä on nainen. Täytyy tässä yhteydessä todeta sekin, että on olemassa paljon sellaisia epäuskoisia miespappeja, jotka soveltuvat papin tehtävään huonommin, kuin monet naispapit.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 23:43 
Lukkari, toisaalta virka on kuitenkin miehinen, joten se ei kuulu naiselle ensinkään.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28 Maalis 2007, 23:49 
Poissa
Valvoja

Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52
Viestit: 552
Weha kirjoitti:

Lukkari, toisaalta virka on kuitenkin miehinen, joten se ei kuulu naiselle ensinkään.lukkari kirjoitti:
Ainoa vaan, että se on vastoin Jumalan sanaa, jos siellä on nainen.


Niin minäkin sen ymmärrän, kuten edellä kirjoitin. Pointtini oli siis se, että on niitä "poloisia" miespappejakin. Ainakin, mitä heidän saarnoihinsa tulee.[/quote]


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 29 Maalis 2007, 11:27 
Poissa
Ylläpitäjä

Liittynyt: 24 Heinä 2006, 09:00
Viestit: 3558
kuikuilija kirjoitti:
Ketjua lukiessa olen vähän pohtinut asiaa syvemmin. Teenpä kysymyksen teille. Jos sinä olet pappi ja on menossa jumalanpalvelus, toimitatko messun yhdessä naispapin kanssa vai et ? Tällä kysymyksellä asetan teidät pohtimaan papin näkökulmasta asiaa. Ja miettikää tosiaan sitä papin näkökulmasta. Itselleni asia on ajankohtainen joskus myöhemmin jos asiat menet suunnitelmien mukaan.


Jos olisin pappi, toimisin kuten muutkin uskovaiset toimivat eli vakaumuksen puitteissa yhteistyössä epäuskoisten miespappien ja naispappien kanssa.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 29 Maalis 2007, 16:56 
Poissa
sisupiristäjä
Avatar

Liittynyt: 07 Heinä 2006, 00:06
Viestit: 419
Paikkakunta: Länsi Suomi
Lukkari, olipa ilo lukea mielipiteitäsi. Kirkossa virret ja urut kuulostavat ihanilta. Olen todennut saman asian, että ei se saarna ole sukupuolesta kiinni! No, sitähän ei tietenkään voi mielipiteellään muuttaa, mitä on vl:en yksimielinen kanta naispappeuteen. En tunne yhtään vl-naispappia :wink: . Olisi mielenkiintoista tavata ensimmäinen sellainen :D . Parannuksenhan täytyy tulla sydämestä. Entä jos ei kokisikaan naispappeutta synniksi. No, onhan syntiä tietysti sekin, ettei ole kuuliainen...

Niin, se kysymys! Että toimisinko naispapin kanssa, jos olisin mies? Hmm... kyllä varmaan, ainakin jos se pappi olisin minä itse :lol: . Yritän noudattaa lakia kaikessa, niin miksi en siinäkin. Ei se uskoani miksikään muuta. Maailmassa joutuu usein kompromisseihin esim. työpaikoilla. Usein joutuu käyttämään ovelia menetelmiä, että pääsee pälkähästä. Joskus on mukava vaikka vähän poiketa säännöistä :oops:


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 29 Maalis 2007, 17:17 
Poissa
Valvoja

Liittynyt: 14 Loka 2006, 12:52
Viestit: 552
Tämä on kevennys:
Seurakunnassa jossa työskentelen oli eräs todella tunnollinen ja ahkera naispappi. Oli toiminut ensin lehtorin virassa ja vihittiin ensimmäisten naisten joukossa papiksi. Kollegani sanoi kerran minulle, että tämä henkilö on meidän seurakunnan papeista ainoa mies. :lol: Voin yhtyä kyllä siihen ajatukseen, jos katsotaan hänen työmoraaliaan ja omistautumista työlle ja oikein mukava reilu ihminen muutoinkin.

Toinen tapaus tulee mieleeni eräältä paikkakunnalta missä olin kanttorina jonkin aikaa. Olimme kinkerien pidossa eräässä maalaistalossa. Minulla köyhällä opiskelijalla ei ollu rahaa ostaa arpoja, niinpä hämmästyin todella, kun satuin voittamaan kahvipaketin tms. Kävi nimittäin niin, että työtoverini ,naispappi oli ostanut minulle arvan.
:lol:

Joten paljon on miellyttäviä työtovereita ollut niin naisia kuin miehiäkin

Siitä me emme pääse kuitenkaan yli, että naispappeus ei ole Jumalan sanan mukaista. Tämä on sellainen asia mikä ei aukea ihan helpolla kuten O.M toisaalla samasta asiasta keskusteltaessa totesikin. Emme kuitenkaan voi järjen ja ymmärryksen kautta Jumalan sanaa toiseksi tekemään.

Ai niin... tärkein jäi toteamatta. Uskovaisilla naisilla on muuten Pyhän Hengen pappeuden kautta sellainen pappeus, jota ei tämän maailman papeilla ole.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 90 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia